水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 08:42

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 57 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2008-07-22 01:49 
離線
頭像

岩岩俾阿媽成支放入雪櫃...(仲要打橫放....)
無奈~~~

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-22 18:06 
離線

rubbishwing 寫:
onduty 寫:
wwhrex 寫:
我學rubbishwing整緊....應該ok的~~~

哈哈!我試緊添...
睇下係未真係可以用咁耐... :|

唔得唔好鬧我喎! :grin:
宜家天氣熱左,魚膠粉比較易溶,可能用得無咁耐,但都肯定超過一個月!

咁有唔會閙你既...最多咀咒下你咁啦 :coldlaf:

wwhrex 寫:
唔知點解我放左幾日都凝固的~~
仲係半液體...

吓...唔係化!你有無照足指事做架 :|
我枝一晚放係冷氣房就搞掂... :smoke:
你係未買左過期魚膠粉丫 :|
不如你講下你點整....

wwhrex 寫:
岩岩俾阿媽成支放入雪櫃...(仲要打橫放....)
無奈~~~

我諗都係一樣姐...原理無變到係比箘食而產生c02....
問題係可以用幾耐姐 :thinking:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-22 18:42 
離線

onduty 寫:
wwhrex 寫:

哈哈!我試緊添...

用左幾日覺得點呀?

單錶頭 co2 1秒2泡(6hrs)
diy 電腦風扇x4
2215濾桶

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-22 19:20 
離線

onduty 寫:
wwhrex 寫:

哈哈!我試緊添...

用左幾日覺得點呀?

我14號開始用...都ok丫...
係有時斷斷續續出氣.....(唔知係未D箘差不多呢?)
但真係熔得比想像中快,以經熔左一半啦...
我想問係未d水一定要倒晒再加番1cm水先得呢?
或可否就咁加番依士粉就ok呢?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-22 19:55 
離線

onduty 寫:
onduty 寫:
wwhrex 寫:

哈哈!我試緊添...

用左幾日覺得點呀?

當發覺唔夠氣時就要倒走舊水,因內含酒精,就咁加乾依士會無乜氣出,所以要清走舊水加新水,下次可加多半茶匙乾依士會多氣少少
溶得快會唔會魚膠粉唔夠實,水從樽旁邊向下滲,加快左個溶解速度,我個樽等兩三日實左先加水及粉,水只會停留在最上層,不會由旁邊流向底,一層一層慢慢食落去

diy 電腦風扇x4
2215濾桶

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-22 21:28 
離線

onduty 寫:
onduty 寫:
wwhrex 寫:

哈哈!我試緊添...

用左幾日覺得點呀?

當發覺唔夠氣時就要倒走舊水,因內含酒精,就咁加乾依士會無乜氣出,所以要清走舊水加新水,下次可加多半茶匙乾依士會多氣少少
溶得快會唔會魚膠粉唔夠實,水從樽旁邊向下滲,加快左個溶解速度,我個樽等兩三日實左先加水及粉,水只會停留在最上層,不會由旁邊流向底,一層一層慢慢食落去

但我搖動膠樽時佢只係有小小晃動咋...
咁我下次試下等佢3日再睇下好唔好D先...

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-23 00:07 
離線

[quote="rubbishwing"][quote="onduty"][quote="rubbishwing"][quote="onduty"][quote="rubbishwing"][quote="sun29"]兩個月咁多?? 是不是24小時長開??
或是 可不可以講解您用的樽多大容量 以及 原料放置比例等 分享給我們??[/quote]
DIY當然是24hrs長開
1.25L膠樽, 454g 沙糖, 一盒魚膠粉, 一茶匙乾依士
將沙糖及魚膠粉用熱水煮溶,待微暖倒入樽至斜位滿,大約兩日便會完全凝固(最緊要待魚膠粉完全凝固,唔好心急,搖動膠樽時唔會晃動,兩日唔得就等三日,要實淨先用得耐),加入一茶匙乾依士及水約1cm高就可以。
初時一秒三泡,一秒兩泡..........大約兩個星期出氣量會滅弱,只要將液體倒出,重新加乾依士及水,就可繼續出氣,魚膠粉會一層層被乾依士溶解,我上一樽1 May做,可用到23 June,都有七個星期,跟住整過另一樽到宜家溶解左一半份量,我估應該可用到8月頭。
記住DIY當然唔及鋁樽可調出氣量、出氣時間和穩定性。[/quote]
請問:454g=幾多ml?
重新加乾依士及水...咁係唔係唔理溶解左幾多,水都要入回斜位滿丫?
溶解都幾多先要重新整個枝?
thx... 8-)[/quote]
1/ 454g=超市普通細包=一磅
2/ 魚膠粉會溶解而降低左,只要加1cm高的水就得,不必加到斜位
3/ 溶解晒固體就要做過枝[/quote]
就算溶淨1/10都係加1cm水 :?[/quote]
無一定,半cm都得[/quote]
:ugeek: just follow rubbishwing's instruction, I made a 2 L version; just double the amount of sugar ( 454g x2 ) and double the amoung of 魚膠粉 ( 2 packs ). Dissolve all 魚膠粉 and sugar in hot water. It took only 1 day to convert to jelly state.
Add yeast powder and 1 cm warm water, it can produce CO2 within 15 mins and the CO2 amount is very very much.
Thanks for rubbishwing's useful idea.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-23 00:18 
離線
頭像

onduty 寫:
吓...唔係化!你有無照足指事做架
我枝一晚放係冷氣房就搞掂...
你係未買左過期魚膠粉丫
不如你講下你點整....

同佢一樣咁整...
但水既份量少d
(我只係放響室溫下...諗住聽佢講『將沙糖及魚膠粉用熱水煮溶,待微暖倒入樽至斜位滿,大約兩日便會完全凝固(最緊要待魚膠粉完全凝固,唔好心急,搖動膠樽時唔會晃動,兩日唔得就等三日,要實淨先用得耐)』)
無諗到放響雪櫃...
但都唔係好固下

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-23 18:26 
離線

bombomchu 寫:
onduty 寫:
onduty 寫:
sun29 寫:
兩個月咁多?? 是不是24小時長開??
或是 可不可以講解您用的樽多大容量 以及 原料放置比例等 分享給我們??

1.25L膠樽, 454g 沙糖, 一盒魚膠粉, 一茶匙乾依士
將沙糖及魚膠粉用熱水煮溶,待微暖倒入樽至斜位滿,大約兩日便會完全凝固(最緊要待魚膠粉完全凝固,唔好心急,搖動膠樽時唔會晃動,兩日唔得就等三日,要實淨先用得耐),加入一茶匙乾依士及水約1cm高就可以。
初時一秒三泡,一秒兩泡..........大約兩個星期出氣量會滅弱,只要將液體倒出,重新加乾依士及水,就可繼續出氣,魚膠粉會一層層被乾依士溶解,我上一樽1 May做,可用到23 June,都有七個星期,跟住整過另一樽到宜家溶解左一半份量,我估應該可用到8月頭。
記住DIY當然唔及鋁樽可調出氣量、出氣時間和穩定性。

重新加乾依士及水...咁係唔係唔理溶解左幾多,水都要入回斜位滿丫?
thx... 8-)

2/ 魚膠粉會溶解而降低左,只要加1cm高的水就得,不必加到斜位
3/ 溶解晒固體就要做過枝

就算溶淨1/10都係加1cm水 :?

無一定,半cm都得

:ugeek: just follow rubbishwing's instruction, I made a 2 L version; just double the amount of sugar ( 454g x2 ) and double the amoung of 魚膠粉 ( 2 packs ). Dissolve all 魚膠粉 and sugar in hot water. It took only 1 day to convert to jelly state.
Add yeast powder and 1 cm warm water, it can produce CO2 within 15 mins and the CO2 amount is very very much.
Thanks for rubbishwing's useful idea.

welcome!

diy 電腦風扇x4
2215濾桶

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-24 21:42 
離線
頭像

天氣太熱...正常室溫下凝固唔到

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-24 23:45 
離線

wwhrex 寫:

無理由喎!我整個枝都得,試下用桶水浸住兩日,可能有幫助。

diy 電腦風扇x4
2215濾桶

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-26 11:44 
離線
頭像

wwhrex 寫:

點都係半凝固.....
你住果頭...應該好似成日開冷氣波....

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-26 17:49 
離線

wwhrex 寫:
wwhrex 寫:

點都係半凝固.....
你住果頭...應該好似成日開冷氣波....

無奶油架....
你影張相睇下.... :|

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-08-06 14:43 
離線

[quote="rubbishwing"][quote="bombomchu"][quote="rubbishwing"][quote="onduty"][quote="rubbishwing"][quote="onduty"][quote="rubbishwing"][quote="sun29"]兩個月咁多?? 是不是24小時長開??
或是 可不可以講解您用的樽多大容量 以及 原料放置比例等 分享給我們??[/quote]
記住DIY當然唔及鋁樽可調出氣量、出氣時間和穩定性。[/quote]
thx... 8-)[/quote]
3/ 溶解晒固體就要做過枝[/quote]
就算溶淨1/10都係加1cm水 :?[/quote]
無一定,半cm都得[/quote]
Thanks for rubbishwing's useful idea.[/quote]
welcome![/quote]

My 2 L version Diy CO2 had some problem, after 1 week, it produced lot of lot of bubbles/foams inside the bottle, and the foams amount was getting more and more and more and finally got into my tank and contaminated the tank's water. It made me exchange all the water of the tank.
I suspected it may due to the reaction of 魚膠粉 ( so creamly ), so I modified the reagent by 大菜糕, ( replaced 魚膠粉 by 大菜糕 ), half amout of a pack for 1L bottle is enough ( normal pack size from 街市雜貨舖, $8/pack ), it can change into solid state within 1 hour and the hardeness is much better than 魚膠粉.
It have been working since last week and there is no bubbles nor foams inside the bottle again, ( have to replace the liquid inside the bottle and dry yeast powder once a week ).
In my point of view, I think 大菜糕 is a good alternative if you found 魚膠粉 is not good enough in your Diy CO2 system.
( p.s. if I compare the CO2 amount between with and without 大菜糕/魚膠粉, I found the Diy CO2 system without 大菜糕/魚膠粉 can produce large amount and higher rate of CO2 per minute, of course, you have to replace the day yeast more often )

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-08-06 15:03 
離線

大菜糕我都試整過一次,但落極乾依士都係好少氣,可能份量出錯關係,跟住想倒走大菜糕再整過,發覺係無可能,因太實倒唔出,最後樽都扔掉,大菜糕好處係快凝固,唔洗等幾日,但超市無得賣無咁方便,bombomchu 用完後請告知可出氣多久,等我下次再做一次,謝!

diy 電腦風扇x4
2215濾桶

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 57 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :