水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-05-09 06:40

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 39 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2010-06-11 00:29 
離線
頭像

朋友自己裝修公司,搵左好多燈,試過LED, 一般射燈....試左四仟幾蚊..
最終極-飛利浦Par38 23W 6500K

之前我自己用開HQI 150W, 但係老化左, 好黃, 水草不再出泡
試過用LED太聚焦,同埋唔夠HQI黎..又貴...雖然唔熱..
用過兩星期,發現唔夠力,水草枯黃..
要用番HQI...

今日買左兩個飛利浦Par38 23W 6500K
個盒寫住Par 38 23W = 120W
今日一試...超正!
輕! HQI連火牛重到死, Par38輕
易駁! HQI要駁火牛, Par38用螺絲頭唔洗牛牛
暖! HQI熱, Par38暖, LED凍, 如果HQI放手上去兩秒要縮手, Par38要放五秒至七秒才縮手
平! HQI係鴨記買$450-550一個, Par38係灣仔旋記買$78一個, LED係華强北路RMB70, 鴨記$220
低電! HQI=150W; LED5W*10=50W=HQI 150W; Par38 23W*2=46W>=HQI 150W

各位記住記住記住一定一定一定要轉用飛利浦Par38 23W 6500K!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

最後由 pekingman 於 2010-06-11 01:03 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-11 00:37 
離線

飛利浦Par38 23W 6500K :o

有無圖?? ;)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-11 00:43 
離線
頭像

飛利浦Par38 23W 6500K...簡直係...太監騎馬~

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-11 01:31 
離線

好似唔夠光哦!同埋d电線周圍飛亂過亂世佳人 :o
太監騎馬,即係無X用?

2217>Hailer 250a(26度) 2217>9W uv

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-11 02:05 
離線
頭像

cop27_sw 寫:
好似唔夠光哦!同埋d电線周圍飛亂過亂世佳人 :o
太監騎馬,即係無X用?

用角鐵自己整個架出黎差唔多啦..
因為我d電線係曬電架到, 所以米好多線囉...
加上又多器材呢~

影相出黎米唔夠光囉
但係睇到現場你米見到超光囉..
都話..用佢水草都可以同HQI一樣有泡(HQI新買返黎果時..)

太監all尿先係"無銀用"
太監騎馬...係"無卵得頂"

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-11 14:43 
離線
頭像

師兄:如果30吋缸大概100L水要用幾多個最好? :ugeek: 因為我都想試試

PH :6.2-6.8 每星期換1/2隔夜水
燈具:LED RGB,照燈時間 1600-23:30
生物:新燈,小精零,小狐飛狐
221 7推海利HS28A水冷23度
草類:三角莫絲,迷牛,迷你矮珍珠,红宮廷,小圓葉,辣椒榕。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-11 14:51 
離線

Ching How much $$$$

河沙底
CO2 2/sec.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-11 15:05 
離線

如果要知用電量最好用錶度一度, 我用HQI 150W 用錶度電流係1.89A 差不多=400W.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-11 18:18 
離線
頭像

横睇掂睇都唔覺佢夠光喎??? :o

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-11 18:25 
離線

越睇越似籠屋 :geek:

2217>Hailer 250a(26度) 2217>9W uv

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-11 23:23 
離線
頭像

sfn8178 寫:
師兄:如果30吋缸大概100L水要用幾多個最好? :ugeek: 因為我都想試試

一個飛利浦Par38 23W夠曬啦

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-11 23:24 
離線
頭像

minicoopers 寫:
Ching How much $$$$

都話灣仔旋記$78蚊個
我朋友係旺角買$120左右

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-11 23:27 
離線
頭像

jadob 寫:
横睇掂睇都唔覺佢夠光喎??? :o

我影果時全屋企關曬燈
得個魚缸燈..

我又懶得用相機影...

不過你信唔信支燈都好..
唔關我事..
哈哈..我點都會繼續用...因為真係太利害~頂得到HQI!!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-11 23:28 
離線
頭像

cop27_sw 寫:
越睇越似籠屋 :geek:

一言寄之若懶~
你見我個缸D草亂生就知我懶啦

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-06-13 17:13 
離線

多謝分享 :)

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 39 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :