水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-25 07:55

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 364 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456 ... 25  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-04-29 10:55 
離線

請問用沙種植,會否成功?

迷你水榕,鹿角鐵皇冠,豹紋皇冠,啡溫蒂椒草,細葉黑木蕨,迷你椒草
魚:小精靈,三線豹鼠,金珍珠鼠,金小鬍子,小型紅鉛筆,紅蓮燈,正三角燈。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-04-29 18:49 
離線
頭像

kyuen0928 寫:
請問用沙種植,會否成功?

我都唔知,不過砂種可以水質硬度(kH、gH)會高,棵玻利維亞穀精會受唔住。因為要低pH(5.0 - 6.5),低kH(0 - 1)。

所以日本鰟邊都係用泥種。

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-04-29 19:48 
離線

Daniel兄
報到
小精蟲 :c

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-04-29 20:25 
離線

TAI 寫:
Daniel兄
報到

Tai兄,

係時候要加D新嘢la. 咦,唔見嗰棵白玉ga?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-04-29 20:33 
離線
頭像

Tom米 寫:
Daniel兄, 你就好la, 又有好№玩. 我仲要等....

棵霧島子株都幾靚仔wor. 仲有無多D相睇呀分享(有關成株??) 另現況如何呢?

Tom米兄,Thanks!

你鰟鱓重厲害過我啦!等你Post相!

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-04-29 20:36 
離線
頭像

TAI 寫:
Daniel兄
報到

都唔少喎!

「百子千孫」靠你啦!

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-04-30 09:02 
離線
頭像

我都貼下我d cheap精先~~~

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-04-30 10:02 
離線
頭像

mons 寫:

mons兄,棵沖繩真係好高喎!

我個人都係鍾意玩細種多啲! :-n06

尼泊爾穀精廿蚊五個頭?但個袋寫住「寬葉穀精」喎,是真是耶?

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-04-30 10:11 
離線
頭像

Daniel^~^ 寫:
mons 寫:

mons兄,棵沖繩真係好高喎!

我個人都係鍾意玩細種多啲! :-n06

尼泊爾穀精廿蚊五個頭?但個袋寫住「寬葉穀精」喎,是真是耶?

係魚街無論係尼泊爾穀精、菲律賓穀精、華南穀精、‧‧‧都係叫寬葉穀精!
(尼泊爾穀精、菲律賓穀精、華南穀精都係南中國常見原生草種)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-02 02:02 
離線

其實我都覺得水上葉嘅尼泊爾穀精&菲律賓穀精都幾似嘅. 我果D依家出緊新葉, 要遲D才可比較一ha有ma唔同. 遲些再post相la.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-02 10:38 
離線

TAI 寫:
Daniel兄
報到

好正,d吐血
種左幾耐呀?佢地自己分株分到咁多架? :c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-02 11:18 
離線
頭像

Thanks!

已經用針筒將稀釋ECA近距離注射。
鰟度應該係packing時整親。
[/quote]

My mini Taco also has little bit 白化. How to use 針筒將稀釋ECA近距離注射 ? 打入棵草嗎? How much I should dilute the ECA ?

Thanks

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-02 11:33 
離線
頭像

New hand 寫:
Daniel^~^ 寫:
Thanks!

嗰度應該係packing時整親。

My mini Taco also has little bit 白化. How to use 針筒將稀釋ECA近距離注射 ? 打入棵草嗎? How much I should dilute the ECA ?

Thanks

去藥房買支針筒,將針咀插入ECA嘅出口,抽取約0.2 - 0.3ml份量,再响缸中抽0.5ml水稀釋,之後閂濾水器,於植株頂部附近近距離注射,待15分鐘左右再開番濾水器。

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-02 12:10 
離線
頭像

New hand 寫:
Thanks!

Thanks[/quote]

叫"wlscpm"幫你種住先咪唔會白化囉 :d ~~~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-02 12:29 
離線
頭像

mons 寫:
New hand 寫:
Thanks!

Thanks

叫"wlscpm"幫你種住先咪唔會白化囉 :d ~~~~[/quote]
唔好再害我 :d :d :d
我己經俾你毒到插針都插唔落 :h :h :h

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 364 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123456 ... 25  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :