水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-05-03 19:00

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 28 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2008-06-24 00:38 
離線

唔該哂, 我可以去慢慢睇草了.

不過, 又有另一個問題.
你之前問我 RO 既 pH 值, 剛才度了.....pH=9.36....比 6-6.5 高出好多
再度下水喉水, pH=8.41, 都唔好得幾多, 一樣好高.
為怕支野出事, 即刻插番入缸, 跳番去 8.52, 應該無問題.

咁既情形, 水喉水都唔可以直接用添. 唔知, 通常會點降 pH? 打 CO2 定係加 pH minus 之類既野.

再想問多少少野, 我星期三應該可以清走 d 野, 放哂水, 洗缸了. 諗住星期四五 開泵唔開燈, run 清水兩日.
星期六日開始 set 缸, 唔知開缸有乜野要買定?

家陣仲搵緊用乜野將條 4 分蛇仔喉轉成雨淋管 (本身係有牙咀入四分喉的). 另外一組條插下缸或既喉要抽起哂再封口, 或轉成花灑由缸面落水.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-06-24 00:57 
離線
頭像

POST SOME PHOTO HERE BETTER

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-06-24 01:03 
離線
頭像

pH方面...如果你係用ADA泥做底床的話...
佢會可以keep到水o既pH係6.5架喇~
加上打埋Co2會再低o的添~

開缸的話...底床一定要搞掂先啦~
例如係諗定買砂定泥呀...買咩牌子好呀...
基肥又用唔用甚至係用咩好~

同埋你o的濾材點算~?生物環果o的洗唔洗浸下先~?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-06-24 02:19 
離線

MKG3Hei 寫:
POST SOME PHOTO HERE BETTER

家陣仲係咸缸:

圖檔

主缸 48 x 18 x 22, 水深 18, 見水 16
沙缸 36 x 15 x 18, 分三倉
頭倉將會加棉箱落棉同生物環
二倉暫時留番可能養水草 or 其他植物 or 放環
尾倉上水同埋鈦壺

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-06-25 00:09 
離線
頭像

頭倉放生化棉同生物環
二倉放生物環再加塊白棉濾走菌莫同微粒先到三倉
不用加雨林菅蛇喉出水可以保留只要開大出水口就ok
我30吋缸70L水用兩個1050L濾桶都是冇雨林菅只用士的出水
清走 d 野 run漂白水一日 la

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-06-25 00:11 
離線
頭像

小斑 寫:
頭倉放生化棉同生物環
我30吋缸70L水用兩個1050L濾桶都是冇雨林菅只用士的出水

請問係要一比九十九定係一比四十九呢~~

8-)

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-06-25 00:22 
離線
頭像

大猩猩王~ 寫:
小斑 寫:
頭倉放生化棉同生物環

請問係要一比九十九定係一比四十九呢~~

8-)

一比九十九 la :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-06-25 00:39 
離線

如果單用蛇仔喉出水.... 我家陣係分左三個出口, 缸前兩個, 頂一個. 將來諗住要拆走前面兩個的(草缸, 應該唔會要底流吧, 如果唔係, 插唔到草都似). 之前開缸入水時, 三個口出水, 前面兩個出口既水柱可以射出缸外的.
如果三合一的話, 3000L/H 由缸頂一個口水....條蛇仔喉一定谷得好勁, 一兩呎範圍內都應該會打哂風.
1050L 既濾桶泵, 上完缸出水應該係 500L左右. 印象中上水泵曲線, 低於 1500L 揚程好短, 行完 1.5M 上水後, 應該連一半都無. 我果個係本身 4400HH, 上完水得番 3000 左右. 不過, 我唔 sure 1050L 濾桶既 1050 係指個泵既, 定係扣埋上水後既力.

如果 run 漂白水, 怕唔怕之後清得唔乾淨出事? 定係要用食用漂白水 (專門洗食具/洗菜果隻)?

仲有個問題....家陣個缸有 d 紫苔上左滴漏糟口, 唔要唔剷走佢地呢? 好硬淨既. 定係等佢比淡水浸死好呢?

唔好意思, 問題多多. 再次多謝 小斑 前輩既指導.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-06-25 10:42 
離線
頭像

我用eheim桶揚程2m
漂白水用花王得la
缸有紫苔由得它你之後用泥種草hp6.5會食甩紫苔我草缸入面d螺仔殼都食爛了

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-06-25 12:07 
離線

唔該哂, 咁我試下就咁行下漂白水, 睇下點先.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-06-25 16:22 
離線

小斑 寫:

諗住今晚清哂 d 野就 run 漂白水, 諗諗下, 至發覺原來真係要知大約比例.

個缸連沙缸 350L 水左右, 就算 1:99 都要落 3.5L 既漂白水, 屋企好似用緊 2L 裝, 肯定唔夠.....要買. 仲要買兩支至夠.

請問, 通常用 漂白水既比例, 大約幾多呢?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-06-26 13:12 
離線
頭像

MS-06J 寫:
小斑 寫:

諗住今晚清哂 d 野就 run 漂白水, 諗諗下, 至發覺原來真係要知大約比例.

個缸連沙缸 350L 水左右, 就算 1:99 都要落 3.5L 既漂白水, 屋企好似用緊 2L 裝, 肯定唔夠.....要買. 仲要買兩支至夠.

請問, 通常用 漂白水既比例, 大約幾多呢?

消下毒清下菌莫 用1支2L 裝 ok la :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2016-03-26 20:18 
離線

其實,個滴漏櫃可以用返,只換一個普通缸!甘樣可能比較好,不景滴漏缸都不適合種草,種出來草都不會靚!滴漏缸最大問題是缸太高,又難保持CO2濃度!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 28 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :