水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-05-01 21:34

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 43 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2006-10-29 00:12 
離線

以前養咸水鋪過底喉, 依家草缸, 看過d post,話鋪底喉或甲屎板, 雖然改善底床水流, 但會爆藻, 請問除底發熱線外, 有無人用其他方法, :k

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-10-29 01:03 
離線

係有的. 我現用緊一隻Eheim出的底濾板, 此底濾板是可將底床活化.
(註: 此底濾板是不同一般隔屎板的使用)

但外觀上 :m .......草友可能未必接受.

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-10-29 16:24 
離線
頭像

多少錢? 多少價錢? :j

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-10-29 16:40 
離線

paulmeva 寫:
多少錢? 多少價錢? :j

此套底濾HK$360大元. 泊x還有2套.
(買時記住要求CHECK下, 有條成寸粗綠色管先係)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-10-29 18:43 
離線
管理員
頭像

嘻, 有同好都係用底吹喎
你個套係新packing 喎, 我年幾前買既, 冇個 "T" joint 架.
呢套條管就係粗左o的, 不過加少少駁喉, 就可以變成底吸, 一物兩用. :b

咦, 說明書點解係 tetra 既. !?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-10-29 20:40 
離線
頭像

HK$360大元.EHEIM又唔貴喎,外形又唔差,SuperTCW兄都話,點解又tetra又EHEIM :j

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-10-29 22:37 
離線

我今日去看過, 唔知係兩用定兩款型號, 可以吸或吹入去底, 邊種用法好d, 呀! 一盒砌倒幾大面積?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-10-30 01:28 
離線

SuperCTW 寫:
你個套係新packing 喎, 我年幾前買既, 冇個 "T" joint 架.
呢套條管就係粗左o的, 不過加少少駁喉, 就可以變成底吸, 一物兩用. :b

這幅圖其實不是我買果套, 因唔想草友搞錯所以借用了日本網頁的圖片 :oops: , (一時睇漏左 T joint 係唔包0家, sorry, 將圖誤導左你地 .請見諒) :m

我買果套應該係同你一樣的, T joint都係要自己配0既.

SuperCTW兄, 果然係同好 :-n05 , 唔知你用係蝦缸定草缸呢? 覺得成效如何?

SuperCTW 寫:
咦, 說明書點解係 tetra 既!?.

我估係個0架仔手多貼上去"掛" :c

番茄 寫:
我今日去看過, 唔知係兩用定兩款型號

係2款型號, (3450) and (3451), 但包裝盒一樣. (都唔知eheim點解要用同一包裝 :j )
記得果次我買這套底濾時, 差d比個sale誤導. 話兩型號都可以砌到, 返到屋企拆開睇, 先知原來係唔同型號0既, 好彩我買到係(3540)果套 (配件係有分別的),
所以點解叫你CHECK下有無條成寸粗的綠色管0羅.

此型號(3540)只有底吹一種用法, 不過, 如SuperCTW兄說法就可以變成底吸.(加少少駁喉)
(3541)係兩用0既, 但管結構係唔同的(條喉幼d).
詳細可參考附圖 (要留意3541價錢應該係平d, 因無須用水閘制)

番茄 寫:
可以吸或吹入去底, 邊種用法好d, 呀!

養水草---底吹
養魚或蝦---底吸

番茄 寫:
一盒砌倒幾大面積?

2尺 x 1尺 (唔夠要另購底板)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-10-30 01:31 
離線

SuperCTW 寫:

咦, 說明書點解係 tetra 既. !?

其實仲洗唔洗擺生物環?
用泥的造洗唔洗鋪左d火山砂先呢?
or呢隻底濾板有冇d乜野disadvantages

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-10-30 12:19 
離線

請問SuperTCW兄, 個濾板面仲要唔要鋪塊野,防止d泥粉跌落濾板底, 我唸住買個潛水pump加d手工直接駁入去條管吹入去, 唔知買幾多L/h好,有咩建議?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-10-31 01:14 
離線

dee329 寫:
其實仲洗唔洗擺生物環?

係要的, 此板作用有兩個,
1 是不讓底部泥土硬化.
2.利用水流將養份直接帶到植物根部.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-10-31 01:54 
離線

番茄 寫:
我唸住買個潛水pump加d手工直接駁入去條管吹入去, 唔知買幾多L/h好,有咩建議?

注意: 此底濾板係要配合水閘制來使用的

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-10-31 07:48 
離線

A602BT 寫:
dee329 寫:
其實仲洗唔洗擺生物環?

將生物環埋在此濾板底嗎? 估計可埋1L多 S size生物環 :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-10-31 18:53 
離線

番茄 寫:
將生物環埋在此濾板底嗎? 估計可埋1L多 S size生物環 :-n06

我可能誤會左你地d意思.
不是放在底, 我指係話用濾桶入面果d生物環就已足夠.
底板內籠只有1.6cm高. 可能放唔到生物環 :f

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-10-31 18:54 
離線
頭像

A602BT 寫:
dee329 寫:
其實仲洗唔洗擺生物環?

will blow up the soil ?

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 43 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :