水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-05-28 00:52

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 16 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2010-06-19 21:52 
離線
頭像

好久沒有新燈的消息,
近日一位網友提供了一個新燈推介 - 飛記的 PAR38 23W E27 慳電射燈 (6500K Cool daylight)

以下是我做了的幾個測試, 結論是同一般的慳電燈泡相似, 只是多了一個反光罩,
光度同一般同火數的光管差不多, 如果你覺得同一火數的光管光度不足, 它是同樣的.

1) 色譜
跟以前我做飛記的 T5HO 結果相似, 有完整的三基色光譜, 可惜同樣是有一小段沒有了
http://www.aqugrass.com/phpBB3/viewtopic.php?f=19&t=142439&start=0&st=0&sk=t&sd=a&start=1
附加檔案:
2010-06-19 20.15.47.jpg

2) LUX 測試
同樣是以坐椅高度作標準, 測試出來是 3770 LUX

參考我現時的 WRGB LED (7800 LUX)
http://www.aqugrass.com/phpBB3/viewtopic.php?f=60&t=156139&st=0&sk=t&sd=a&start=2
參考 LED 光管 (4818 LUX)
http://www.aqugrass.com/phpBB3/viewtopic.php?f=60&t=151954&st=0&sk=t&sd=a&start=1
參考 T5HO 24Wx3 (4331 LUX)
http://www.aqugrass.com/phpBB3/viewtopic.php?f=60&t=148477&st=0&sk=t&sd=a&start=3
附加檔案:

附加檔案:

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-19 21:53 
離線
頭像

測試途中, 一不小心, 哎呀 :beated:

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-20 00:14 
離線
頭像

多謝師兄的努力......

又多些資料了....

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-20 01:13 
離線
頭像

多謝你的資料。個膽都唔算大,其實在 3x24W T5HO 的燈箱的相同空間放 3xPAR38 (即每 8" 一個) 應該會夠晒光,現在擔心是夠唔夠穿透力! 如果 48" 話缸計都係 6 x23w=138w only, 如果能 handle 24" 深水位咁就無得輸了!

我的 60 吋 Community Tank 紀錄
viewtopic.php?f=5&t=66429

JazZ Cafe - 水族主題的蒲點
viewtopic.php?f=9&t=56663

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-20 06:59 
離線
頭像

很有用的分享. :ugreat:
這燈就算不是用在水族上, 用來代替家裏的燈泡為環保出點力都好. :ugreat:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-20 09:46 
離線
頭像

Andy Kong 寫:
多謝你的資料。個膽都唔算大,其實在 3x24W T5HO 的燈箱的相同空間放 3xPAR38 (即每 8" 一個) 應該會夠晒光,現在擔心是夠唔夠穿透力! 如果 48" 話缸計都係 6 x23w=138w only, 如果能 handle 24" 深水位咁就無得輸了!

應該"穿透力"都o係有限喇 :helpless:
由它的 流明 & Lux 可知一二 :razz:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-20 09:51 
離線
頭像

老師鮮師 寫:
很有用的分享. :ugreat:
這燈就算不是用在水族上, 用來代替家裏的燈泡為環保出點力都好. :ugreat:

代替燈泡, 我會用"球型慳電燈泡" (即慳電膽由一個圓球包著的),
光度平均的更好, 價錢平好多.

圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-22 09:32 
離線

請問如果我18"缸, 我用一個23w好o的 定用2個18" 好o的?
因為我怕一個o既話, 會令到兩邊好暗.
而且我準備用燈架掛起, 大約離水面8"-12" 左右
同埋~請問有無朋友用過燈罩可以收起成個膽?
如果有~可以介紹一下嘛?

Thanks

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-22 10:05 
離線
頭像

minichun 寫:
請問如果我18"缸, 我用一個23w好o的 定用2個18" 好o的?
因為我怕一個o既話, 會令到兩邊好暗.
而且我準備用燈架掛起, 大約離水面8"-12" 左右
同埋~請問有無朋友用過燈罩可以收起成個膽?
如果有~可以介紹一下嘛?

Thanks

18" 缸, 唔建議用 par38 燈,
因它同樣是 "慳電膽", 但是價錢高, 效能不見得好很多, 購買困難.

可以考慮這個貼子做法
http://www.aqugrass.com/phpBB3/viewtopic.php?f=29&t=163106
只要留有大一點的空間, 如果感覺光度不足, 可以換上更大的燈泡.

圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-22 11:08 
離線

因為個缸比較細, 我想用一個吊o係度...唔想好似平常用o既缸燈成個放o係面,
感覺上會好睇好多的~
但如果用慳電膽~要用幾多w要離水幾高先ok?

同埋~我係想用桶型燈罩~

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-23 12:21 
離線
頭像

T5HO用3支燈
但係PAR38用兩支
咁出黎既數據米唔一樣囉
PAR38*2=3770LUX
PAR38@1885LUX
T5HO*3=4331LUX
T5HO@1443LUX
可唔可以咁講
WRGB LED (7800 LUX) > 參考 LED 光管 (4818 LUX) > PAR38 >參考 T5HO 24Wx3 (4331 LUX)
*我未睇你LED的研究heheh...要出國遲下先睇

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-23 14:40 
離線
頭像

pekingman 寫:
T5HO用3支燈
但係PAR38用兩支
咁出黎既數據米唔一樣囉
PAR38*2=3770LUX
PAR38@1885LUX
T5HO*3=4331LUX
T5HO@1443LUX
可唔可以咁講
WRGB LED (7800 LUX) > 參考 LED 光管 (4818 LUX) > PAR38 >參考 T5HO 24Wx3 (4331 LUX)
*我未睇你LED的研究heheh...要出國遲下先睇

唔可以用一點既光度做比較,因為每樣燈所覆蓋既範圍都唔一樣, 例如LED 既覆蓋面最細,就算最高亮度, 但祗是一個小的範圍, 其他地方不夠光, 咁即係要多幾粒先可能照到相同範圍。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-24 01:00 
離線
頭像

請問 PAR38 23W 6500K 有無不同擴散角度的型號,我見 PAR38 25W 是有 3 隻擴散角度拼可供選擇的,而最寬的擴散角度是 40 度!

我的 60 吋 Community Tank 紀錄
viewtopic.php?f=5&t=66429

JazZ Cafe - 水族主題的蒲點
viewtopic.php?f=9&t=56663

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-24 23:44 
離線
頭像

我個缸係30吋x15x18約100L水,剛剛買了一個PAR38 23W 6500K回來試試, 我覺得完全唔得,照的範圍太細,起碼要買兩個分兩邊照,但唔知草草的反應怎樣 :? 我本身用緊150W鹵仔,因為火數高和很熱 :o 所以想試試PAR38 23W 6500K看看可否代替,希望有奇績喇!

PH :6.2-6.8 每星期換1/2隔夜水
燈具:LED RGB,照燈時間 1600-23:30
生物:新燈,小精零,小狐飛狐
221 7推海利HS28A水冷23度
草類:三角莫絲,迷牛,迷你矮珍珠,红宮廷,小圓葉,辣椒榕。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-07-09 20:13 
離線

樓主可否post多几張現在景照...來參考吓.....講到真係好正咁...皆因我現在都係用緊老仔.....真係好hot

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 16 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :