水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-27 21:50

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 40 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2009-05-11 22:24 
離線

在魚街電器鋪買的水冷,有好多古靈精怪電器的東西那家.
水冷雙致冷片450元,要加火牛的自己取.好彩我自己有.
溫控同魚友買2佰幾.
第了成二個幾月到無起動過,等到頭都白了.因為水溫過唔到28.
今日終於第一次啟動了.水溫28度啟動到26度停機.
總算通過了第一關.
因我魚缸24x8x9,之前聽過魚友話致冷片24缸降唔到溫.
如果到時有雖要可能將水量減少.
到時再熱d再和魚友分享.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-12 11:27 
離線

請問師兄用幾多 a 火牛? 個盒入到幾多水?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-12 15:09 
離線

其實幾w我不太清楚火牛.我對電器根本唔識.
個老板話用電腦火牛就得,咁好彩我又有一個.
而呢個水冷係外置,只雖接上濾筒就用得.
水溫今天都能keep到26度.部機一小時著幾次.
現在將溫控set係25度停機.28度啟動.
等佢開關次數減少.
請問其他魚友今天水溫幾度,無用降溫情況下

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-12 17:17 
離線

雄雄雄 寫:
其實幾w我不太清楚火牛.我對電器根本唔識.
個老板話用電腦火牛就得,咁好彩我又有一個.
而呢個水冷係外置,只雖接上濾筒就用得.
水溫今天都能keep到26度.部機一小時著幾次.
現在將溫控set係25度停機.28度啟動.
等佢開關次數減少.
請問其他魚友今天水溫幾度,無用降溫情況下

Ching 可唔以影幅相睇下.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-12 20:41 
離線

有圖看,由於已放在魚缸背後所以不能正面影.

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-13 10:25 
離線

雄雄雄 寫:
有圖看,由於已放在魚缸背後所以不能正面影.

好似幾好咁.請問熱唔熱.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-13 19:27 
離線

當然會熱啦,制冷之後就會產生熱能.
現在都keep到25度,ok啦,不過天氣熱開機時間較長.
要來了一點才會停,我室溫有29度.
32度都應該keep到27度.呢個水冷係24x8x9能降4度.
如果長開5度都應該無問題.
細缸更是一流 :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-13 20:33 
離線

有新發現原來現在呢個水冷平了得多.我買時450.
早知遲幾個月先買 :cry:
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk ... ?u=ccbosco
就係呢間店買

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-13 23:20 
離線
頭像

我今日都買左~ 不過開頭問佢,佢就話$450, 但同佢講話上網睇完先來佢就俾我$388~ 依家岩岩set好左..

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-14 00:39 
離線

雄雄雄 寫:
在魚街電器鋪買的水冷,有好多古靈精怪電器的東西那家.
水冷雙致冷片450元,要加火牛的自己取.好彩我自己有.
溫控同魚友買2佰幾.
第了成二個幾月到無起動過,等到頭都白了.因為水溫過唔到28.
今日終於第一次啟動了.水溫28度啟動到26度停機.
總算通過了第一關.
因我魚缸24x8x9,之前聽過魚友話致冷片24缸降唔到溫.
如果到時有雖要可能將水量減少.
到時再熱d再和魚友分享.

你用咁既價錢買個致冷片水冷...點解唔買個真正既水冷呢 :?
再熱D你就知 :|

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-14 03:43 
離線
頭像

$450 can buy a compressor type chiller? Can you tell me where can I get one? :ugeek:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-14 05:08 
離線

你用咁既價錢買個致冷片水冷...點解唔買個真正既水冷呢 :?
再熱D你就知 :|[/quote]

呢位師兄可能系叫你買二手水冷,
我用緊果個都系二手,
nisso,日本制,都系650,好好用

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-14 09:29 
離線

真正水冷係好用,但體積大.
要散熱空間多.如果唔係呢d問題一千幾百.
買部新都無問題啦.
之前見到有一部南海牌水冷機,體積細小.
都有想過買的,不過行雙致冷片.價錢好似1600幾到1700.(唔知有無記錯)
但想心一層呢個行雙致冷片.點解唔買自制的雙致冷片.價錢幾佰元.
其實貴唔貴真係無一個定義.自制人地要動手動腳去做比返d手工費好正常.
人地都要開飯架.如果你自己識做一二佰完都可以啦.就係唔識做先買現成.
不過買了返來,用了真係降到4度.起馬人地無吹水.
其實抵唔抵個個人角度唔同,我認為唔會要太多空間,又真係降到溫咪ok啦.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-14 09:52 
離線

雄雄雄 寫:
真正水冷係好用,但體積大.
要散熱空間多.如果唔係呢d問題一千幾百.
買部新都無問題啦.
之前見到有一部南海牌水冷機,體積細小.
都有想過買的,不過行雙致冷片.價錢好似1600幾到1700.(唔知有無記錯)
但想心一層呢個行雙致冷片.點解唔買自制的雙致冷片.價錢幾佰元.
其實貴唔貴真係無一個定義.自制人地要動手動腳去做比返d手工費好正常.
人地都要開飯架.如果你自己識做一二佰完都可以啦.就係唔識做先買現成.
不過買了返來,用了真係降到4度.起馬人地無吹水.
其實抵唔抵個個人角度唔同,我認為唔會要太多空間,又真係降到溫咪ok啦.

我都同意你的睇法,水冷真係要有好大空間先至有效率.我很鐘意佢的散熱片,散熱效能很高.
但唯一缺點應該很食電.
請問個散熱風扇係 吹入或抽出.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-05-14 11:43 
離線

抽出的,24小時長開電費多比一佰.
不過我有溫控有時會停下咁就平d.
電費其實同水冷差不多

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 40 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :