水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 04:50

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 3 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : Co2樽的安放位置
未閱讀文章發表於 : 2013-04-02 01:01 
離線

請問Co2樽可否打横擺放在地上使用?又如果將樽放在高於魚缸,是否不需使用止回閥?我現使用普通氣石,釋放出來的co2氣泡已很細小,是否可以唔用曠散杯?tks!

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: Co2樽的安放位置
未閱讀文章發表於 : 2013-04-05 11:41 
離線
頭像

唔建議打橫放, 你唔會見到即時害處, 但因橫放會令液化既CO2 長期接觸大制,O ring, 保險制會加速老化, 好易出現,漏氣,爆保險制,燒電磁閥等問題。放高過魚缸,細缸還可以, 如果唔係24小時開, 關後水壓仍然會令水入喉, 去到幾遠睇水壓, 我試過將喉拉到天花咁高, 一個五尺缸既水壓, 仍然可以係停氣時回流過天花咁高既喉。普通氣石出既泡細極有限, 出黎既泡好快上水面, CO2 溶解唔會多, 唔一定要用擴散杯, 細化都可以有好多撰擇。

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: Co2樽的安放位置
未閱讀文章發表於 : 2013-04-05 22:52 
離線

多謝師兄指點!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 3 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上