水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 15:07

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 10 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2008-04-08 12:24 
離線

:b 本人抱住本死一試既精神一下轉左個唔係甘準又打柴既原裝溫控, 因為濾筒本身水流唔多夠力推水冷, 所以再加多隻外置泵.
-首先梗係買個溫控啦, stc-8090, $198(鴨記得一間有)
-照住圖駁線, 按cl-650之前個溫控甘要番晒d插頭.
[1]地線, [2]火線, [3&4]溫探, [10]去番壓縮泵,
[9]接去[2]拎電.
-因為想省位所以就放番係部機入面, 開個洞放個溫控入去先.
-因為又為左靚仔d所以就將個溫探又放埋係入面, 不過當然唔係又用番原裝位甘傻啦.
轉探溫位(合只因水流不足導致經常開機的問題用)-要拆左原本個個出黎都要花少少時間, 扭開六角形個膠蓋, 再用一字批"廖"起舊膠, 你就會見倒成條線, 以免拔出既時候"click"住左, 可以先將個插頭剪左佢, 但記住住要保留膠蓋及舊膠, 唔係會漏水, 跟住用陰力將個老鼠尾推到出水口(因為個度先夠位推出), 然後就可以用鉗慢慢拔出, 跟住就要用幼鐵穿埋入水口用六角形個口, 最後先將溫探穿入去......(基本上之前完成倒到依家簡直係食菜甘食, easy job)
-係個濾筒後面加個泵, cl-650本身需要1800L/H既水流, 又經水管又經濾筒七除八扣後所以用左個大陸ATMAN3500兩用泵, 大陸買$120(大陸野最左平之外真係超嘈). 本人因為地方同budget唔許可所以先要加個外置泵推水冷嗜, 所以切勿模仿呀!!! :d
所有野駁通番就可以試機了.^^

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-04-08 17:58 
離線
頭像

P30 現變了 水冷 prefilter, 所以唔好插電會較好,passsive 虹吸落水到 P30, 然後由 ATMAN3500 抽水到水冷再谷上缸好 D。理論上 Atman 3500 之前的水流都可以靠虹吸做成,所以 Atman 3500 放得越低越有着數。

可否講下改裝後的分別?着 compressor 的頻率減低?水溫跌快左?

我的 60 吋 Community Tank 紀錄
viewtopic.php?f=5&t=66429

JazZ Cafe - 水族主題的蒲點
viewtopic.php?f=9&t=56663

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-04-12 11:10 
離線

雖然到依家都唔識set得好自動著機同熄機,
因為搵唔倒本說明書~~~
但係依家整好左之後就大概可以三十分鐘內降一度,
唔會成日開機, 就想問下經水冷既水會唔會即刻好凍呢?!
如果係甘魚仔一游過咪好易冷親?! 雖然我用手去摩又唔覺好大分別~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-04-12 13:08 
離線
頭像

eddiecck 寫:
如果係甘魚仔一游過咪好易冷親?! 雖然我用手去摩又唔覺好大分別~~

唔會好凍,現在你明白之前部水冷未能有效運作的情況了吧,唔改水冷溫控的話,最易攪是加大水流,所以我最後用 3000L/hr 來配 CL650 :-n05 :-n05

我的 60 吋 Community Tank 紀錄
viewtopic.php?f=5&t=66429

JazZ Cafe - 水族主題的蒲點
viewtopic.php?f=9&t=56663

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-05-26 13:00 
離線

Andy Kong 寫:
eddiecck 寫:

唔會好凍,現在你明白之前部水冷未能有效運作的情況了吧,唔改水冷溫控的話,最易攪是加大水流,所以我最後用 3000L/hr 來配 CL650 :-n05 :-n05

viewtopic.php?p=586932

請問你個 3000L/hr pump 係咩 model + Brand ?
是水陸兩用的嗎 ?

thanks

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-04 15:53 
離線

eddiecck 兄我有一部cl-650唔識改,想請你幫手改唔知得唔得呢?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-04 16:08 
離線

THANK

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-08-04 16:22 
離線

請問鴨記間舖是什麼名稱 , 謝謝

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-10-17 02:19 
離線

要吳要接駁繼電器?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-05-30 23:35 
離線

eddiecck 兄我有一部cl-650唔識改,想請你幫手改唔知得唔得呢?

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 10 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案