水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-27 18:55

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 16 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2013-04-23 15:13 
離線

請教 : 為方便打理, 想開鯛缸 24" ( 用膠片1分為2, 即12"x2 ), 有冇C-hing 分享經驗 ? :)
( e.g. 諗緊養1-2對 :grin: )

p.s. 除黑/深色外, 膠片有冇野要注意 ? :?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-23 15:35 
離線

註 :
- 除方便打理外, 24"可轉養金魚ar, 我想試繁殖龍紋 / 阿卡西 etc. ; :)

- 女人(&我) 想養蘭壽 :) - 最多買個AA頂濾, 但又養得不多蘭壽, 心大心細中 ... :x

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-23 16:08 
離線
頭像

想分缸玩繁殖,你要防止魚 B 遊過隔離,即係最好將兩個缸分到完全獨立,包括用自已既過濾和暖管。最易做是買塊厚小小 (3mm 左右) 既阿加力膠返來用玻璃膠自已黐。你度清楚個缸內籠,例如是11吋5分的話,就買塊 11吋3 分既膠松返來 (最好黑色唔透光),即係每邊留大約一分的虛位比玻璃膠透過!

24"x12" 養蘭壽真係幾細,D 金魚又大得快,蘭壽太細又木未 show 到體態上既優點,你要好忍到手唔買魚先好諗!頂濾唔好買 AA 啦,用多層式滴漏盒仲好啦!

http://aquaristsemporium.com/index.php? ... th=183_184

我的 60 吋 Community Tank 紀錄
viewtopic.php?f=5&t=66429

JazZ Cafe - 水族主題的蒲點
viewtopic.php?f=9&t=56663

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-23 17:01 
離線

謝謝Andy Kong 大大的留言 ! :grin:

1. Sorry, 我講得唔清楚, 我想開鯛缸 24" ( 用膠片1分為2, 即12" x2 ) & 中間有洞個隻 < --- if possible :x .
p.s.
- 我現成已有一水妖 、一暖管; 未必想買多一套, 最緊要方便打理. :)
- 係, 知道魚 B可能 遊過隔離, 初時會養一對先.
- 不過生左點處理, 送俾人 :?

2. 蘭壽, 24"用AA個隻, 我以為好多C-hing recommend :? ; 用多層式滴漏盒 / (半)滴漏梗係好,
----> 不過最難係要同女人拿批文 , 地方又細左, 24"+AA 係女人最大既寬容 ( 我博ga gei :cry: ); 多層式滴漏盒我怕女人話嘈 :twisted: ,甘我會冇覺好訓 :cry:

p.s. 一係就索性開個半滴漏缸, 養一對鯛 / or 蘭壽, 都係個句 ----- > 最緊要方便打理.心大心細中 ...

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-23 17:23 
離線
頭像

即係攞左 24" 批文但未開缸?

你想靜就最好做深 D 個缸,用缸背假滴流,唔駛半個缸咁多,例如你做 24"(L)x18"(W)x14"(H),咁界後面 4" 出來做假滴流已經夠用 (除非你打算超養得好密),即係扣埋玻璃主養魚位有 13.5"。

頂濾來計,最靜是可受壓的密封式頂濾,呢隻 AA 都有
圖檔

其次是多層式滴漏盒,最嘈是開放式頂濾,後者清潔不善更會有魚缸腥味。多層式滴漏盒好處是可以放多點濾材,和清洗時可分批清洗,所以雖然運作噪音較密封式頂濾略高,但魚友 budget 新容許的話都樂於採用。

最後由 Andy Kong 於 2013-04-23 17:33 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-23 17:32 
離線
頭像

用多孔版分缸是不能做繁殖缸的,這點你要留意,唔單止魚 B 會游過隔離,兩對魚因望到對方都會做成滋擾,尤其是在交配和有 B 階段。

隔件方便,一個水妖的過濾能力不足以清理 24" 缸,就算魚小無過濾能力問題,水流也不夠行晒個缸,尤其是你加了多孔板分隔,一個水妖更加唔夠水壓將水壓去隔離倉,用一技暖管就更加會因水流不足而引致兩個缸的水溫有偏差。你要用一個過濾的話,可以用一個頂濾,左倉抽水右倉落水,咁自然會有水流過多孔板,解決水流和溫差問題!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-23 17:47 
離線

- 噢, 多孔版分缸是不能做繁殖缸的. :cry:

- 咁會傾向索性開個半滴漏缸 ( 或24"+AA頂濾 ), 祇養一對鯛 / or 3-4條蘭壽, 都係個句 ----- > 最緊要方便打理. :) :)

p.s. 24" 批文都未明確攞ga ( 我博ga gei ) :redface:

謝謝Andy Kong ! :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-23 19:16 
離線
頭像

AC8120 寫:
- 噢, 多孔版分缸是不能做繁殖缸的. :cry:

- 咁會傾向索性開個半滴漏缸 ( 或24"+AA頂濾 ), 祇養一對鯛 / or 3-4條蘭壽, 都係個句 ----- > 最緊要方便打理. :) :)

p.s. 24" 批文都未明確攞ga ( 我博ga gei ) :redface:

謝謝Andy Kong ! :grin:

如果你是養魚作主不想養草的話,不妨考慮可在石景養的中小型魚。以下是其中一個例子:
viewtopic.php?f=4&t=189723

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-24 12:21 
離線

感謝 Andy 您喔 ! :)

- 養陰草祇作為點綴
- 養非洲慈鯛 並非我杯茶, 我比較喜歡 「善良」既魚 :redface:

p.s. 個 [ Ada ] 缸 & 柜, 好鬼靚 :omg: , 好恨整番個;可惜已冇位擺柜la :cry: ... Ada/V水晶缸會諗ar :) .

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-24 13:54 
離線
頭像

AC8120 寫:
感謝 Andy 您喔 ! :)

- 養陰草祇作為點綴
- 養非洲慈鯛 並非我杯茶, 我比較喜歡 「善良」既魚 :redface:

p.s. 個 [ Ada ] 缸 & 柜, 好鬼靚 :omg: , 好恨整番個;可惜已冇位擺柜la :cry: ... Ada/V水晶缸會諗ar :) .

「善良」既魚可以考慮澳洲魚 blue eyes / rainbow fish,大部份 ph7-7.5,多數唔咬草,可用沙底石景配小小唔駛 Co2 既陰草如水榕,鐵皇冠等!

Australia Blue Eyes:
https://www.google.com/search?svnum=10& ... g&tbm=isch

Australia Rainbow Fish
https://www.google.com.hk/search?newwin ... Hvt2cyJwGQ

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-25 18:38 
離線

非常感謝Andy ar ! 又教到野 ... :grin:

FYI, 我鐘意這背(或側)滴漏缸 :) , 我會考慮做24" :) ---->
回顧昨日、到今天回歸平凡...
viewtopic.php?f=5&t=174489

p.s. 順帶一問, 有冇C-hing有相熟鋪頭做[24"]背(或側)滴漏缸 :redface: , or 卡奇OK ma ? :?

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-25 20:20 
離線
頭像

AC8120 寫:
非常感謝Andy ar ! 又教到野 ... :grin:

FYI, 我鐘意這背(或側)滴漏缸 :) , 我會考慮做24" :) ---->
回顧昨日、到今天回歸平凡...
viewtopic.php?f=5&t=174489

p.s. 順帶一問, 有冇C-hing有相熟鋪頭做[24"]背(或側)滴漏缸 :redface: , or 卡奇OK ma ? :?

以前大部份鋪都係交 job 比阿黃,卡奇系列就另一間廠,呢兩個 source 佔左魚街訂缸既 8-9 成,即係唔係阿黃就係卡奇,所以我多數搵無搵卡奇,走去其他鋪,其本上傾到計又肯跟下 job 既魚鋪來落單,最後個 job 都去阿黃度,係間鋪肯唔肯同你跟 jet.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-25 22:22 
離線
頭像

Andy,
:grin: 有咩難到你

Tel: 25777411 (Leo)
營業時間: 星期一至六 1:00pm至8:00pm,
星期日休息
facebook: Green Aqua

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-25 22:30 
離線
頭像

Green Aqua 寫:
Andy,
:grin: 有咩難到你

o靚仔,咪玩野啊! :ugeek:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2013-04-25 22:30 
離線

Thanks soooo much !

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 16 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :