水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 14:21

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 57 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2010-07-08 11:38 
離線

我前日整,昨日室溫放左一日都冇乜點凝固,於是放入雪櫃雪左晚,今朝變左姐喱狀,尤其係要硬到石頭咁硬先用得,定係我而家姐喱狀都已經可以用得??

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-07-16 01:02 
離線

剛剛買左d材料:
1)特專牌砂糖 454g
2)羅便臣純魚膠粉 50g
3)乾依士 50g

準備左:膠喉
co2細分器
膠樽(煩緊用咩樽,見過人用伯朗咖啡 / 果汁先生 / 可樂樽etc)

問題:魚膠粉同砂糖份量係點?係咪跟魚膠粉盒上之比例?
如果跟,極其量只會變jelly?
開關制係咪唔好加好d?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-07-16 11:52 
離線

:cry: :cry: :cry: :cry:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-08-04 01:17 
離線

好有興趣DIY CO2, 請問乾依士係咩黎, 邊度有得賣?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-08-08 13:31 
離線

michael7 寫:
好有興趣DIY CO2, 請問乾依士係咩黎, 邊度有得賣?

百佳有得賣

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-10-05 22:08 
離線

rubbishwing 寫:
DIY當然是24hrs長開
1.25L膠樽, 454g 沙糖, 一盒魚膠粉, 一茶匙乾依士
將沙糖及魚膠粉用熱水煮溶,待微暖倒入樽至斜位滿,大約兩日便會完全凝固(最緊要待魚膠粉完全凝固,唔好心急,搖動膠樽時唔會晃動,兩日唔得就等三日,要實淨先用得耐),加入一茶匙乾依士及水約1cm高就可以。
初時一秒三泡,一秒兩泡..........大約兩個星期出氣量會滅弱,只要將液體倒出,重新加乾依士及水,就可繼續出氣,魚膠粉會一層層被乾依士溶解,我上一樽1 May做,可用到23 June,都有七個星期,跟住整過另一樽到宜家溶解左一半份量,我估應該可用到8月頭。
記住DIY當然唔及鋁樽可調出氣量、出氣時間和穩定性。

點解我跟你的做法,但凝固唔到?
另外又試過,355mL樽, 糖 同 魚膠粉 都係半包,照計水份量少了,濃度高左,應該更加易凝固,但都凝固唔到

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-11-08 23:01 
離線

不好意思, 我想問「斜位」是否指樽身頂的「傾斜位」??
/ \
/ \ <----- 斜位??
丨 丨
丨 丨
丨 丨
丨 丨

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-06-09 13:23 
離線

多謝各位師兄文章
:)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-06-09 18:43 
離線

hoho0709 寫:
1.25L膠樽, 454g 沙糖, 一盒魚膠粉, 一茶匙乾依士
將沙糖及魚膠粉用熱水煮溶,待微暖倒入樽至斜位滿,大約兩日便會完全凝固(最緊要待魚膠粉完全凝固,唔好心急,搖動膠樽時唔會晃動,兩日唔得就等三日,要實淨先用得耐),加入一茶匙乾依士及水約1cm高就可以。
初時一秒三泡,一秒兩泡..........大約兩個星期出氣量會滅弱,只要將液體倒出,重新加乾依士及水,就可繼續出氣,魚膠粉會一層層被乾依士溶解,我上一樽1 May做,可用到23 June,都有七個星期,跟住整過另一樽到宜家溶解左一半份量,我估應該可用到8月頭。

另外又試過,355mL樽, 糖 同 魚膠粉 都係半包,照計水份量少了,濃度高左,應該更加易凝固,但都凝固唔到

我同你同一個問題, 我凝到, 但唔係好硬.啫喱咁.

唔知係水太多, 定係點?
但我試過用少啲水, 都係唔得.

有無ching指點吓...

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-06-09 22:03 
離線

長頸利 寫:
hoho0709 寫:

加多一包啫喱粉就得

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-06-14 00:43 
離線

我照rubbishwing兄方法 , 我 OK呀 :grin:
2 L 汽水樽
1)街市片糖600g
2)羅便臣純魚膠粉 50g X 2
我兩日同三日差唔多( 三日硬小小)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-07-22 22:56 
離線

長頸利 寫:
hoho0709 寫:

應該唔會係好硬嫁 因為你真係整緊啫喱 只不過後期加乾依士令佢同糖產生化學作用

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 57 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :