水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 01:53

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 35 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2003-03-25 00:35 
離線
頭像

唔知有冇post錯板,不過已經search過,未找到想知既野,所以想問問
1. 孵出來的蝦苗如果可以令佢地24小時之內唔死呢?
要換上同一鹽度新鮮的鹽水然後勁打氣得嗎?
如果先化淡再勁打氣得嗎?
2. 我見過好多前輩都話,o的未用既卵要放係雪櫃下格
係唔係最唔凍果間既意思呢? 我發覺雪後的蝦卵拎出來後都
幾凍o下的,會唔會雪死哂咖??
3. 如果o的蝦苗死左,照喂有冇問題呢?

希望有人可以幫幫忙~~都幾急o下,因為我發覺得把買回來的活蝦苗
化淡左之後放係雪櫃最唔凍既地方,第日拎出黎後所有都死哂了
thank you~~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-25 00:52 
離線
管理員
頭像

1. 唔可以勁打氣, 會打死佢地o架, 水流有流動就夠啦.
2. 卵係放係雪櫃最下層, 拎出黎攤至室溫先孵.
3. 出面賣緊o既凍蝦苗, 凍虫, 都係雪死啦, 一樣照餵, 係o的魚食唔食咋.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-25 01:03 
離線
頭像

重想問下豐年蝦幼體孵出後幾多日內先至係最有營養?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-25 01:14 
離線
頭像

而家
我只用1個碗 +少許鹽 + 蝦卵 (冇水流 ... 只是經過就 攪攪佢 )
廿多三十 小時加多2-3倍水 當化淡 ~
2-3日仍 活 !餵時便慢慢吸活的出來~

雖然孵化率低....不過一樽卵實在太多了 ...而且仔魚不多...key point....懶 :b !

記住 : Idea 要無聊 ! Outcome 要有料 !
Its better to regret sth that u done than sth u havent !

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-25 01:36 
離線
頭像

哦?勁打氣會打死佢地咖?@@
咁孵果時係唔係都係令o的水有流就ok咖喇?
另外要先化淡再養住,定係用鹽水養,食時先拎一o的出黎化淡呢?
thanks a lot~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-25 01:45 
離線
頭像

化淡後唔留得,因bb體內

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-25 01:54 
離線
頭像

如果係咁既話,用新鹽水養活住先好了
因為我都係打算keep 24小時,day 1 孵,day 3收成,喂食,再孵新的
day 4就喂day 3孵出來的,到day 5 就有新鮮的蝦苗了
唔知咁行唔行得通 :j
不過,感謝萬分,解決了今天一直在想的問題了~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-25 02:14 
離線
頭像

冇阿,因為新買的一對藍袖都唔食死豐年蝦,死幼體,乾糧又唔食
只係食活幼體,而且o的家中5星期大的孔雀BB都要食,所以呢...
自己孵囉,自己孵好似營養好o的同埋平好多

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-25 02:19 
離線
頭像

以下是根據孔雀魚新世界一書所看到關於豐年蝦的事
豐年蝦應該以24小時的孵化是最好,養份最高。當24小時的孵化期過了之後,豐年蝦會消化本身的營養素,到時營養素就會變質。根據書中記載的一個實驗,發現幼魚會因為吃了一些"過期"(孵化太耐或生存超過24小時)的豐年蝦而出現駝背同畸形。孵化24小時內的豐年蝦最合淡水魚,當孵出越耐的豐年蝦幼苗,會因為身體消耗了某蛋白而變得較合海水魚。
所以實在不宜用鹽水將佢地養住,好多人都有一個錯誤觀念是生既豐年蝦營養一定比死的高,事實卻不是的。如果是孵化24小時內急凍,那營養價值一定比生而活了2至3天的豐年蝦幼苗高。所以實在不宜以鹽水儲藏豐年蝦。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-25 02:34 
離線
頭像

咁講法,而家咁既天氣24小時可能未孵得哂呢
咁點算好??我孵左24小時了,發覺有很多還在孵化中
佢地形狀好似卵殼突左條尾出黎咁, 超過24小時先孵出的就冇用了嗎?@@

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-25 02:40 
離線
頭像

我的方法是將剛孵化的豐年蝦餵魚bb, 剩下的就用餵完的冰蟲包裝一格一格放入豐年蝦, 然後放入雪櫃頂層, 餵食時先解凍~
但最好不要長過一個星期, 否則豐年蝦bb 會唔新鮮同會有融的情況~

回頂端
 個人資料  

文章主題 : [討論]
未閱讀文章發表於 : 2003-03-25 03:35 
離線

我就習慣3-4天孵豐年蝦BB.....咁剛孵化出來就可以餵新鮮LAW...
其他那D就會放係雪櫃的 上隔(唔係冰層AR).....咁就餵3天到LA..多數都食晒架LA........

同埋.....活的孵化的豐年蝦bb, 係24小時內餵係最好LA......一過了24小時.....D 營養就不太適合淡水魚LA.....適合海水魚...所以..KEEP住養 對魚仔冇咩益LA///

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-25 03:49 
離線
頭像

個人都係孵3 日到的份量, 之後第一餐就活, 之後兩日就冷凍, 隔日孵, 因會越食越多, 就會快大d, 同埋, 蝦苗都係冷凍3 日好了, 不要太久呢~~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-04-28 10:47 
離線
頭像

丰年蝦孵化期為 24~36 小時,天氣涼的日子還要 48~60 小時,何必要執著於 24 呢!用兩個孵化樽格日 ( 天氣涼的日子可格兩日 ) 輪流孵化咪確補日日都有新鮮野食囉!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-04-28 16:00 
離線
頭像

市面上有無急凍豐年蝦幼體賣?

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 35 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :