水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-29 07:17

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 15 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2007-01-18 08:05 
離線

我今早起身好像平時咁去魚缸望下啦, 突然見到d好細粒o既野郁緊....
再睇下..係魚bb!!立即"o拿"出黎, 但心諗係咩魚生....因為米奇同孔雀個肚大左好耐..個幾月都係咁多, 仲以為佢地冇得生= =
之後留意到係孔雀生...毎2條公o既孔雀變得好惡, 一條保護母魚同bb(好似),另一條咬米奇...迫佢走...
d荷蘭鳳凰竟然冇食d bb, 呵呵呵呵呵呵
暫時搵到5條[url][/url]

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

最後由 yukimaruhk 於 2007-01-18 21:27 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2007-01-18 10:00 
離線

yukimaruhk 寫:
我今早起身好像平時咁去魚缸望下啦, 突然見到d好細粒o既野郁緊....
再睇下..係魚bb!!立即"o拿"出黎, 但心諗係咩魚生....因為米奇同孔雀個肚大左好耐..個幾月都係咁多, 仲以為佢地冇得生= =
之後留意到係孔雀生...毎2條公o既孔雀變得好惡, 一條保護母魚同bb(好似),另一條咬米奇...迫佢走...
d荷蘭鳳凰竟然冇食d bb, 呵呵呵呵呵呵
暫時搵到5條

原來個2條公...等D BB出世就食左佢....好恐怖 :m :h

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-01-18 17:59 
離線

係呀, 就萛母魚都有機會食返自己bb呀, 所以要用生仔兜.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-01-25 21:10 
離線

the babiesare quite cute :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-01-25 21:21 
離線
頭像

係呀,孔雀唔同鯛魚,唔會照顧BB ga,仲會追啄d B ga,所以生仔兜要有格板,一生就全部B跌落底層,咁就可以大大提高BB生存率

下次努力,得5條B 唔合格,起碼要有二三十條,加油 :a

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-01-28 19:14 
離線

you should buy some 荷蘭鳳凰, they will lay about70-80egggs, but you cannot make them scared, because they will eat their own baby fishes!!!!! :c

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-08-03 00:17 
離線

孔雀人地話2條母魚1條公魚已經可以勁生bb- -" :x

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-08-06 13:29 
離線
頭像

Eilwyn 寫:
孔雀人地話2條母魚1條公魚已經可以勁生bb- -" :x

唔好睇少佢, 個肚咁細, 但試過一胎生3x~5x條

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-08-07 00:18 
離線
頭像

所以孔雀魚又叫百萬魚

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-08-12 11:27 
離線

:grin: 我ㄉ也是喔!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-02-28 23:13 
離線

我d孔雀都生了,不過得2條,1條捉了入小缸,另1條就捉唔到,想問下牠要加氣泵,同食什麼東西,因本人是新手。 :?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-12-29 10:48 
離線

我D孔雀好衰,三點幾先 生=.=第二日剩返一雨=兩條

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-12-30 00:34 
離線

我啲孔雀都好生得,每次都生三十幾條, 放係bb缸到養............不過我無買乜野特別糧, 我都係用手指捽碎普通魚糧, 因為見太大粒佢吔食唔到

但有一個問題, 四條媽媽生完都仲好好哋, 游得食得, 不過唔夠一個禮拜就死咗.........唔知各位既魚會唔會呢?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-10-14 16:40 
離線

Mice 寫:
我啲孔雀都好生得,每次都生三十幾條, 放係bb缸到養............不過我無買乜野特別糧, 我都係用手指捽碎普通魚糧, 因為見太大粒佢吔食唔到

但有一個問題, 四條媽媽生完都仲好好哋, 游得食得, 不過唔夠一個禮拜就死咗.........唔知各位既魚會唔會呢?

有冇換水 ?
生完後要換 1/3 水 .

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2010-10-14 20:06 
離線

我曾經試過一條乸生 80 no. BB ,
生完 BB 既乸要隔離幾天,
如果唔係再比公騷擾,
會好快死!

回頂端
 個人資料