水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 07:15

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 18 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2010-02-14 12:52 
離線
頭像

新春新器材, 新買這個靚靚"計泡器",
它已經包有 "止回閥"在內,
全高約 10cm,
出入口有膠絲母上緊, 好看好好用. :wawawa:

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-02-17 11:55 
離線

好看但不好用,用不到一個月便漏氣

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-02-17 12:05 
離線

漏氣 ? 邊個位?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-02-17 16:46 
離線

透明管頂部和黑膠接合位

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-02-17 17:27 
離線

唔係掛...漏氣咪出唔到 co2 ?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-02-17 17:49 
離線

係呀!開頭我還估我的細化器塞左,開大co2試下,聽到cc聲先知道佢漏氣

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-02-17 20:41 
離線
頭像

"透明管頂部和黑膠接合位" 是有螺絲位, 以及黑膠圈.
是不是入水後, 上得唔好, 有虛位呀 :?
我確定上好後, 用針筒入水, 比較可靠.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-02-18 10:11 
離線
頭像

這隻 screw lock 是要用高壓膠喉還是普通的軟喉? 我用開的 Quick release lock 是必須用較硬身的高壓膠喉,但我怕這種 screw lock 會咬唔實條高壓膠喉。

呢隻 build in 止回閥式的計泡器用過一次,但我覺得頂唔到水壓,希望呢隻粒止回珠夠 fit 真係唔漏水落錶頭。

我的 60 吋 Community Tank 紀錄
viewtopic.php?f=5&t=66429

JazZ Cafe - 水族主題的蒲點
viewtopic.php?f=9&t=56663

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-02-18 13:04 
離線
頭像

我自己用 JBL黑色喉, 好 fit.
至於回漏, 我特意在"計泡器"內, 入水不滿,
如有回漏, 及早發現.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-02-25 16:37 
離線
頭像

我都只係用普通黑色喉,就好似FreeTong ching咁用針筒加水...試過一次唔小心將個微調較到最大先至噴氣出黎,平時都冇時 :grin:

Co2: 2秒/3 8hur 11:45-19:30
燈: T5HO 24w x 4 2:00-20:00

缸II: 10" 10" 10"
燈: PL 11w 12:00-20:00

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-03-09 12:56 
離線

so far so good.....

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-03-09 14:23 
離線
頭像

O...it looks very good and want to buy it before! :grin:
Anyway, thx for sharing!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-04-22 23:09 
離線
頭像

我都買左個試下, 又幾好用喎
若果唔信止流果部分, 唔知道加多個jbl止流器得唔得呢?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-09-18 19:38 
離線

身想問下點用針筒加水入去計泡器?
插入d膠喉度加水/加完水先駁前後的喉??前者那膠喉咪會有個窿囉??

另外,我想問下計泡器入面d水位在關掉co2後會慢慢回落是正常嗎?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-09-19 21:25 
離線
頭像

orchunkin 寫:
身想問下點用針筒加水入去計泡器?
插入d膠喉度加水/加完水先駁前後的喉??前者那膠喉咪會有個窿囉??

另外,我想問下計泡器入面d水位在關掉co2後會慢慢回落是正常嗎?

算是頂端來看,
中間(黃色)是一個主要部件,
上接 CO2 喉, 用一個旋轉絲母收緊.
下接通透明管, 有絲牙, 上緊的. 更有一個膠圈在中間, 為了防漏.

如果在中間打開, 加水, 再上緊.
有可能處理不好中間那個"膠圈", 以至漏氣.

所以先上緊及上好"中間(黃色)部件"&"透明管",
由頂上co2氣口用針咀入水,
最後才上好co2氣喉.

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 18 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :