水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-28 09:19

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 5 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : DIY LED燈用幾w好
未閱讀文章發表於 : 2013-05-20 20:33 
離線

如題 我缸60cm x 30cm x 50cm(高)
想種陽草
依家想DIY 但唔知用幾w同幾粒燈珠先夠
因為好深下 一般24吋缸高30cm到
自已就預計16粒5w 2並8串
唔知可唔可行呢
同埋夠唔夠穿透力呢

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: DIY LED燈用幾w好
未閱讀文章發表於 : 2013-05-20 20:37 
離線

仲想問以上個設計用12V10A火牛夠唔夠力呢

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-05-21 10:32 
離線

rolocktim 寫:
仲想問以上個設計用12V10A火牛夠唔夠力呢

我都唔係好識, 但個人經:
如果2排8粒, 8粒串聯,v數增加,w數唔會曾加, = 3.2v x 8 = 25.6v (5w), 如果要2排的話, v數唔會增加,w數增加, = 25.6v (10w)
但相信樓主唔會咁駁法

12v火牛大前提, 如果串聯4粒= (3.2v-3.5v) x 4 = 12.8v-14v (5w), 所以火牛要調高少少..如果每粒只行3v, 會太低電壓
16粒就要行4排x(3.2v x 4)(5w) = 20w
而12v10A火牛有120W..

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-05-21 14:18 
離線

姐係師兄建議 行4並4串 如果係咁我就要改鋁基板
咁火牛改24V 5A又夠唔夠?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-05-21 15:29 
離線

如果我改行3w 24粒又夠唔力到底 例如 迷矮 呢類陽草
因為有現成LED driver賣

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 5 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時