水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-06-17 22:11

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 7 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2008-04-14 20:04 
離線

我無音發現了,不秀呂喉可以有降溫作用.
我地d濾筒用膠喉.今日試下把不秀呂喉(30cm)
接上膠喉.d水流通過不秀呂喉後.
試完後發現水溫下降了.約1.5度.
我想可能金屬有助散熱.
本身水溫26.5度,現時24.5度.
不過我試時己經入黑,唔知係咪天口涼了?
不過我會多留意.
現時水溫幾溫幾度,無用降溫的水溫.
方便作參考.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-04-14 20:11 
離線
頭像

金屬係助散熱,但係都要睇溫差

室溫熱過缸水o既都係冇用

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-04-14 20:23 
離線

咁如果家中通風d就會令室溫低d,咁就可以有降溫作用啦?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-04-15 02:49 
離線
頭像

雄雄雄 寫:
咁如果家中通風d就會令室溫低d,咁就可以有降溫作用啦?
假如係咁...其實用膠喉都好涼快 :d

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-04-15 09:54 
離線

雄雄雄 寫:
我無音發現了,不秀呂喉可以有降溫作用.
我地d濾筒用膠喉.今日試下把不秀呂喉(30cm)
接上膠喉.d水流通過不秀呂喉後.
試完後發現水溫下降了.約1.5度.
我想可能金屬有助散熱.
本身水溫26.5度,現時24.5度.
不過我試時己經入黑,唔知係咪天口涼了?
不過我會多留意.
現時水溫幾溫幾度,無用降溫的水溫.
方便作參考.

新發現往往都是在無音中 :-n06
多留意,
等待報告..... :-n01

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2008-04-15 11:40 
離線

你係唔係講不銹鋼? (銹係錯碼字 - 金竹木竹)
鋼通與室溫空氣o既熱交換率咁低...
不過真係希望你成功

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-05-18 14:34 
離線

金屬只不過傳熱快,可以加快平衡缸水溫同室溫,的確散熱快,但吸熱都快。因此要散熱就一定要魚缸水溫高過室溫,但極限都只能降至室溫。但如果以香港室溫來看,平常都達三十多度,水溫就不會降到多過三十度。明日嗎?

鋼之練金術師名句:「等價交換。」俾錢,買水冷,交電費,就會降到溫架啦!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 7 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案