水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-28 09:45

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 77 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-11-03 00:20 
離線

好勁呀!!

你們所遇見的試探,無非是人所能受的。神是信實的,必不叫你們受試探過於所能受的;在受試探的時候,總要給你們開一條出路,叫你們能忍受得住。林前 10:13

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-11-03 02:52 
離線
頭像

小人炒鯛自然多靚鯛買 :g 多靚鯛賣自然多人玩 :g
搵英雄出手救下個市方為上策 :g

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-11-03 11:02 
離線

想問一下點解唔建議用紅蟲餵魚?

你們所遇見的試探,無非是人所能受的。神是信實的,必不叫你們受試探過於所能受的;在受試探的時候,總要給你們開一條出路,叫你們能忍受得住。林前 10:13

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-11-03 13:00 
離線
頭像

奶軒 寫:

只因為我次次餵鮮紅虫 / 冰鮮虫都lai嘢, 而且紅虫的確好多菌. 再想深一層, 並不是一定要餵虫才養得到, 散得到...... 可用bbs浸維他命, 我相信營養會更均衡! 但最近跟一位鯛界超老前輩說起, 他提議用滾水沖一冲冰鮮虫殺菌, 再餵, 变成紅虫紅 (似豬紅, 鴨血), 試了一次, 很搶口!

但說到尾, 各人有各有的選擇, 我的方法/想法不是必然的, 只供大家参考, 然後各自思考, 融會貫通後, 再自行决定合適自已的方法! :-n05 :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-11-03 19:08 
離線

awth_hk 寫:
奶軒 寫:

只因為我次次餵鮮紅虫 / 冰鮮虫都lai嘢, 而且紅虫的確好多菌. 再想深一層, 並不是一定要餵虫才養得到, 散得到...... 可用bbs浸維他命, 我相信營養會更均衡! 但最近跟一位鯛界超老前輩說起, 他提議用滾水沖一冲冰鮮虫殺菌, 再餵, 变成紅虫紅 (似豬紅, 鴨血), 試了一次, 很搶口!

但說到尾, 各人有各有的選擇, 我的方法/想法不是必然的, 只供大家参考, 然後各自思考, 融會貫通後, 再自行决定合適自已的方法! :-n05 :-n05

咁BBS點加維他命??
同埋邊隻維他命較好?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-11-03 23:08 
離線
頭像

我的方法係自制冰鮮BBS時加1-2滴ADA維他命及好小好小磨粉了的鈣片(人用), 鈣有助骨的成長. :-n05

都係果句, 參考下..... :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-11-04 00:46 
離線

奶軒 寫:

我自已就有用開$9排果隻,都無咩事出過(一星期兩至三餐),個人經驗覺得想幼魚快大及母魚谷肚效果唔錯.
不過都係果句,用唔用見人見智
而維他命我用開祖國貨"采紅"都唔錯而且勝在平 :d

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-11-04 01:06 
離線

awth_hk兄,寫o左o甘多,等我都出番少少力,同大家分享我o既經驗先 :-n06
處理泥底問題 :-n07
部份魚友包括本人在內都用泥底養鯛,好處是方便增酸降軟,但另一壞處是容易積聚污物及起泥粉.
點算好呢 :j,我就諗到用一個好簡單物件幫助處理呢個問題 :-n01 就係用十幾元買一個"洗砂器",換水時用洗砂器放入泥面吸水,污物及泥粉就好自然隨水抽去,雖然點都有少少泥揚起但隔一陣就回復清澈,效果很不錯更可以延長泥底使用期. :-n05

營業時間:
平日1:00-9:00PM
星期六,日及公眾假期1:00-8:00PM
(如大閘關上請按對講機 1 N)
電話:26213698/61369581 jacky

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-11-04 12:46 
離線
頭像

:-n05 :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-11-04 18:42 
離線

volvo 寫:
奶軒 寫:

我自已就有用開$9排果隻,都無咩事出過(一星期兩至三餐),個人經驗覺得想幼魚快大及母魚谷肚效果唔錯.
不過都係果句,用唔用見人見智
而維他命我用開祖國貨"采紅"都唔錯而且勝在平 :d

我都係用緊9蚊排o個d,不過食左唔夠一個月,個肚就"粒"左,
但係個份量同你一樣,點解會咁??

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-11-04 19:26 
離線
頭像

肚"粒", 有冇拖白便?? 生體內蟲....... 反去第一頁睇睇點醫. :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-11-04 19:35 
離線

學到好多野..thx~~
想問下呢...點樣可以自己full豐年蝦,我唔識整 :h 可以教下嗎 :-n07
同埋呢,買左豐年蝦,第一次食唔晒,咁係唔係可以雪返入冰格,下次溶冰就可以再喂的??
但咪會凍死晒囉@@?? 仲洗唔洗做d咩的??
thx~~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-11-04 19:48 
離線
頭像

樺仔.﹏. 寫:
想問下呢...點樣可以自己full豐年蝦,我唔識整 :h 可以教下嗎 :-n07

大哥, 你冇刨文??? 置頂的文章有教!!!!!!!

樺仔.﹏. 寫:
同埋呢,買左豐年蝦,第一次食唔晒,咁係唔係可以雪返入冰格,下次溶冰就可以再喂的??

我的文章有說!!!!!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-11-04 21:09 
離線

awth_hk 寫:
肚"粒", 有冇拖白便?? 生體內蟲....... 反去第一頁睇睇點醫. :-n05

有試過拖白便,不過用左藥之後就冇了,
但係仍有肚"粒"..

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-11-05 17:52 
離線
頭像

十卜下先! :-n10 thx thx thx :-n06

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 77 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :