水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 01:07

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 28 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2002-11-23 00:18 
離線
頭像

GL,

I will check the name again when I have time to go to library. Sorry for the delay....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-01-23 10:59 
離線

小弟已經痛定思痛,決心把這些魚送人或放生到水塘區,請問各位:
如果這些魚要送人的話,包裝方法是最頭痛的問題!打氣?膠袋?約時間交收...等等!
有何建議?或有那位網友願接收這些魚?Please comment and reply!Tks!

回頂端
 個人資料  

文章主題 : [徵求]
未閱讀文章發表於 : 2003-02-26 20:59 
離線
頭像

GL兄:

可否送給小弟一對
小弟也想試試繁殖

感激不盡!! :e :e

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-02-28 02:43 
離線

Sorry!此群魚,在過年前,除自已留了四條以外,經已放生了!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-01 15:44 
離線
頭像

wa!GL兄,我印象中你都好似養左好多魚喎,其實你有幾多個缸呢?
又水草缸,又鯛缸,又火肚魚.............真係恨死人,你仲要打理咁多
嘢,真係佩服...............家底豐厚!^_^HAHAHAHA!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-01 23:36 
離線

鯛兄:不用取笑我了!並實小弟同好多網友現時的情況差不多!現時有以下幾缸:
1)40"標準圓邊草缸 : 養草, 燈魚
2)24"標準圓邊套缸 : 之前養火肚魚,依家轉養鯛
3)18"寬x12"高x6"深的圓邊缸 : 現養緊泰菲阿卡西一對
4)1尺圓邊小缸 : 養緊一堆bb魚 (鯛bb & 孔雀bb)
5)1尺圓邊小缸 : 用作配對鯛魚的繁殖!
如此,小弟覺得,有好多人都多過我啦!係mig!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-05 21:11 
離線
頭像

ha.....GL兄,我諗你個7歲仔仔跟著你,唔使20歲就可以出書la..........!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-08 10:39 
離線

唔好"坐艇"做左魚民就得嫁啦!

回頂端
 個人資料  

文章主題 : [討論]回覆GL兄
未閱讀文章發表於 : 2003-03-08 17:47 
離線
頭像

:d 呢個主題係講"魚"嘅繁植喎....好似有D離題LA,再講
我怕變咗"人"嘅繁植呀! :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 : [分享]終於找到了!
未閱讀文章發表於 : 2003-07-31 22:55 
離線

終於找到此魚的學名, 應該係: Archocentrus sajica. 仲有幾個網頁, 大家可以參考一下!

http://www.cichlidae.com/tanks/t037.html

http://www.netrover.com/~lisab/Asajica.html

http://www.aquariumsite.com/fish/sajies_cichlid.php

http://home.online.no/~hotterho/sajica.htm

http://www.geocities.com/NapaValley/5491/sajica.html

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-12-28 19:12 
離線

我都玩過呢種魚,學名唔知,但係果排d人叫佢做Q版羅漢
體色比較黃的是母吧,我只係養過單母,所以無散

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2011-03-17 14:02 
離線

而家d BB魚大左未呀?_?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2012-08-30 22:36 
離線

冇記錯。。。名叫金萬紫肚

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 28 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :