水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 01:48

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 11 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2002-05-09 01:21 
離線
管理員
頭像

由於近來觀看人數有所上升, 而相片亦增加了不少, 令速度有下降的問題, 所以請各位上傳圖像時, 將相片限制在 640 *480 像素, 或是 在 100k 以內.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-05-09 01:23 
離線
頭像

你指的是討論區內還是相片簿內呢?
又如是討論區內
但又唔係放係你的 server 上...
而係用 hyperlink, 咁又要唔要縮少個 file 呢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-05-09 01:25 
離線
管理員
頭像

討論區同相片簿都係啦.
接link 就應該唔影響o既.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-05-09 01:26 
離線
頭像

嘩! 相片簿都要呀!
640 X 480 睇得唔係咁清楚咋喎...
不如唔好限 Resolution
淨係限 File Size 啦!
150K 得唔得呀?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-05-09 01:31 
離線
管理員
頭像

冇理由o架, 我個o的相都係幾十k 咋喎..

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-05-09 10:33 
The size of my photo is 640X480. But Super, how to modify it into a smaller file size? what is your Jpeg compression ratio? I actually don't know why the file size becomes larger after process in photoshop.

回頂端

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-05-09 10:35 
離線
頭像

Sorry, the above enquiry is written by me!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-05-09 10:41 
離線

Try to open your captured file from dc then open in Photoshop. Remember to choice "save as" to make the photoshop recompress the file size, it will deduce file size about 30% to 50% percent depend on what is your dc model.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-05-09 10:44 
離線
管理員
頭像

儲存時有個壓縮比可以揀, 用"中" 度已經可以了, 如果縮細, 我多數會用 ACDSee, 夠晒快. 大量就會用其他軟件幫手.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-05-09 17:34 
離線
管理員
頭像

經測試後, 相片像素在 800*600, szie 在 150k 左右, 都可以接受, 除了一些特殊相片如全景圖外, 太大就不好了. 希望各位合作吧....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-05-09 23:59 
離線
頭像

save photos as jpeg format

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 11 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時