水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 08:28

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 36 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2006-07-09 02:51 
離線
頭像

500ml可樂瓶(無泄氣),惠康糖及大家平常在惠康買的yeast!
第1瓶:1/3瓶包和糖水加一茶匙yeast(全程狂搖)
第2瓶:1/3瓶糖,水加至1/2瓶1茶匙yeast(加暖水溶糖後全程狂搖)
第3瓶:1/3瓶糖,水加至1/2瓶2茶匙yeast(加暖水溶糖後全程狂搖,及浸暖水)
第4瓶:1/3瓶糖,水加至1/2瓶2又1/2茶匙yeast(加暖水溶糖後全程狂搖)
第5瓶:1/4瓶糖,水加至2/5瓶1茶匙yeast(溶糖水時有搖,加了yeast無搖)
第6瓶:1/4瓶糖,水加至1/2瓶1茶匙yeast(溶糖水時有搖,加了yeast無搖)
ps.因以為糖及yeast有問題,所以都試過重新買過
可否幫下忙!?.......灰灰的天空......

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-07-09 02:54 
離線

若果個樽無漏氣...會唔會係D連接位漏氣....
再或者係個細化器塞左....

你有無等佢一晚兩晚先再睇有無氣出...因為有時D CO2會溶左入水 所以無氣泡

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2006-07-09 03:00 
離線
頭像

不昰漏氣問題!
i sure
因為我失敗到驚,個樽都唔敢開洞住!
原封不動的500ml可樂樽!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-07-09 03:05 
離線

會唔會係你D水唔夠 而且你有搖過個樽...令到D糖水既濃度太高
我記得之前BIO堂做過實驗 yeast 係太高濃度既糖水會inactive/死左架

希望有人可以解答到你啦

回頂端
 個人資料  

文章主題 : [問題] why
未閱讀文章發表於 : 2006-07-09 03:12 
離線
頭像

等佢一晚兩晚先再睇有無氣出
真泄氣
點解人人都5分鍾,10分鍾,長則1個鍾.........而我
則要1.........2日,............24................48.........個鍾.........................
人人都得,而我唔得...........................
點解我唔係李嘉誠個種萬中無一,而是.........................

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-07-09 03:14 
離線

...唔好咁灰心住啦 我初初diy第一枝既時候 都足足等左兩日先有氣出

回頂端
 個人資料  

文章主題 : [分享] thankyou
未閱讀文章發表於 : 2006-07-09 03:21 
離線
頭像

:-n05
thankyou你小晨
你人真好
我種緊柳樹莫絲及浮萍!
收成後與你分享吧!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-07-09 04:05 
離線
頭像

我次前都失敗,之後有個2新諗法,就係張Dyeast 整成一粒粒,放入個 瓶...........
成功左 :-n04
希望幫到你啦 :d

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-07-09 04:16 
離線
頭像

連開樽時DD氣都無,似係yeast問題或漏氣。我以前用1.5L樽(糖水3/4滿)落1/2茶匙,2小時細化器都有泡。你睇

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-07-09 04:18 
離線
頭像

我之前都試過幾次...整過4-5次...
我覺得唔好用暖水...
我建議先用熱水溶好d糖...之後放o係度由佢凍...
最好等到凍晒之後入落個樽度...之後加yeast...
蓋好個蓋...
唔好搖佢...由d yeast自己沉...
咁呢...就會出泡泡嫁啦...

我就係咁做...等高手再答你吧...希望幫得到你 :a

回頂端
 個人資料  

文章主題 : [分享] 買套......
未閱讀文章發表於 : 2006-07-09 04:22 
離線
頭像

買套
都好,but
像ADA 1,2,3 嗰D size
1整套how much
平平平平平

can give me any suggest?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2006-07-09 04:25 
離線
頭像

but而家首先解缺現况為大前提
不愛半途而廢

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-07-09 05:56 
離線
頭像

有冇check過樽yeast係咪過期架先 :c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-07-09 06:54 
離線
頭像

大猩猩王~ 寫:
有冇check過樽yeast係咪過期架先 :c

main point :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-07-09 11:44 
離線
頭像

見到你用暖水開依士...
我做西廚的,做麵包時用暖水開依士係快d,但水太熱d依士會死,發唔起的
你試下用微暖水溶糖後再加依士..... :-n05

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 36 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :