水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 04:33

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 36 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-07-09 17:14 
離線

個樽如果有變硬, 即係d氣想迫出來, d成份應該ok. 之前我用車仔面店的粗糙筷子,d泡太大;用dazs杯, 唔夠力出泡; 今天改了用大x活的木筷, 正呀, d泡細左好多...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-07-09 20:22 
離線
頭像

原諒我多口,返大陸托支l kg鐵樽加單錶頭連氣,$150到長開可用成年,用哂充氣到新寶都係$30,從此唔使煩 :f

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-07-09 22:56 
離線

等我分響下我0既做法先。首先,我會用xx牌的川貝雪梨茶的膠樽做容器,因此貪佢夠厚又可受壓。第二,倒入白沙糖(約1/8樽容量),注入4/8即1/2樽(約40度)的暖水,再搖下個樽等0的糖溶。之後再倒入大半至一茶匙的乾衣士後就上緊個蓋.....之後就係等....................。約莫一至兩個鐘後就會見到個樽開始脹同埋有0的泡響個樽身度,呢個時候想加增加co2的量可定時搖下個樽,當個樽的內壓足夠推你的木氣石或其他氣石的話,咁0的co2就會噴出,咁就成功DIY到co2啦 :-n06 希望對你有用啦!
Remark:我樽co2可用4日同埋我用UP牌的co2石出co2 :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 : [分享] ok了!
未閱讀文章發表於 : 2006-07-11 02:09 
離線
頭像

:-n01 :-n01 終於成功出泡了!
我竟然.................................
真的要待上一天
kakakakakaka
:-n05 thankyou 各大大
待收成之日必回饋大家的熱心!
我諗最先是浮萍有收成吧!

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: [分享] ok了!
未閱讀文章發表於 : 2006-07-11 03:58 
離線
頭像

MKG3Hei 寫:
我竟然.................................
真的要待上一天
小心佢生到成缸面都係....搞到無光去到下一層呀 :-n01

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: [分享] ok了!
未閱讀文章發表於 : 2006-07-11 09:34 
離線

MKG3Hei 寫:
真的要待上一天

:-n05 :-n05

有冇結論同大家分享下呢?
是否水太小?
還是你用hot water 熱死o的yeast?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-11-06 15:48 
離線

应该是温度的问题,温度在22-33之间,最好30度

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-11-23 02:45 
離線
頭像

我就用一個1.25ml樽....
樽內放1/5沙糖...先放2/5暖水
將沙糖整溶.唔好狂搖..放凍水至4/5
加半湯匙yeast唔好搖...30分鐘即有氣

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-11-23 11:20 
離線
頭像

我次次都得, 白糖黃糖都得, 無用熱水, 不過d水會除"綠"氣先, 怕d依士比"綠"氣杀死 :-n08
750ml高達樽, 1/4糖, 2/4水, 1/4空間, 惠康依士用茶餐廳外買奶茶匙"gun"加一"gun", 加灑狂搖10秒, 24-48小時有氣, 五秒一泡, 可用兩星期, 氣喉好似係五分, 所以係個樽蓋開個四分洞(用電鑽), 大力穿入去, 咩都無加, 都無漏氣, 試下啦, 唔明pm我留電話 :-n05
仲有, 五秒一泡係ok既, 我diy co2 + 72w pl燈, d草起泡起到缸水好似香檳咁, 紅色草一樣紅, 不過就出唔到鮮紅, 多數係深紅同粉紅, ada泥無加肥, 一年缸!
diy co2都可以養虎紋蝦, 之前怕diy co2有酒精會杀死d蝦, 又無事喎, 散到喎 :-n05
加油, 唔好放棄, 好多人支持你!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-11-23 11:27 
離線
頭像

多口講句 ,
平價糖有時反而會貴左,
睇下個熱量, 太古貴$2 不過熱量係十倍

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-12-29 11:30 
離線

真係冇留意個哩個問題喎?
用唔同牌子的糖,效用又如何呢?有冇人做個統計呀?
用相同的樽,相同的做法,但用唔同的糖, ....
例如有冇人用大缸而又用二個或以上的 diy co2 ... 跟住用唔同的糖。。。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-04-02 20:08 
離線

我依照佢方法一次搞掂 :grin:
http://www.cau-aqua.net/index.php?optio ... &Itemid=41

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re:
未閱讀文章發表於 : 2010-05-22 00:33 
離線

kin428 寫:
原諒我多口,返大陸托支l kg鐵樽加單錶頭連氣,$150到長開可用成年,用哂充氣到新寶都係$30,從此唔使煩 :f

where, pls ?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-05-22 00:59 
離線

1/4瓶白沙糖,水加至差不多3/4瓶(水溫大約37度),搖至變糖水,
用水溫大約37度的水開1茶匙yeast,
再倒入可樂瓶,加至3/4瓶,等1-2小時,應該有co2出
水太熱yeast會死

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-05-23 01:33 
離線
頭像

我以前用開1/5瓶糖,入少計暖水溶溶佢(搖),
再加普通水喉水加至3/4瓶
最後加1茶匙yeast(不用搖)
等~

最重要yeast唔好過期, 樽同接口位唔好漏氣
你試試 =]

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 36 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :