水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-16 18:15

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 7 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2002-09-23 17:16 
離線
頭像

乜係生化綿,乜係白綿?
生化綿=普通海綿嗎?
即係唔係咩海綿都可作瀘材嗎?

以下這個過濾器
http://www2.aqugrass.com/phpBB2/viewtopic.php?t=5111
可唔可以要個黑色格,塞咩入去先至最有效率養細菌呢?

請指點小弟 :f

ADA NA-Thermometer J-05 CL
ADA Aqua Soil-Amazonia 1L, UP牌AQUA SOIL 3L, ADA Aqua Gravel, 沉木, 山谷石
ADA Ball Glass, 二氧化碳鋁瓶1.2L & 單錶頸

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-09-23 17:28 
離線
管理員
頭像

?... 唔...
白綿咪魚街白色一包包掛係門口, 5 蚊四包個o的囉, 有厚身同薄身o既, 係密度疏水性唔同, 都係用黎做物理過濾.

生物綿就係個o的長長藍色或者黑色, 好似海綿, 但係就有好多粗洞同埋硬身好多個o的, 十元八塊有一塊, 通常放係最底層, 或者用係分開唔同濾材用, 可以隔開較大件廢物, 通常可以用好耐, 好耐都唔駛換o既.

掛濾o既濾材容積有限, 用密孔些o既生物綿已經最好啦. 再唔係就用 PH 最細個隻生物環或者生物石都得O既, 不過如果間隔太細, 都唔放得多, 用返舊綿啦.

P.S. 下次主題都請放埋去內容入面吧.... 搜尋時會好O的呀.. 已經幫你加返了.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-09-23 23:01 
離線
頭像

黑色那舊0野據 Millennium 1000 的說明書講係佢地專利設計的
作用就好似生物環咁提供多些地方俾硝化細菌著床用
我這個掛濾係可以拆掉那舊黑色的生物板的
但係拆掉後又要設法用其他生物石 / 環去代替作為硝化菌養殖用
所以我一直用著佢
而我放綿的次序其實係同其他桶濾大致相同
由疏到密的

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-09-23 23:24 
離線
頭像

Thx.

但其他一些普通海綿都可用嗎?
(例如包裝一些物品免受撞擊破壞的海綿,我見都幾密下架!)

ADA NA-Thermometer J-05 CL
ADA Aqua Soil-Amazonia 1L, UP牌AQUA SOIL 3L, ADA Aqua Gravel, 沉木, 山谷石
ADA Ball Glass, 二氧化碳鋁瓶1.2L & 單錶頸

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-09-24 00:37 
離線
管理員
頭像

個o的綿太密啦, 水好難先流得過呀, 都是去買一塊吧.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-09-24 00:55 
離線

係啦 , 又唔係咩貴野

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-09-24 03:06 
離線
頭像