水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 03:08

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 7 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : DIY CO2 出氣好少
未閱讀文章發表於 : 2011-03-30 00:05 
離線

我整咗支魚膠粉diy co2。佢唔係唔出氣,但出得好慢。幾秒先一泡。
有無ching可以幫下手。

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: DIY CO2 出氣好少
未閱讀文章發表於 : 2011-03-30 09:58 
離線
頭像

第一次做diy呢...
得架教架...個個都係用呢個方法...
不過你想佢出氣勁d米落多d e士...
想佢耐d先整米落多d唔同既糖囉..
呢d要慢慢因, 慢慢就...做多幾次你就做到一個岩你個缸既比例diy co2

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-03-30 12:23 
離線

我諗過, 會唔會係啲糖太少.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-03-31 01:30 
離線
頭像

每秒泡多定少, 係依士份量
幾耐要重整一次, 睇糖份量...

我自己無用過魚膠粉...
但係我會用白沙糖+冰糖...用耐一點

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-05-06 12:43 
離線

我買咗支細化器, 又試過用氣石, 佢有出氣, 但係就吱吱聲, 唔會咩事. 問過魚街嘅人, 又話要浸下先喎. 有無CHING遇到呢個問題?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-05-06 20:45 
離線

冇 錯 架, 想 d 氣 出 得 勁 d, 只 要 落 多 d e 士 粉 就 可 以. 不 過 落 幾 多 就 要 小 心 d 啦 :oops: . 我 琴 晚 都 係 第 一 次 試 diy co2, 我 用 的 係 2L 氣 水 樽 , 先 落 500g 糖 再 加 1500ml 水 再 加 5g e 士 粉, 等 左 一 個 鐘 有 d 氣 出 , 兩 個 鐘 有 更 多 的 氣 出, 不 過 就 推 唔 到 個 細 化 器, 我 就 再 開 蓋 加 左 唔 知 幾 多 g 的 e 士 粉 8-) 成 支 野 d 氣 當 堂 好 勁 :grin: , 個 細 化 器 點 較 都 ok, 我 就 放 响 廚 房 諗 住 試 促 一 晚 , 點 知 今 朝 起 身, 嘩 ! 點 解 間 屋 一 陣 味 o廿 難 o聞 , 原 來 支 co2 勁 過 頭, 個 氣 喉 都 谷 到 飛 左 出 黎, 樽 入 面 d 發 酵 野 噴 哂 出 黎, 成 個 廚 房 都 係, 到 依 家 成 間 屋 都 仲 有 陣 發 酵 味 :cry:
所 以 各 位 新 手 唔 好 o廿 貪 心 , 要 慢 慢 試 呀 !

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-05-08 13:54 
離線

咁大鑊,唔好俾屋企人嘈喎。哈。
我都諗過放多啲乾伊士,但驚會爆,所以,都係唔落咁多。
我以家轉個個氣石,好似好啲,但啲泡就好大個咁。真係針無兩頭利。

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 7 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案