水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-06-17 22:58

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 11 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2008-04-25 19:23 
離線

我想過一個把石春放入雪櫃(冰格), 再放入魚缸.....咁樣可唔可行? :j
(我只係個小學生, 有咩唔arm, 請各位c兄指教) :e
thx~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-04-25 21:59 
離線
頭像

不如你先做個實驗,先將粒石春雪凍,再放落杯水入面,睇下結果會如何? :e

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-04-26 09:08 
離線

溫度初初跌左2-3度, 幾分鐘後升番大約1度~
1杯水大約係250ml, 一缸水(自己個缸)= 42 L
42000ml 除 250ml = 168 粒石春???? :c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-04-26 14:06 
離線
頭像

幫唔到幾多喎應該.........又唔係長期識發冷

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-04-26 23:07 
離線
頭像

hangtoto 寫:
溫度初初跌左2-3度, 幾分鐘後升番大約1度~
1杯水大約係250ml, 一缸水(自己個缸)= 42 L
42000ml 除 250ml = 168 粒石春???? :c

重係keep得幾分鐘咋喎,咁你話可唔可行? :c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-04-27 00:29 
離線
頭像

你呢個方法等於加冰塊落魚缸
無錯係可以急速降溫
但當冷源(冰凍石春/冰塊)耗盡
魚缸水溫亦都會急速昇溫

咁一冷一熱,人都病啦!何況D魚蝦.... :-n11

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-05-03 21:04 
離線
頭像

假如你搵到o的物質比熱容係高過水好多好多...
而體積又比較上細的話...就掂啦~! :-n10

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-05-04 11:19 
離線
頭像

大猩猩王~ 寫:

人地只係個小學生.猩猩哥講比熱熔相信佢比較難明 :d

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-05-04 13:10 
離線
頭像

fungcjeong 寫:
大猩猩王~ 寫:

人地只係個小學生.猩猩哥講比熱熔相信佢比較難明 :d
唔明就一於講到佢明~! :k .... :-n06

比熱容...簡單o黎講就係將果件o野...
切o左做一公斤一份先~
然後睇下要令佢提升一度的話...
要用幾多能量~

而比熱容正正就係講緊哩樣o野o既~ :-n01

水o既比熱容係4200J/KG...
其中個「J」就係個能量單位...(唔明哩度唔緊要=P)

假如你搵到件物質AA係8400J/KG的話...
咁即係代表用一KG溫度30度o既AA物質...
可以令到一KG, 溫度15度o既水混合後升到25度~

簡單睇...AA只係降o左五度...
就已經令o的水升o左十度...

係咪好抵呢~! :c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-05-08 21:53 
離線

唔好意思!我真係唔係太明......AA係咩黎? J係咩?

有咩野ge比熱熔大於8400 j/kg???

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-09-29 01:16 
離線

乾冰
熱容比一般水冰要高3份

但其實行不通的, 直接用熱容體接觸魚缸,
魚缸與熱容體接觸果一點的溫度會突變,
冷親傷風... 魚魚蝦蝦觸碰到仲更唔好

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序