水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-05-17 20:34

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 106 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345678  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2009-07-09 01:59 
離線

我今日去買左電阻..不過冇晒7k ohm....咁買其他 ohm數.....買左6.8k, 8.2k....駁完發覺顯示嘅溫度較接近現實....6.8k = 32.8c, 8.2k = 28.3c....我估我度電阻時唔太準所致.....大概1.4k相差4c...咁我買粒9-9.6k ohm 應該會貼近d舊o個條線啦.... :grin:...我咁諗法正確嗎.. :(

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-09 02:22 
離線
頭像

蝦頭^0^ 寫:
我今日去買左電阻..不過冇晒7k ohm....咁買其他 ohm數.....買左6.8k, 8.2k....駁完發覺顯示嘅溫度較接近現實....6.8k = 32.8c, 8.2k = 28.3c....我估我度電阻時唔太準所致.....大概1.4k相差4c...咁我買粒9-9.6k ohm 應該會貼近d舊o個條線啦.... :grin:...我咁諗法正確嗎.. :(

冇晒7K,可買2粒3.5K串联,或2粒14k並联,要準確應買1%誤差的,但貴啲,如買5%就最好用他表度一度先

並联电阻計法 1/R = 1/R1 +1/R2
串联电阻計法 R= R1 + R2

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-09 02:36 
離線
頭像

蝦頭^0^ 寫:
heli-star 寫:
灰色o個條我就咁度過9.1k ohm

我今日終於都買左個他錶...一度之下....正如你嘅度數...我在27c嘅環境下有9.8k ohm......不過條舊sensor 線在25.3c 下得4.8k ohm .. 細左好多..我度埋連接溫控條線...有成18.3k ohm .. 咁宜家我可以點做....攪下攪下用左成舊水都攪唔出d 咩....未慳到電費就先俾左一筆 :cry:

要同一水温下度

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-09 16:32 
離線

蝦頭^0^ 寫:

hahar咁就好啦,可以解決到個問題啦!
加上我個腦突然"叮"一聲出0左個idea,就係你買個可變電阻(即出面叫VR)(大約0 ohm~10k ohm呢個range),裝0左之後你直頭可以著住機轉個VR去就返你支溫度計0既溫度,令到水冷溫度計同你個缸個溫度計讀數一樣 :grin: 。咁當然用VR有咁0既好處就有佢0既壞處,就係貴過普通0.5w的電阻啦(個價約差10倍到啦)。同埋唔好愈轉愈High一0野就轉去0 ohm(即等如令個sensor circuit short circuit)我都唔知有咩發生haha。較VR一定要好小心咁慢慢較先會準<請緊記> :ugeek:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-09 18:12 
離線

fan9191 寫:
蝦頭^0^ 寫:
heli-star 寫:
灰色o個條我就咁度過9.1k ohm

我今日終於都買左個他錶...一度之下....正如你嘅度數...我在27c嘅環境下有9.8k ohm......不過條舊sensor 線在25.3c 下得4.8k ohm .. 細左好多..我度埋連接溫控條線...有成18.3k ohm .. 咁宜家我可以點做....攪下攪下用左成舊水都攪唔出d 咩....未慳到電費就先俾左一筆 :cry:

要同一水温下度

多謝fan 兄提醒 :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-09 18:13 
離線

turbosky 寫:
蝦頭^0^ 寫:

加上我個腦突然"叮"一聲出0左個idea,就係你買個可變電阻(即出面叫VR)(大約0 ohm~10k ohm呢個range),裝0左之後你直頭可以著住機轉個VR去就返你支溫度計0既溫度,令到水冷溫度計同你個缸個溫度計讀數一樣 :grin: 。咁當然用VR有咁0既好處就有佢0既壞處,就係貴過普通0.5w的電阻啦(個價約差10倍到啦)。同埋唔好愈轉愈High一0野就轉去0 ohm(即等如令個sensor circuit short circuit)我都唔知有咩發生haha。較VR一定要好小心咁慢慢較先會準<請緊記> :ugeek:

哈...原來有d 咁嘅野...VR.....不過我剛買左幾粒唔同 OHM 數嘅電阻今晚返去試 :grin:

終於搵啱電阻...宜家新嘅探頭同舊嘅只係相差0.2-3度.....不過宜家開機時間長左....要降1度要著成30分鐘以上.....至於要幾耐水溫先升1度就仲睇緊....我想問如果開機時間長左..但假設開機次數少著 (假設要較長時間水溫先升至開機溫度).....咁樣對部機會好d ... 定係開機時間短但次數密會好d :x

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-10 09:49 
離線

蝦頭^0^ 寫:
turbosky 寫:
蝦頭^0^ 寫:

哈...原來有d 咁嘅野...VR.....不過我剛買左幾粒唔同 OHM 數嘅電阻今晚返去試 :grin:

終於搵啱電阻...宜家新嘅探頭同舊嘅只係相差0.2-3度.....不過宜家開機時間長左....要降1度要著成30分鐘以上.....至於要幾耐水溫先升1度就仲睇緊....我想問如果開機時間長左..但假設開機次數少著 (假設要較長時間水溫先升至開機溫度).....咁樣對部機會好d ... 定係開機時間短但次數密會好d :x

咁就梗係前者好0的啦。你諗下咁多人自已DIY都係為0左咁之麻。其實應該咁講啦,第一:因為你改0左個探頭去個缸入面,所以水冷會根據你個缸入面0既溫度而去追你個set point (e.g. 26C)。由於你個缸0既升數比水冷個缸大好多,所以相對要更多時間去冷卻水缸入面0既水。呢個方式就可以真係令你個水缸水溫去到set point溫度。第二:水冷機compressor起動次數少0左,起動次數少0左等於減少電力浪費。第三:以前響一個鐘入面0的魚或軟體要面對3-4次1度(唔知有無,因為內探不準確)的變化,而家係一個鐘面對一次到(我0既情況 :ugeek: )。第四:最怕屋企人話"嘩然!部機成日開咪好浪費電力?"、"部機成日開噴0的熱風出嚟好熱呀!"呢0的說話少聽0左haha :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-10 11:00 
離線

turbosky 寫:
蝦頭^0^ 寫:
turbosky 寫:
蝦頭^0^ 寫:

咁就梗係前者好0的啦。你諗下咁多人自已DIY都係為0左咁之麻。其實應該咁講啦,第一:因為你改0左個探頭去個缸入面,所以水冷會根據你個缸入面0既溫度而去追你個set point (e.g. 26C)。由於你個缸0既升數比水冷個缸大好多,所以相對要更多時間去冷卻水缸入面0既水。呢個方式就可以真係令你個水缸水溫去到set point溫度。第二:水冷機compressor起動次數少0左,起動次數少0左等於減少電力浪費。第三:以前響一個鐘入面0的魚或軟體要面對3-4次1度(唔知有無,因為內探不準確)的變化,而家係一個鐘面對一次到(我0既情況 :ugeek: )。第四:最怕屋企人話"嘩然!部機成日開咪好浪費電力?"、"部機成日開噴0的熱風出嚟好熱呀!"呢0的說話少聽0左haha :grin:

等我觀查下再同TURBO兄你報告 :grin:

今日紀錄所得...改左缸內探溫...水冷機平均開動30分鐘降溫一度 (P.S. SET 24度...室溫~32度)......之後熄機1小時後先再開動.......相比之前水冷機內水缸探溫....15分鐘顯示降溫1度..之後停機15分鐘後再開機..........採用缸內探溫...每3小時計...水冷機共開動1小時停止2小時...而水冷機內水缸探溫則開動90分鐘停90分鐘....效率似乎提升了30%...... :love: ...多謝TURBO兄教左個咁好嘅方法...雖然當中遇過好多失敗...不過最終都成功左.... :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-11 09:18 
離線

蝦頭^0^ 寫:
turbosky 寫:
蝦頭^0^ 寫:
turbosky 寫:
蝦頭^0^ 寫:

等我觀查下再同TURBO兄你報告 :grin:

今日紀錄所得...改左缸內探溫...水冷機平均開動30分鐘降溫一度 (P.S. SET 24度...室溫~32度)......之後熄機1小時後先再開動.......相比之前水冷機內水缸探溫....15分鐘顯示降溫1度..之後停機15分鐘後再開機..........採用缸內探溫...每3小時計...水冷機共開動1小時停止2小時...而水冷機內水缸探溫則開動90分鐘停90分鐘....效率似乎提升了30%...... :love: ...多謝TURBO兄教左個咁好嘅方法...雖然當中遇過好多失敗...不過最終都成功左.... :grin:

:soThanks: 恭喜晒!最終你都DIY成功 :grin: 最後你用0左幾多ohm 0既電阻搞掂 :?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-12 01:14 
離線

用0左9.6 ohm :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-12 01:16 
離線

蝦頭^0^ 寫:
用0左9.6 ohm :grin:

oic! Good!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-16 02:08 
離線

宜家用左缸內溫探....水冷開機情況明顯改善....少左好多....呢幾晚開房間冷氣...第2朝個缸得23-24度.....未改以前...部水冷會在熄冷氣後1-2小時內....量度水箱內水溫升至26.1度...開始運作....但改左之後....要到下午大概5時....缸內水溫先去到26.1度 (室溫同樣係30度)...水冷機先開機.....用~35-40分鐘降到24.9度熄機..........之後等1-2.5小時先升返去26.1度再開機.......開兩次機之後我都已經o係時候又開房間冷氣...咁部水冷就唔會再著...直至第2日下午大概5時先再開.............亦即係一日只係著機2次...同以前一日開十幾次...宜家真係開少好多好多.....正 :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-21 00:38 
離線

Turbosky師兄, 我無辦法買到條接線, 仲有咩地方有得賣? 但係條senor線就買到, 都係50大元. 請問條接線個頭叫做咩? 可以點同d電子零件鋪講?

多謝師兄指點!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-21 00:46 
離線

kde 寫:
Turbosky師兄, 我無辦法買到條接線, 仲有咩地方有得賣? 但係條senor線就買到, 都係50大元. 請問條接線個頭叫做咩? 可以點同d電子零件鋪講?

多謝師兄指點!

嘩!technical問題識答,呢個問題真係比你考起haha。我買呢個頭都係為0左唔想cut之前0個對sensor線,方便還原。其實如果無咁0既諗法就真cut張兩條線互相妞埋都得。至於個接頭我就唔知叫咩名,但係邊度買我之前已經打0左(響深水埗一間叫新昌0既雜貨舖買,位置就睇返前文)。如果新昌無得賣可試問華輝應該會有。 :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-21 10:37 
離線

Turbosky師兄, 我已經問過新昌(生昌), 華輝, 同埋另外幾間鋪都無........因為我都唔想CUT條原裝線.
Anyway, 多謝師兄分享.

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 106 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345678  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :