水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-19 08:49

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 10 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2003-03-16 18:15 
離線
頭像

今日下午小弟係發記買左隻ADA碟形擴散杯 ($550),點知返到屋企先發覺效果其差,甚至比普通幾十蚊的差,完全唔可以接受,依家想請教各位前輩,唔知可唔可以要求發記換呢?
如果係一佰幾十都沒所謂啦,但係成伍佰幾蚊,我自己都考慮左好耐,點知....諗起都痛心,哎...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-16 18:19 
離線
管理員
頭像

點差法, 接上了多久, 陶瓷片可能還未"通晒", 試下用暖水浸下.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-16 19:20 
離線
頭像

網主大人:我已經係接上之前,用暖水浸左約十分鐘啦,唔知仲有沒其他野我漏左呢?
依家個擴散杯化co2很粗,直升上水面,接觸時間很短,哎!

回頂端
 個人資料  

文章主題 : [建議]ADA diffuser
未閱讀文章發表於 : 2003-03-16 21:29 
離線

How many bubbles per second ?

What is the height of water between the water surface and the diffuser.

And, can you take a picture of it operating with the bubbles ?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-17 18:28 
離線

唔係掛$550哦!
有冇其他人用過,有冇同一情況出現?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-17 19:07 
離線

我個Azoo都有同樣情況(太大泡珠), 但用一日後就好轉, 現在都ok...

我懷疑可能要等陶瓷片吸收水份先...才正常工作

請繼續報告情況!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-18 11:54 
離線
頭像

星期一晚我去左舊發記要求更換,佢地試過後,就立即話換,不過個長毛(店長)d態度認真麻麻,反而其他幾個就好好,但返到屋企再試隻新野,雖然效果比換之前好,但整體未能接受。

總結,ADA碟形擴散杯得個貴字,名大於實。唔知係我唔好彩,又或者真係咁差呢,請有用ADA擴散杯的魚友發表下意見啦。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-18 12:04 
離線

哈哈!
果然係名牌!!!
就小弟的個人睇法,擴散杯只為減慢co2流出的速度,加上氣壓,重而達到溶解co2的功效!如果係o甘,便宜的大陸貨亦已經可以做得到喎!唔得?加個百零蚊溶解器好過買個貴杯啦!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-18 12:50 
離線
頭像

去fs消費前, 最好上黎chiu 一chiu, search 一 search, 或問一問,尢其是買d貴野同埋d 未曾用過既野, 花錢唔緊要, 就算係一個幾亳, 都係錦話, 浪費左時間, 兼夾番到屋企冇得即刻有野用, 真係覺得好對d草唔住, 個下冇隱嗎? 呢度好多人可以幫到你架 :-n04 :-n04

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2003-03-19 08:47 
離線

I'm using the same diffuser as you for 2 weeks (Pollen Glass Beetle 30), I also buy at Fat Kee. The bubbles were really small bor, my bubbles take nearly 10 sec to get to the top (I'm using it in a 10" inches height tank, with soil, the height is only 8"inches). I am really satisfy with this diffuser.

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 10 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google [Bot]

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案