水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-28 04:42

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 5 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : [問題]Q版荷蘭鳳凰
未閱讀文章發表於 : 2010-01-03 22:17 
離線

剛買左Q版荷蘭鳳凰一天,但唔見佢地食野,唔知係未定 或是 唔喜歡食一般的飼料﹖有冇特別喜歡食咩﹖

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-01-04 00:26 
離線

我都想知~點養~
要d咩環境嫁呢~溫度~ph~可以混養嗎~

T5MO 8w L:10:00a-2:30p 10p-3;p ADAT8X4 7PM-3AM
DIYCO2:1-2 bub/sec CO2SET 2BUB/SEC
Aqua Soil africana ADA 1代
草類:矮珍珠莫絲 牛毛氈,松草,紅蝴蝶,迷矮
密蜂虾,小醜燈 藍眼,小精靈,大和蝦

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-01-04 21:36 
離線

我買左返來,見佢2日都唔食野,係唔就死架

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-01-05 10:47 
離線

兩日之麻,冇問題既,你買D魚BB既魚粉,求其水入面有野食就OK
荷蘭鳳凰我玩左咁耐,依家終於知道點解個個新買都會易死的問題
第一:你魚缸入面冇捉夠水草比佢(離)埋,要好多、又要夠密,仲之佢(離)埋到見唔到就最好
第二:你睇下有冇幾他魚(蝦)佢。如果有....就表示你唔夠草比佢(離)埋啦。
以上兩點就係另佢冇安全感(你想嚇死佢咩 :grin: )
荷蘭鳳凰大細膽啦,新魚入缸個一個星期,最重要係比佢(離)埋
最好就係剪草前個一個星期放魚入缸就最好,夠晒草比佢(離)埋 :grin:
等佢慢慢習慣你個缸環境,其間佢係會唔食野,個身會變白(唔使驚,未死得住 :grin: )
魚身變白就係表示佢好驚,但唔好理佢(佢要死都冇計 :grin: ),唔好換水,乜都唔好做。
千萬唔好搵佢出黎(係個缸及佢就當然冇問題啦 :grin: ),亦唔好放佢入生仔缸(死得仲快 :x )
燈要開24小時(因為熄左燈佢會仲驚 :o )
仲之個句.....等,佢(離)夠就會出返黎。等到佢出返黎,個身有返色,佢會食野架啦,唔使驚。
唔明再問

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-01-13 16:42 
離線

我有幾條鳳凰呢排個肚好大, 係唔係準備產卵?

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 5 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案