水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-05-02 04:38

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 35 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-03-07 01:38 
離線

咦?佢好少打到咁爆果喎?

似係錶頭唔知邊個位爆左噴氣。

打到咁爆,雙錶頭都有危機。 :h

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-03-07 06:08 
離線
頭像

kingsize 寫:
x! 最尾爆左啦
噴到成間屋都係 出面己經凍啦 放完仲凍.......

以後都唔好超凍樽差氣啦....... 唔係就爆到飛起
最尾支針係去到四點鐘位爆左

i would like to ask 2 questions,
1. the container valve is opened?
2. the gauge is damaged not the container?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-03-07 16:42 
離線

其實有冇方法可以自己放氣...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-03-07 18:28 
離線
頭像

佢應該差得太滿液態co2,回家後樽體升温至氣温,液體不能壓縮,便不斷向周圍彭脹,引致高壓出現,不過幸運的是,樽頸有個安全洩氣位,應該裏面的安全膜破了。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-03-07 21:16 
離線
頭像

睇見你個爆樽張圖真有D心寒, :m 你自己有冇受傷? :h
下次去差氣, 都要提下老細唔好差咁滿, 都係安全D好.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2007-03-07 22:49 
離線

件事係因為個樽要維修 咁要放晒d 氣先
一次過放晒氣令到個樽身溫度下降 摸落去都好凍下
咁再打氣 咁會比平時入得多d 的 重點咪呢到 老板話凍樽入得多d 的
跟住番到屋企樽溫又到番室溫 咁冷縮熱脹 壓力開始大law
咁我又唔識放氣 咁咪hoho 爆左個保險制 卜一聲 咁d 氣噴晒出黎
成間房都係
急速放氣 跟住個樽又結晒霜

今次真係黑仔 好彩唔係坐緊車o個時爆保險制 唔係都唔知點算
勁樣衰hahaha

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-03-07 22:53 
離線

Andy Kong 寫:
正常的樽內氣是 50 bar,入爆樽都係80 bar,即 5-8 MPa 之間, 你第一張相已經係 超過 20 MPa, 即是正常液化 Co2 的 4 倍壓,所以錶頭負荷不起而爆了。

現在要攪清楚的是
(1) 爆了錶頭定爆了樽? (我相信是前者的機會較大)
(2) 是錶頭出事定入氣出事?好難想像利發X會谷到2x MPa

你個錶頭是有減壓倉的單錶頭? :j

我都想知 好似有減壓安全d
我番屋企o個時都係係綠色o個到

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-03-13 22:45 
離線

其實用雙頭係咪安全得多??重有差氣差得唔好敢爆係咪會好d???

夏天差氣咪好危險!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-03-19 12:09 
離線
頭像

建議呀C兄你都系買番個好小小嘅雙頭錶好D喎,起碼個輸出壓力有得調較,你個樽就無咁易爆,我就用緊BioPlast個雙頭錶,用左7年都未出個問題.

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-03-19 18:42 
離線

幾錢??

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-03-19 20:30 
離線
頭像

嘩~~~ 真係好危險~~~ !!! 好難想像發生係我身上, 一定嚇死我d屋企人.....利發有冇d咩跟進?? 以佢哋經驗, 應該要付d責任喎!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-03-20 12:17 
離線
頭像

7年前買伍佰幾,而家唔知.但系唔知你個樽用唔用得番,因為我都重未試過咁大鑊,如果用唔番到時連個樽都要買個就真系無仇報.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-03-20 20:44 
離線

咁大鑊......你果個有無減壓GE錶頭...其實用雙頭係咪安全得多??有無最新消息

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-03-22 13:37 
離線
頭像

玩草呀 寫:
咁大鑊......你果個有無減壓GE錶頭...其實用雙頭係咪安全得多??有無最新消息

雙頭係會安全D,因為個壓力輸出可以調較到keep住系2 bar或以下,咁就無咁易谷爆個樽或谷爆個錶.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-03-24 16:28 
離線
頭像

真係好危險喎... 睇到我都幾驚.... 佢爆起黎真係會死架喎...

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 35 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :