水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 04:12

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 14 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : 有關DIY CO2一問 ?
未閱讀文章發表於 : 2010-01-17 18:43 
離線

Hi! 各位C兄,

我有些DIT CO2問題想請教各位C兄?

我想問有些C兄會加多個樽做隔酒精,
有些吾加直出,吾加會吾會令水有酒精
有加細化杯係吾係吾駛加多個樽做隔酒精
氣石,細化杯同細化器有乜分別? 我應該用邊樣?
Co2喉管長度有冇影響出Co2 ?(三至五尺OK吾OK?)

我想用rubbishwing C兄的SETTING (THANKS! rubbishwing C兄)
1.25L膠樽, 454g 沙糖, 一盒魚膠粉, 一茶匙乾依士

唔好意思甘多問題,麻煩各位C兄解答.

THANK YOU VERY MUCH!

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 有關DIY CO2一問 ?
未閱讀文章發表於 : 2010-01-17 20:51 
離線

唔好客氣,我現在轉了用2L汽水膠樽, 454g 片糖, 2盒魚膠粉=100g, 一茶匙乾依士,更加穩定

單錶頭 co2 1秒2泡(6hrs)
diy 電腦風扇x4
2215濾桶

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-01-18 23:50 
離線

Thank! rubbishwing C兄回應

請問C兄可吾可以解答我的問題? (Thanks!)
1)有些C兄會加多個樽做隔酒精,有些吾加直出,吾加會吾會令水有酒精?
2)氣石,細化杯同細化器有乜分別? 我應該用邊樣?
3)Co2喉管長度有冇影響出Co2 ?(三至五尺OK吾OK?)

Thank you very much!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-01-19 00:15 
離線

1) 我本身都係直出,中間只係加左計泡器,水質ok 無酒精味
2) 氣可係for 氧氣,co2 一定要用co2 既細化器, 但好睇你 DIY co2夠唔夠力
3) DIY Co2 壓力比較屎, 太長可能出唔到, 我就岩岩好長度

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-01-19 20:30 
離線

BBQ-999 寫:
Thank! rubbishwing C兄回應

請問C兄可吾可以解答我的問題? (Thanks!)
1)有些C兄會加多個樽做隔酒精,有些吾加直出,吾加會吾會令水有酒精?
我就直出,唔洗搞咁多,用左兩年都無問題
2)氣石,細化杯同細化器有乜分別? 我應該用邊樣?
氣石比氣泵用,細化杯同細化器比co2用
3)Co2喉管長度有冇影響出Co2 ?(三至五尺OK吾OK?)
我用緊6呎喉駁co2石

Thank you very much!

單錶頭 co2 1秒2泡(6hrs)
diy 電腦風扇x4
2215濾桶

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-01-22 19:36 
離線

非常明白 :grin:
Thank you兩位 C兄.

Thank you very much![/b][/b]

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-01-28 02:20 
離線

rubbishwing 寫:
唔好客氣,我現在轉了用2L汽水膠樽, 454g 片糖, 2盒魚膠粉=100g, 一茶匙乾依士,更加穩定

sorry,我岩岩先開缸,都想自製co2玩下 :redface:
早前睇左好多篇文都係用砂糖製,
到後期開始睇到好多師兄都話+魚膠粉同片糖會更好,
但又搵唔到詳細教學,
以你所講嘅材料仲駛唔駛落水呢 :?
d片糖同魚膠粉又要點做?
請問可唔可以逐步講解我知呀?
thx a lot
:Thanks:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-01-28 21:51 
離線

魚膠粉同糖一樣都係攪埋一齊就得
因為有師兄講過固體會穩定d所以就打魚膠粉去令佢變成固體
而片糖就有師兄話耐力會持久d,,不過好似少d人用
唔知可能係價錢問題 or 唔穩定出泡時大時細
因為我未用過所以答你唔到
而家自己就沙糖加魚膠粉

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-02-22 16:35 
離線

rubbishwing C兄, 請問你的 2L 樽,水的容量到多少? 我試過到 1600ml 出了一星期就力量大減。請教請教!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-02-23 10:23 
離線

其实唔知道系米2L太大,酒精多左就会减低出气量,又或者系近排冻左先至出得少!重有个人觉得落左鱼胶粉好似用得无咁内,唔知道系咪D菌食唔到入去里面 :?
重有1个问题想问下Ching,到底DIY co2出既系咪纯CO2呢?有无ching 用co2 tester测试过?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-02-26 18:41 
離線

benchauinhk 寫:
其实唔知道系米2L太大,酒精多左就会减低出气量,又或者系近排冻左先至出得少!重有个人觉得落左鱼胶粉好似用得无咁内,唔知道系咪D菌食唔到入去里面 :?
重有1个问题想问下Ching,到底DIY co2出既系咪纯CO2呢?有无ching 用co2 tester测试过?

Theoretically, it should be pure CO2 (refer to the red circle below) & Alcohol which smells really good for a beer.

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-10-25 14:24 
離線

想問片糖可否另外煮溶左先,然後落魚膠粉後,先放入個2L的可樂樽再加乾依士....這流程得嗎?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-10-26 17:31 
離線
頭像

去淘寶睇吓 d DIY CO2 啦

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-01-15 16:29 
離線

This topic is pretty good and the writer's views are unique and easy to understand.I like it very much, and by the way I want to share some interesting and very useful websites to you.

With a wide list of items that the company sells, you can equip your character as you want and go play like a pro.Equipment is very important,so get the easy to use and cheap one play an important role.The Guild Wars 2 Gold is an excellent place.

Maybe someone like the Diablo 3 I think Diablo 3 Gold is a brilliant choice.Beside of this Runescape is also very popular,go to Runescape Gold won't let you down.

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 14 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案