水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-30 17:50

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 10 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2010-07-05 23:08 
離線

今日的經歷
下午我兩支自製汽水樽co2冇氣,自己溝過,溝完裝番好就出左街,晚上番黎死左兩條藍眼燈,之後餵野食其他魚都勁呆.我即刻開氣泵就即刻生猛番,所以各位開新0既自製co2請跟手開埋氣泵!!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-07-06 02:23 
離線

我十分認同樓主的講法,自製co2真系好危險.......我有感樣ge經歷....系一個月黑風高的晚上我正在自製CO2.整完之後接好細化器然好放落缸用.之後上床訓覺 :sleep: ,第二日朝早起身洗完面換好校服著好鞋.正當我準備出門口返學果陣,哈 :thinking: 俾我發現左一個危險野.就係啊樽自製CO2入面D液體 谷到上去條氣喉度.哇我見到之後即刻9秒9咁沖過去 :runcry: 擰開個樽點知甩手.搞到樽蓋連D液爆晒出黎.仲飛到上去個天花板到.個魚缸度有,窗口又有.連個身同頭髮都有.....哇仲要臭過屎坑 :puke: ....啊D死人魚仲要係到吃D臭水 :beat1k: ....我果陣時真係呆左 :fleaves: 我阿媽係隔離見到都O晒嘴....跟住就同我講你唔好返住.同我搞返點D野佢先....天花板D臭水漬仲要係洗唔甩..搞到盛間屋臭足盛個星期 :55555: ....XDD

最後由 mojinbin 於 2010-07-12 18:17 編輯,總共編輯了 4 次。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-07-06 09:10 
離線

兩位既經歷我都試過........唉,射到上去天花版,x抹到我死死下。後來用左60蚊買左個銅氣閘,再係支CO2後加多個吉樽就好D,到依家都未試過有事。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-07-06 12:31 
離線

見過鬼仲唔怕黑乜...我以加都會好小心....

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-07-10 22:53 
離線

貪心~!放太多料.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-07-12 00:57 
離線
頭像

我未買co2set前都用過, 只要份量適中, 其實好安全.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-08-08 13:11 
離線

唔好太貪心 落咁多朝依士

寧願一個星期整一支 好過咁危險

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-10-22 18:22 
離線

為什麼不買個CO2樽,自己搞好危險.買個1KG樽+氣閘都係几百蚊,如果我沒記錯.其實長期用樽比DIY平易,不用煩,差一次氣可以用3,4個月.為了省錢如果搞到d臭水流入魚缸到,到時洗缸,養水,重新SET缸那就大工程,損失更慘.所以我認為CO2最好不要diy.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-10-22 23:02 
離線
頭像

matsuka1980 寫:
為什麼不買個CO2樽,自己搞好危險.買個1KG樽+氣閘都係几百蚊,如果我沒記錯.其實長期用樽比DIY平易,不用煩,差一次氣可以用3,4個月.為了省錢如果搞到d臭水流入魚缸到,到時洗缸,養水,重新SET缸那就大工程,損失更慘.所以我認為CO2最好不要diy.

松佳さん, 你要睇諒下學生既情況..
佢地零用有限, 無咁多錢買到器材的.
CO2係一個經濟既方法...

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-07-22 22:59 
離線

mojinbin 寫:
我十分認同樓主的講法,自製co2真系好危險.......我有感樣ge經歷....系一個月黑風高的晚上我正在自製CO2.整完之後接好細化器然好放落缸用.之後上床訓覺 :sleep: ,第二日朝早起身洗完面換好校服著好鞋.正當我準備出門口返學果陣,哈 :thinking: 俾我發現左一個危險野.就係啊樽自製CO2入面D液體 谷到上去條氣喉度.哇我見到之後即刻9秒9咁沖過去 :runcry: 擰開個樽點知甩手.搞到樽蓋連D液爆晒出黎.仲飛到上去個天花板到.個魚缸度有,窗口又有.連個身同頭髮都有.....哇仲要臭過屎坑 :puke: ....啊D死人魚仲要係到吃D臭水 :beat1k: ....我果陣時真係呆左 :fleaves: 我阿媽係隔離見到都O晒嘴....跟住就同我講你唔好返住.同我搞返點D野佢先....天花板D臭水漬仲要係洗唔甩..搞到盛間屋臭足盛個星期 :55555: ....XDD

我都試過 爭d成缸都係

之後用啫喱 co2 同控制好份量 穩定好多 冇咁危險

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 10 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章