水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 12:39

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 6 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : [分享]光管反射器
未閱讀文章發表於 : 2002-04-18 00:37 
離線

不知大家有冇係光管燈座加上反光物料?
自己本來用在文具店買到的銀色反光紙,效果不算太差(總比無用好),但用耐0左受熱力影響,會變暗啞,甚至溶化.
昨日去開買電子火牛時,順便問下有冇得賣金屬反光板,但問過兩三間做批發的燈舖都無,最後都係去魚街.
終於找到一間有得賣,但老板上閣仔找0左好耐都無,叫伙記去第二間拎貨,都係無,好彩淨翻兩塊陳列品,呎吋適合(24")我用,唯有買埋.
本來個反射器係比套裝缸單光管用,但安裝在一般燈座都無問題,因為只得兩塊,每個雙管燈箱都只裝上一塊,裝好後,開燈一試,感覺係幾意外,
真係光0左好多,加上其中一個燈箱換0左新的電子牛,真係有明顯分別,開燈三四個鐘後水草開始冒泡(之前好少見到水草冒泡).
用緊光管的魚友,如果總係覺得不夠光,在考慮轉用鹵素燈前,不防試0下加塊反射器.
ps我買的反射器係JUWEL 24" REFLECTOR 18w.
http://www.petsparade.com/acatalog/Pets ... el_35.html

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-04-18 01:03 
離線
頭像

請問在那裡買?另有沒有30w可用REFLECTOR呢?謝謝!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-04-18 01:04 
離線
管理員
頭像

泊x 好似有.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-04-18 18:09 
離線

>>請問在那裡買?
應該係川X. 有幾間店舖係聯營,擺設好相近,自己成日都記錯名.

>>另有沒有30w可用REFLECTOR呢?
我買時只陳列24"18w管用的反射器,但有個牌寫著其他呎吋的價錢,除0左24"外,其他呎吋可能重有貨,老闆娘亦都話過兩日會再入貨.
魚街好似較少舖頭有賣這類反射器,問過幾間唔係無貨,而係根本無入貨.唔知有冇魚友買過其他牌子的反射器(例如ACRADIA http://www.arcadia-uk.com/en/130fluores ... ctors.html)
甚或跟super的建議買不鏽網鏡面碎料,自己diy呢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-04-19 10:54 
離線

我以為我先至係咁,原來都有其他魚友都用反光紙來加強光度. 哈…..
不過我想問下,如果加0左reflector之後,d光會唔會過份集中係某一些位上,而唔似用反光紙咁分散係多d的地方呢? 例如,我用反光紙,前半江d光都加強,但係如果用reflector, 佢的確加強了光度, 但係個范圍就冇咁大.

我有呢種諗法係因為個reflector 係加係個燈上面,佢可能會阻擋了一些向前的光. 而我就用反光紙直接貼到個江蓋個底度咁向前的光就唔會俾擋, 而向上的光又會反射返去個江度.

唔知大家點睇呢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-04-19 19:33 
離線

>>如果加0左reflector之後,d光會唔會過份集中係某一些位上,而唔似用反光紙咁分散係多d的地方呢?
不會,其實一個優良的reflector應該有多重折曲面,同埋係鏡面.而用反光紙只係平面,加上反光紙受熱後,好快變成啞面,大大減低反光度.
我買到reflector只有三個折曲面,如果用係pl管上,最好可以買到以下這種reflector,相信會有更高效率.
http://www.ahsupply.com/36-55w.htm

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 6 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案