水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-05-01 21:36

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 4 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2012-08-03 18:40 
離線

一直都唔明,,,
有人話LED 1W=1W
有人話LED 1W=普通燈10W

咁究竟係幾多??? 又有人話LED種草要用好多粒先夠 :razz:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-08-04 13:38 
離線

我都唔明....
d人話1L水用1W
但LED... d人又話用27粒3W
下... 咁計落咪成71W?!
即係點....

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-01-02 14:05 
離線

031504 寫:
一直都唔明,,,
有人話LED 1W=1W
有人話LED 1W=普通燈10W

咁究竟係幾多??? 又有人話LED種草要用好多粒先夠 :razz:

新手路過,
1W 係指耗電, 以220V用1W電, 即係好多電器所標的耗電量, 好似話1000W的電器1小時用1度電, 一度電大約$0.7
W係指電, 唔係指光度, 所以唔同種的燈泡, 大家都係1W的話, 只係講大家都係用1W電, 只係用電量相同, 但光度唔同.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-01-02 18:19 
離線
頭像

LED 比較光管慳電吧,我個90cm缸用3Wx9粒,買都幾貴下,我諗唔同牌子唔同設計有不同效果,色溫也有分別,最好買時問清楚同有實物睇下,如果DIY平平地有時間都可以試下既,但出黎效果同耐用情度就無保證。

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 4 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案