水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-28 17:06

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 80 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-09-02 15:38 
離線

缸就真係靚丫........但係危險性都幾高.......
小心為上~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-09-02 23:40 
離線
頭像

amencheng1113,
唔睇都唔信,缸、草、魚有七八成似。缸是否定做?造景我都換幾個look,草亦換了好幾種,今日睇完你幅貼圖,忍唔到手馬上影返幾張比你睇,真係好似一樣。 :-n05

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-09-03 21:25 
離線
頭像

flyfox, 除了[彩虹魚],您其它魚都同我一樣子!! :-n05
D[紅心大旗]~您果條係女,有係公魚呀!!(我果兩條公有約3吋長)
D[紫艷側]好靚,我果D公魚都有[非刺],好正!!(女係無的),您買幾錢條?是否細條養大?
:-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-09-03 22:52 
離線
頭像

[紫艷側]其實有其它叫去唔知係唔係首先叫熊貓鰂、我在女老板娘度買好似叫非林名鰂,買時約1寸半,$70一條,我買咗2條,養咗九個月到,現在約有6寸,有時唔知發情定發惡,两條魚會亙相追逐魚鱗紅藍紫好靚發青光,我都幾鐘意,但近期行魚街袋装都有二十幾蚊4條一袋,唔知係味一樣。彩虹都好鮮色,紅狐你都唔少,以前貴而家平了很多一百蚊有4條。我貧88蚊一條,冇两條大得好快,現約4寸,條紅線好靚。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-09-03 23:08 
離線
頭像

flyfox 寫:
[紫艷側]其實有其它叫去唔知係唔係首先叫熊貓鰂、我在女老板娘度買好似叫非林名鰂,買時約1寸半,$70一條,我買咗2條,養咗九個月到,現在約有6寸,有時唔知發情定發惡,两條魚會亙相追逐魚鱗紅藍紫好靚發青光,我都幾鐘意,但近期行魚街袋装都有二十幾蚊4條一袋,唔知係味一樣。彩虹都好鮮色,紅狐你都唔少,以前貴而家平了很多一百蚊有4條。我貧88蚊一條,冇两條大得好快,現約4寸,條紅線好靚。

女老板娘? 日鄰?

我的 60 吋 Community Tank 紀錄
viewtopic.php?f=5&t=66429

JazZ Cafe - 水族主題的蒲點
viewtopic.php?f=9&t=56663

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-09-04 19:05 
離線
頭像

Andy Kong,
yes

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-09-04 22:30 
離線
頭像

睇完個缸,個心跳左出黎 :-n08 :-n08
驚訝個缸咁大 :-n05
驚歎你的投資 :f
驚異你的膽量 :m
驚慌個架會臨 :l

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2005-10-01 14:31 
離線
頭像

唔錯喎! :-n01

回頂端
 個人資料  

文章主題 : [分享] [分享]
未閱讀文章發表於 : 2006-06-04 01:33 
離線

其實鋁都可以好硬,只要用的是7075或2024的鋁合金,加上用成2分料,個鋁架又設計得好的話,其實都相當安全。還有如果比條7075兩分厚料的鋁角你,叫你整彎佢,我想都幾困難。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-06-04 18:00 
離線
頭像

鋁 & 鋼
In this case, must select 鋼 as safety.
even reduce the tank size as a good choice.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-06-07 04:24 
離線

個人相信佢個缸無問題 佢用料都頗周全
又不"金秀"鋼螺絲 又 "拉爆"
flyfox亦用佐一段時間無問題
只係覺得佢整水草果陣真係幾辛苦

我個缸兩呎高都唔多想執 何況係三呎高
flyfox真係好毅力

論成果個缸真係好靚 而我亦知道水草高度係無盡頭o既 唔洗加高自己個缸喇 :b

只係再建議flyfox加多兩三個碼 碼實個櫃o係牆度 叫做求個安心啦 :-n06

另外想問flyfox兄 你的家人對個缸如何看法呢?
一家大細樂在其中又真係幾開心架 :c

P.S. 細缸玩細水草亦別有一番韻味 我遲d都想再攪一次個 24*9*9 細缸 :-)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-06-07 04:46 
離線
頭像

我到想知你个缸的近况, :d 有無相片睇呀 :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-06-08 23:35 
離線

金屬櫃架要唔要安一水線係個架度呢...?? :a

個缸真係好大...唔知d魚要幾耐至遊完一圈呢 :d

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-01-20 17:53 
離線

技高人膽大...好野 :-n04

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-02-05 15:31 
離線
頭像

........好有僭在危險!小心 ! :f :f

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 80 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :