水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 06:35

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 7 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : [問題]Excel? DIY?
未閱讀文章發表於 : 2002-05-01 22:06 
離線

各位好~ 首先很多謝各位之前的回覆, 小弟現在又有新問題了.

參考過之前既文章後, 發現若要DIY HQI, 首先必須要有電器知識, 亦有一定既危險性, 如散熱既問題等, 我想問:
(1) DIY HQI時, 防UV既玻璃係邊度買呢? 又或有何方法防UV呢?
(2) DIY HQI時, 外殼應去邊度買呢? 大約幾錢?
(3) 總的來說, DIY過程是否複雜或危險呢?
(4) 能否自己把材料買齊, 再請人代為組裝呢?
(5) 在價錢, 功能及安全性上, DIY HQI及大家所講的$800一支EXCEL, 何者較抵呢?
(6) EXCEL燈有一個燈殼兩個膽那種嗎?(因我要用兩個70W膽, 總不能用兩個燈殼吧) 價錢又是否便宜呢?
(7) DIY 能做出一個燈殼兩個膽那種嗎?

謝謝各位~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-05-01 22:36 
離線
頭像

...

1. 基本上你無可能買到咁細塊防UV玻璃
2. 可去深圳晒布路或香港的燈飾公司
3. DIY過程唔危險, 但開燈後危唔危險就睇你點DIY
4. 可以, 我可以幫你, 收你一工人錢 $700, 電線什費$100, 唔包燈
唔好話貴, 通街電燈佬都係收呢個價錢
5. 如果自己識 DIY 咪 DIY 抵囉, 唔識咪 Excel 囉
6. 呢個世上係無一殼兩膽的 HQI, 兩個70w 膽點解唔能用兩個燈殼呢?
7. 如果 DIY, 你想點整都得, 但好似 Q.3 一樣, 危唔危險又係另一回事

答完

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-05-01 22:56 
離線
管理員
頭像

diy 好多時都要靠自己對器材, 物料的認識, 加上創意, 就可以完成自己心目中想創造o既o野.  
香港基本上係冇水族用o既燈殼賣o既, 如果對電器真的不太認識, 為了安全計, 都是買原裝的吧.
EXCEL 是有兩膽型號的, 而且還有一枝pl 在中間, 不過香港沒有出售, 要到深圳或者廣州才有了, 價錢大約二千左右.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-05-01 22:59 
離線
頭像

我諗我誤會佢的意思
佢的意思係一枝燈set有2個燈組
而我的意思係一組燈殼內放2支燈管
唔好意思...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-05-02 00:04 
離線

咁若果我要買excel, 去廣州定係深圳平d? 海韻係咪最平? 都要過千?
佢係咪跟orsam膽? 有冇保用? 壞左點算?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-05-02 09:03 
離線
頭像

The Excel HQI in SZ will come with a sylvania bulb(made in china). I prefer you better buy the bulb in Hong Kong instead of using the bulb from China. The bulb from China will make the colour of the water in yellow......not natural.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-05-02 09:45 
離線
頭像

我都有你的煩惱,不知買Excel定去深圳晒布路買料DIY好,這是我的小小意見:如果你對電器有認識,去深圳晒布路買料DIY全套連Philip4200K

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 7 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案