水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 10:28

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 364 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345678 ... 25  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-03 10:56 
離線
頭像

last night 打咗了, 幾時再要執多劑佢 ? :c . 其實典解白化呢 ? Any relation with light ??

去藥房買支針筒,將針咀插入ECA嘅出口,抽取約0.2 - 0.3ml份量,再响缸中抽0.5ml水稀釋,之後閂濾水器,於植株頂部附近近距離注射,待15分鐘左右再開番濾水器。[/quote]

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-03 11:50 
離線

Daniel^~^ 寫:
mons 寫:
請問這棵在台灣的俗名叫什麼名稱?賣多少錢?
THX~~

台灣水館沒有賣這顆草

這顆由日本引進時,名為「日本穀精」

我以其葉型命名為「日本島產線葉穀精」

都好似係叫日本線葉穀精。

zio大,請問有否玩種「夢幻宮崎」呢?
名字很吸引啊! :f

這顆想玩粉久嚕

可是叫不到貨....... :l :l :l

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-03 21:15 
離線
頭像

咁多位師兄,有機會要交流交流
d精品穀精大部分都係我個frd度入!棵日本細葉大穀精同埋日本線葉穀精.仲話係新野.聽講仲未發表!!

黎多張日本線葉穀精,但呢張相唔係我個缸度影,係借我個frd的!!
圖檔

你的草照是我拿ziv大的..不知道是仆大,請不要見怪!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-03 23:54 
離線
頭像

bike_109 寫:

ziv同zio, :-n09

兩位大人不要見怪!

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-04 00:41 
離線

bike_109 寫:

ziv同zio, :-n09

兩位大人不要見怪!

呵呵,好朋友啦,不速同一人嘿 :b

bike兄,我不會見怪啦^^呵呵

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-04 22:05 
離線
頭像

明天新加坡鼓精快到!!心情極興奮~
ziv大說外面很難叫貨!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-05 22:11 
離線
頭像

新加坡穀精終於拿到手 :-n05

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-09 01:31 
離線

勁(青見) :c :c :c

氣泵:海利ACO-9601(24hrs)
燈:AQUAWORKS LED 4X3W
CO2:跟燈開8小時
水冷:無
木: 細沉木 X2
換水:5日換四份一水
生物:燈科魚19,大和蝦3,桃櫻蝦6
陰草為主:細水榕,三角莫絲、珊瑚莫絲、幼葉鐵皇冠

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-10 10:13 
離線
頭像

Daneil 兄

可否update下"玻利維亞2004"以及"霧島產穀精"嗎?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-10 11:59 
離線
頭像

mons 寫:
Daniel 兄

可否update下"玻利維亞2004"以及"霧島產穀精"嗎?

OK,冇問題!

棵玻利維亞2004長高鰦,而且於腳部有新芽長出;霧島亦都健康成長中。

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

圖檔
圖檔

最後由 Daniel^~^ 於 2007-05-11 10:54 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-11 01:41 
離線
頭像

真係開心,兩棵都健康成長!!
請問呢兩棵精品,大慨要幾$$?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-11 02:12 
離線
頭像

bike_109 寫:

Thanks!

因為搵人代bid返鈬,中間畀人食唔少 :l ,整係棵霧島本身成交價已經過萬拧 :-n30 ,依家重痛痛地 :c !

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-11 02:27 
離線
頭像

買到心頭好,貴少少都值得!!
睇d網站話,霧島仲係咩鬼 野外就黎絕種!!

http://page16.auctions.yahoo.co.jp/jp/a ... gajin_1214

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-11 02:46 
離線
頭像

bike_109 寫:
買到心頭好,貴少少都值得!!
睇d網站話,霧島仲係咩鬼 野外就黎絕種!!

http://page16.auctions.yahoo.co.jp/jp/a ... gajin_1214

係啊!野生霧島穀精係日本受保護鮋瀕危物種鈬!

所以粛日本本土玩家貴一貴都買就係咁!

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-11 08:30 
離線
頭像

bike_109 寫:

Thanks!

因為搵人代bid返鈬,中間畀人食唔少 :l ,整係棵霧島本身成交價已經過萬拧 :-n30 ,依家重痛痛地 :c !

兩棵草比想像中易種嗎?可唔可講你缸依加既config;特別係水溫、ph、kh值?
棵霧島本身成交價已經過萬........唔會係港幣掛 :d ??!!!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 364 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12345678 ... 25  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :