水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-05-01 21:40

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 5 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2012-03-07 18:50 
離線

我有一個Dazs 24"T5 14w x2燈殻,想改裝成24粒3w LED燈,用於30寸闊x20寸高魚缸
想大家比下意見,及以下問題
1)有無邊間淘寶店可以推介?
2)24粒LED燈,比例上要有幾多粒白,紅及藍燈呢?
3)24粒3w LED是否足夠30寸闊 x 20寸高的魚缸用嗎?
4)本身燈殻有兩個燈制,介時24粒燈分兩組開関可以嗎?
5)解決散熱問題,是否在燈殻頂加風扇?
6)我應該買邊種3w LED,我見過分左好多種,火牛又須幾多watt之啱呢?
Thanks you 各位Ching 幫忙

CO2 一秒一泡與燈具同步
燈具:Aracadia 3Series 150w HQI 13:30-19:00
T8(18w) x 2 19:00-23:30
濾桶:Fluval 305
水冷:海利HC-130A
水草:三角莫絲,細三角莫絲,鳳尾苔,火焰莫絲,珊瑚莫絲,天湖茜

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-03-07 18:56 
離線

如果有一盞T5HO 24w x 3燈,是否足夠我的30寸魚缸用嗎?
我的目標想種迷矮,莫絲等陽性水草

CO2 一秒一泡與燈具同步
燈具:Aracadia 3Series 150w HQI 13:30-19:00
T8(18w) x 2 19:00-23:30
濾桶:Fluval 305
水冷:海利HC-130A
水草:三角莫絲,細三角莫絲,鳳尾苔,火焰莫絲,珊瑚莫絲,天湖茜

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-04-16 02:52 
離線

2) 一般全白光6500K就可以,紅光和藍光對草有幫助,但觀賞有影响,红光有點怪,藍光還可以,你不是種草為生,還是全白的好。
3) 夠了
4) 一般DlY會用外置火牛或LED DRlVER,會用電源拖板開関。
5) 是,否則會過熱,縮短LED命。
6) 一般分光度,色溫,用LED DRlVER會間單一點,3wX24=72w,但不能接風扇
.如用12V火牛。0.7AX24=16.8A加風扇,買18A好。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-08-05 20:55 
離線

ewong 寫:
2) 一般全白光6500K就可以,紅光和藍光對草有幫助,但觀賞有影响,红光有點怪,藍光還可以,你不是種草為生,還是全白的好。
3) 夠了
4) 一般DlY會用外置火牛或LED DRlVER,會用電源拖板開関。
5) 是,否則會過熱,縮短LED命。
6) 一般分光度,色溫,用LED DRlVER會間單一點,3wX24=72w,但不能接風扇
.如用12V火牛。0.7AX24=16.8A加風扇,買18A好。

師兄,第6點有誤!
0.7AX24無錯係16.8A,不過佢係指led並聨時嘅電流(3.0-3.7v)
如計12v火牛,應該係3w(24)/12=6A. 好一點就用12v8A火牛就夠。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-08-08 16:23 
離線

其實唔識既話, 串聯已經ok la.. 你想用分開2個開關都冇問題,
你要用2個led driver for (12粒用就可).. 加fan也ok,
例如12粒一個駁開關制, 長用果邊駁埋fan及12v牛仔去開關度

我之前養海水時都係咁整~.~"
不過我依家就開關都廢事整, 反正養水草都係白光為主呀.
而且仲會駁外置時間制, so,可以唔用開關(即係一次過將24粒駁去led driver 再駁去電源線果度,fan牛又駁埋去電源線果度, 2組野搞掂)
以上係我做法, 可以參考一下

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 5 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章