水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-05-08 14:36

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 12 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-05-05 12:10 
離線
頭像

想請問, 可唔可以將小型冷氣機(舊)作以下改裝: 以水泵將魚缸水泵入雪種喉位(原本冷氣機之雪種現以魚缸水代替), 再以風扇吹冷散熱片, 回流的水再泵回魚缸. 舊冷氣機之摩打及壓縮機等全部不要, 改以傳統水泵作動力.

呢個設計係唔會用雪種或其他化學品, 純粹以散熱片及風扇作散熱之用.
散熱率純靠散熱片數量及風流量而定, 就算把風扇意外暫定工作, 都不會影響水質.

請高手們指教指教!

註: 散熱片是指冷氣機簿簿的那些金屬片, 不是電腦用那種

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-05-05 14:32 
離線

我想信河粉兄你的想法只能做到將 氣溫=水溫!
理由如下:
1.水在密封的蒸發器或散熱器運行,利用空氣冷却,熱力只能根據傳度作用帶走,故只能做到將 氣溫=水溫。
2.而冷氣機製冷是將高壓的液體雪種變為低壓的氣體雪種,雪種由液態改變為氣態過程中吸收熱能。

從這個方向想,要將魚缸的水溫降低,其中一個方法是將魚缸的水份蒸發為氣態,從水份蒸發過程將熱能帶走,簡單用風扇吹水面是一個方法,另一個方法是加大水與空氣的接觸面,如有興趣DIY的朋友我有一個想法,是做一個小型開放式水榙,增加空氣與水份的接觸!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-05-06 00:57 
離線
頭像

咁用致冷片做降溫會好d!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-05-06 01:11 
離線
頭像

可以...
air con 有 雪種加壓器...
雪種條侯出 可達(-10 至 -20c)...

不過普通人唔好試...危險...
用電高...$$$$$....
又怪...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-05-06 14:03 
離線
頭像

咩o野係雪種加壓器?

想問問keisuke兄~ o甘我地屋企o既雪櫃咪好危險..........叫阿媽小心d 先得啦.......我媽咪成日o係廚房o架~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-05-06 21:33 
離線
頭像

唔確定的話就唔好制,有危險性就唔系講玩 :j

回頂端
 個人資料  

文章主題 : [討論]
未閱讀文章發表於 : 2003-05-06 22:49 
離線

家居用泠氣機..同水族用既水泠機....原理上好似一樣..但如果夾硬改裝零件.某程度上會有危險...重則漏電漏水..輕則水災......唔好博..除非係機電工程師啦.就可以既..

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-05-06 23:26 
離線

I am sure Ho Fan's way definitely didn't work. If you read previous post from me, i was suggested using a coil as a heat exchanger and water will flow inside than a fan will directly blow onto the coil (same method as a radiator in a car). This will only work on large temperature difference environment.

It is definitely possible to modify the air-cond unit to a 水泠機. I have also post it before ! (The info. was obtained from other site)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-05-06 23:44 
離線
頭像

:-n04 我同意tolamng之廣法氣溫=水溫,我覺得散熱片功能只能夠張高於空氣之熱量減低,至於同空氣中之溫度一樣是否不能呢,又不至於否,不過效能方面就十分差啦,比用風扇吹更差,另外你魚缸中的水經過銅喉,是否會影響水質?不過你的想法非常有創意,可能向另外D地方有用架。 :m

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: [討論]
未閱讀文章發表於 : 2003-05-07 00:18 
離線
頭像

tommy fu 寫:
家居用泠氣機..同水族用既水泠機....原理上好似一樣..但如果夾硬改裝零件.某程度上會有危險...重則漏電漏水..輕則水災......唔好博..除非係機電工程師啦.就可以既..

家居用泠氣機..同水族用既水泠機....原理上有很大分別...
水族用既水泠機...多用"散熱晶片"...
家居用泠氣機...用"雪種"...

用"雪種"...較有效...可靠...

不過"泠氣機"較危險...除左電死...仲有高壓氣體...唔好試呀...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-05-07 00:31 
離線
管理員
頭像

用 "致冷晶片" o既水冷, 只係個o的迷你型水冷機, 傳統講緊幾多匹o既, 都一樣係用壓縮機, 冷媒(雪種), 散熱o架, 不過係比冷氣機多o左個水箱用黎將魚缸水作熱交換. 所以好多食店o既魚池, 都係用冷氣機組件改裝o既, 係大堡x 都好似有一部.

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: [討論]
未閱讀文章發表於 : 2003-05-07 22:22 
離線

家居用泠氣機..同水族用既水泠機....原理上有很大分別...
水族用既水泠機...多用"散熱晶片"...
家居用泠氣機...用"雪種"...

用"雪種"...較有效...可靠...我話好似一樣,唔代表內部零件一樣..可能你誤會左我文章.亦無提過散熱晶片.我所講係壓縮機原理,同家居冷氣睇落好似...你話水族多用散熱晶片.今賣水冷壓縮機賣黎仲乜...大部份不論養草或咸水都用水冷壓縮機.好少用散熱晶片..除非自己diy就無得好講... :-n05

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 12 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案