水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-28 20:03

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 7 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : [問題] 玭芭飼養
未閱讀文章發表於 : 2010-05-05 11:52 
離線
頭像

聽人講d 玭芭如果食得多魚糧 就唔食屎and 缸入面既污租野 ~ 是否真有其事

本人昨天買了兩條工作魚 ~ 同埋要點養先養得好d 唔易死~ 想問問唔該晒

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: [問題] 玭芭飼養
未閱讀文章發表於 : 2010-05-05 23:19 
離線

d 魚食完屎,跟著又呵屎.咪唔洗食魚糧? :stnose:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-05-06 00:00 
離線
頭像

其實我都唔知 咁佢地唔係話係工作魚黎咩

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-05-06 21:33 
離線

工作魚係食水藻,余糧.無魚會食屎.魚屎留反你自已清理.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-05-06 21:40 
離線
頭像

但我想問呢 如果有時D 屎係缸底 又好難清理~ 有時換水又未必清理到
咁樣又可以點樣攪呢? 同埋D 魚缸既水點都好似去唔到最清咁既?

PS 我用緊DAZ 既套裝頂濾~ 都有放活性炭 同生物環果d 野 係唔濾水唔夠勁

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-05-07 23:10 
離線

缸底鋪什麼?養什麼魚?大魚勤D換水.換水清得幾多得幾多.D 屎會自已分解.

頂濾加片舊白棉濾水.效果會好D

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-06-08 00:21 
離線

換水太多更加唔清, 餵飼料適量 不要餵太多產生剩餘飼料 吸吸缸低的垃圾魚屎之類 換超過3分1水或洗濾水後加返d消化細菌 d水就會清好多啦

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 7 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案