水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-28 20:32

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 20 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2011-10-28 16:28 
離線
頭像

我新缸一開都有,不過郁下個筒,搞搞下就無事,都搞左幾日-.-真係唔知咩事的

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-11-15 22:39 
離線

缸內水要完全浸過出水口!再輕搖濾桶應可解决。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-11-16 10:05 
離線

你有冇用除油器,可能是除油器吸入空氣,你可以使下用下面入水不用水面入水

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-02-06 14:57 
離線
頭像

話說小弟早幾天都有同樣情況,搞左好耐都冇改善,打定輸數買個過新嘅,去到魚店講左個情況俾店員知,佢問會唔會係桶內個膠圈移左位,仲俾左個膠圈我返去試.
回家一看果然真係移左位及唔正所以不斷噴氣.
咁就慳返幾百蚊.
雖然係舊聞,但都分享一下 ^^
小弟瀘桶係atman cf1000

Co2: 2秒/3 8hur 11:45-19:30
燈: T5HO 24w x 4 2:00-20:00

缸II: 10" 10" 10"
燈: PL 11w 12:00-20:00

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2017-03-28 17:20 
離線

各位好
我上個月都開始養海水魚,新買了一個外置濾桶過濾,一用就如文章用家一樣,久不久排水泡出來,已經拎實駁接位,沒有用CO2,最初問了鋪頭,佢都不太明白,但估計可能係白綿有關,所以叫我取走白綿,但同樣久不久吐氣泡,濾桶膠圈亦檢查過,沒有移位,兼且已經在關合時小心整好才開機。如果郁吓部機,又吐多啲,之後又持續間歇性吐泡。

昨晚,我把心一橫,連黑綿都取走埋,即是桶內只有生物環,但都一樣照出泡,其實啲泡是細泡,話就話隔一陣會散緊啲,但當噴出時多泡時都整到幾矇查查,真的幾煩擾。
我果部牌子係Hydor

請問怎様攪呢?謝謝各位高手指教幫忙。

最後由 josephcmlee 於 2017-03-28 19:34 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 20 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :