水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-30 09:29

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 106 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 345678  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2009-07-29 00:12 
離線

各位師兄, 試完可以再貼圖分享嗎?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-29 01:06 
離線

turbosky 寫:
嘩!你玩到咁PRO?想請教番你,唔知加0左風扇後有咩改善呢?因為以我所知把散熱扇0既風量係就番雪種流量(Refrigent flow rate)而設計,如果加多把風扇又會無形中增大0左耗電功率(Power consumption, e.g. 220VAC*0.45A=99W)。唔知有無計過此舉會不會得不償失 :? 因為我見到有其他師兄都係咁做,我就有個問號,所以如果有數據支持0既就值得一試wor hehe :)

turbosky師兄..唔好玩我啦 :( ..你呢d師傅級我又點敢o係面前獻醜 :beated: ...我只係問過下人..佢教我點讓o係水冷到攞電又可以同步...其實成個過去好簡單...只係o係駁水冷風扇條&火線度駁線俾部外置風扇...

至於數據..小弟就冇咩錶去check ... 不過係個散熱好左...因為本身把扇我都只係想佢快d 抽走機後面嘅產生嘅熱氣....避免d熱氣積聚o係機後..一來會影響制冷..二來驚會久而久之會發生火災.......另外把扇係跟部水冷開和關..即每2小時開動35分鐘...一日都係開幾次...用嘅電唔會好多.. :redface:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-29 09:38 
離線

蝦頭^0^ 寫:
turbosky 寫:
嘩!你玩到咁PRO?想請教番你,唔知加0左風扇後有咩改善呢?因為以我所知把散熱扇0既風量係就番雪種流量(Refrigent flow rate)而設計,如果加多把風扇又會無形中增大0左耗電功率(Power consumption, e.g. 220VAC*0.45A=99W)。唔知有無計過此舉會不會得不償失 :? 因為我見到有其他師兄都係咁做,我就有個問號,所以如果有數據支持0既就值得一試wor hehe :)

turbosky師兄..唔好玩我啦 :( ..你呢d師傅級我又點敢o係面前獻醜 :beated: ...我只係問過下人..佢教我點讓o係水冷到攞電又可以同步...其實成個過去好簡單...只係o係駁水冷風扇條&火線度駁線俾部外置風扇...

至於數據..小弟就冇咩錶去check ... 不過係個散熱好左...因為本身把扇我都只係想佢快d 抽走機後面嘅產生嘅熱氣....避免d熱氣積聚o係機後..一來會影響制冷..二來驚會久而久之會發生火災.......另外把扇係跟部水冷開和關..即每2小時開動35分鐘...一日都係開幾次...用嘅電唔會好多.. :redface:

咁又係,你部機都係一日開幾次。不過,我咁諗唔知啱唔啱。就係吹出0既熱風由於熱0既關係,熱空氣向上升應該唔會響機後積聚wor,只要響後預留空間比0的熱風走就OK la wor。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-29 11:47 
離線

turbosky 寫:
咁又係,你部機都係一日開幾次。不過,我咁諗唔知啱唔啱。就係吹出0既熱風由於熱0既關係,熱空氣向上升應該唔會響機後積聚wor,只要響後預留空間比0的熱風走就OK la wor。

其實你咁諗都冇錯..不過因為我放水冷嘅位置d 熱氣唔可以輕易由頂散去....所以要加把扇將佢向外抽走 :redface:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-29 11:51 
離線
頭像

冇鮮風散熱有風扇都大打折扣 :embs:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-30 11:22 
離線

哩篇野對用海利用家真係有用,特別嗚謝turbosky師兄分享,
我部300a都順利完成,就咁將溫控探頭駁落去就是,過程都只係10鍾,再係部机度set返誤差,非常方便. :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-30 12:10 
離線

heli-star 寫:
哩篇野對用海利用家真係有用,特別嗚謝turbosky師兄分享,
我部300a都順利完成,就咁將溫控探頭駁落去就是,過程都只係10鍾,再係部机度set返誤差,非常方便. :grin:

有用就好啦 :grin: 因為我見出面好多post都問點樣改內置溫探做外置,咁啱自己又要改咪順便分享下,大家一齊研究下 :) 其實我相信其他水冷都係大同小異,最緊要係學識個理論再加實踐就掂啦haha

最後由 turbosky 於 2009-07-30 13:30 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-30 12:32 
離線

點解我部300A 要攪埋電阻先可以準確探溫嘅.. :cry: ...不過好彩有 TURBOSKY 兄教導先順利SET 好 :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-30 13:35 
離線

蝦頭^0^ 寫:

點解我部300A 要攪埋電阻先可以準確探溫嘅.. :cry: ...不過好彩有 TURBOSKY 兄教導先順利SET 好 :grin:

haha咁即係海利同TBB新聞一樣都係「是是但但」囉 :coldlaf:
有頭就車落去,話唔定佢入面其實真係有粒VR,就咁turn返正個內阻就出街 :ahahaha:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-30 14:13 
離線

turbosky 寫:
蝦頭^0^ 寫:

haha咁即係海利同TBB新聞一樣都係「是是但但」囉 :coldlaf:
有頭就車落去,話唔定佢入面其實真係有粒VR,就咁turn返正個內阻就出街 :ahahaha:

咁就冇計... :| ...算我唔好彩..不過咁都好..跟師兄你學多樣野 :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-30 14:39 
離線

蝦頭^0^ 寫:
turbosky 寫:
蝦頭^0^ 寫:

咁就冇計... :| ...算我唔好彩..不過咁都好..跟師兄你學多樣野 :grin:

你o個部係唔係舊一款?新款可能用晒國際標準.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-30 15:36 
離線

蝦頭^0^ 寫:
turbosky 寫:
蝦頭^0^ 寫:

你o個部係唔係舊一款?新款可能用晒國際標準.

有可能...因為我部野都有兩年啦.... :razz:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-31 00:06 
離線

其實呢篇文章除咗學到嘢外, 最重要係呢處無變質, 大家魚友草友都好似Turbosky師兄咁, 好肯分享!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-04 15:41 
離線

Turbosky兄我有一部日新CL-650想改,唔知可唔可以請你幫幫手呢?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-04 17:59 
離線

mstephen 寫:
Turbosky兄我有一部日新CL-650想改,唔知可唔可以請你幫幫手呢?

若然是只需動腦的當然是沒有問題啦 :grin: 不過,先決係你要有他錶先wor。
你他0左現有CL-650對Sensor幾大電阻值未?

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 106 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 345678  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :