水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-28 00:10

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 19 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-07 16:10 
離線

小弟的HQI是日間開至下午關的,同你係相返!

晚上開燈是可以提供倒足夠的光合作d水草,但不竟水草唔係人,只要有光就照單全收,日頭開燈相比起晚上開燈, 日頭始終對水草係最好的!小弟相信除非你能做到日間唔比任何的光射接觸魚缸,否則即使換了更強的燈亦唔可以改變什麼,小弟愚見只有以下兩個方法:
1)每晚臨訓關燈前,用深色的布遮閉魚缸;
2)改變光照時間至日出晚歸的植物的正常生理時間la!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-07 17:20 
離線
頭像

Hammerhead兄,我想要你個diy燈箱,感激萵分。另外多口問下,你係上文寫到"見你咁爽"即係咩意思?
至於GL兄,小弟都知道草燈日間開至下午關係最好,但我自己出於私心,方便自己欣賞,所以攪到日夜倒轉。仲有我都想參加今晚既吹水分草大會,但因小弟今晚要返學,所以未能出席(見唔到GL真身,真有點遺憾),希望日後有機會可以得到GL兄送出的草。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-07 17:38 
離線

大家吹水交流姐,不需太言重!送草?大把人有la!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-08 01:30 
離線
頭像

保齡仔 寫:
你係上文寫到"見你咁爽"即係咩意思?

保齡仔 寫:
WT兄:PL剩管只有八吋長咋,FL管有咩好介紹啊,貴少少都沒所謂,最緊要好用就得啦
當初係魚街買燈時俾人老點,佢話PL管平靚正,點知.....哎,真係慘,希望各位新手草友小心,唔好誤信奸商,同時亦多謝各位前輩的指點

爽者, 豪爽也!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 19 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :