水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-19 12:26

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 364 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 1819202122232425  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2008-07-23 19:46 
離線
頭像

3B3B 寫:
您好, 多謝你的寶貴意見, 這是小弟的小小新手魚缸, 這是什麽精我也不清楚請指放, 另現用PL管更備有HQI64000K不過好似太強所以暫停用.
附加檔案:
附加檔案:

Sorry!我都唔係好清楚,可能係滋賀、茨城or新加坡。

你整體缸草都好弱,可能真係水溫過熱,首先控制好水溫唔好高過28℃,另外加大CO2,2 - 3 bubbles/sec。
光好似過強,咁細個缸唔駛用鹵素燈,PL管依家係幾多W?
光照時間延長到8小時。
啲水好黃,幾耐換一次水?

棵穀精暫時睇中心點應該未枯,現階段先清除已變黃嘅枯葉,重現種過,注意水溫,應該棵穀精同其他草可以生得好好多。

另外草缸係唔需要打氣。

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-23 19:52 
離線
頭像

AquariumFishing 寫:
我唔知架
不過我用黑水既原因係將自來水整酸小小
咁你地其實係點樣將自來水降酸?
唔該晒

唔知咁你又加?!

香港自來水基本上係中性,唔駛刻意增酸,你有用黑泥換完水啲水都慢慢變微酸。

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-24 12:13 
離線

謝謝你的寶貴意見, PL管應用幾多W? 每日加水及每兩至三日換1/4缸水, 還有地上的珍珠也不生長??

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-24 12:14 
離線

還有那不是打氣用的, 那是化油器

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-24 13:22 
離線
頭像

那是打氣用的,
水晶蝦專用溶氧器
viewtopic.php?f=2&t=126130&p=603428#p603428
if for you不是打氣用的than you add the co2??? :geek:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-24 21:45 
離線

請問一下..蝦會食穀精的嗎??]
我前幾日買左d小穀精 10蚊包有3舊個d
但..幾日過去...有一個已經爛哂...有一個一半半..但我見到d蝦好似食緊佢地
咁係咪姐係蝦會食...或者係咪只係哩一種會俾蝦食..?
如果係..各位專業的師兄...請魚街..或香港有冇d易種同埋蝦仔唔食既種類?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-24 23:00 
離線

唉. :cry:
霧島本來都成功救番架..
出左新葉..
但呢幾日開工..
兩晚無番到屋企睇
居然..
根同埋葉分開晒..
棵霧島頂隨水飄浮..
另一棵兵庫..
初頭睇佢好好地
但換水果陣發現d 葉全部脫晒落黎
得番d 根.. 一塊葉/嫩芽都無

本來諗住等佢地大左.. 先SET 缸..
依家唔駛LU.. 可以的起心肝
SET 過個缸好過.. 唉

最後由 A14553 於 2008-07-24 23:39 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-24 23:36 
離線
頭像

3B3B 寫:
謝謝你的寶貴意見, PL管應用幾多W? 每日加水及每兩至三日換1/4缸水, 還有地上的珍珠也不生長??

我意思係你依家用緊幾多W?
矮珍珠唔生有好多原因,水溫高係一個重要因素。

3B3B 寫:
還有那不是打氣用的, 那是化油器

你用緊嘅嘢係除唔到油,你可以去「冠軍水族」睇睇,有細缸專用除油器。

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-24 23:52 
離線
頭像

紫音 寫:
但..幾日過去...有一個已經爛哂...有一個一半半..但我見到d蝦好似食緊佢地
如果係..各位專業的師兄...請魚街..或香港有冇d易種同埋蝦仔唔食既種類?

啲蝦唔會特登咬草,除非開始枯,因為啲蝦响自然環境中係會食枯葉。

以穀精品種嚟講,小穀精算係易種嘅一種,可能買時大部份開始出天線(花序),會加速植株老化死亡。

「冠軍水族」返咗隻「廣州穀精」,形態都幾靚,都係一種易種品種嚟!

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-24 23:57 
離線
頭像

A14553 寫:
唉. :cry:
霧島本來都成功救番架..
出左新葉..
但呢幾日開工..
兩晚無番到屋企睇
居然..
根同埋葉分開晒..
棵霧島頂隨水飄浮..
另一棵兵庫..
初頭睇佢好好地
但換水果陣發現d 葉全部脫晒落黎
得番d 根.. 一塊葉/嫩芽都無

本來諗住等佢地大左.. 先SET 缸..
依家唔駛LU.. 可以的起心肝
SET 過個缸好過.. 唉

節哀順變! :emitofo:

快啲set好個缸,之後畀個pm我! :smoke:

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-25 00:03 
離線

我會八月頭set
依家試下將棵得葉無根o既霧島種入泥
試下生唔生到根..
><

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-25 00:10 
離線

前幾日番大陸見到d 廣州穀精..
十蚊4棵.. 仲未講價
有間仲十蚊五棵...

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-25 00:35 
離線

Daniel^~^ 寫:
紫音 寫:

啲蝦唔會特登咬草,除非開始枯,因為啲蝦响自然環境中係會食枯葉。

以穀精品種嚟講,小穀精算係易種嘅一種,可能買時大部份開始出天線(花序),會加速植株老化死亡。

「冠軍水族」返咗隻「廣州穀精」,形態都幾靚,都係一種易種品種嚟!

原來係咁... 唔該哂....^^
過幾日過去..希望仲有啦...
不過一般買返去..其實應該都唔會咁快死..
係咪因為我d設備問題哩.. 我個缸..冇co2..
之前d燈好似唔夠光..8w x 3 既 t5 ho....
會唔會話要強d光同埋一定要co2??
仲有..駛唔駛一定要插入草..
因為我返黎///懶到直接掉落缸..個d鐵片都冇拎走..
本身係想試下種唔種到先..

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-25 00:49 
離線
頭像

紫音 寫:
原來係咁... 唔該哂....^^
過幾日過去..希望仲有啦...
不過一般買返去..其實應該都唔會咁快死..
係咪因為我d設備問題哩.. 我個缸..冇co2..
之前d燈好似唔夠光..8w x 3 既 t5 ho....
會唔會話要強d光同埋一定要co2??
仲有..駛唔駛一定要插入草..
因為我返黎///懶到直接掉落缸..個d鐵片都冇拎走..
本身係想試下種唔種到先..

絕大部分嘅小穀精係水上葉嚟,未轉水係會弱啲。

T5HO最細都好似冇8W?!而我自己不嬲都唔用T5 or T5HO,因為光頻係唔適合種草。
本身幾大個缸?

草一定要插入泥度先生到,你咁樣對啲草,唔怪得會死啦!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-25 00:53 
離線
頭像

A14553 寫:
我會八月頭set
依家試下將棵得葉無根o既霧島種入泥
試下生唔生到根..
><

希望生到啦!

但唔好抱咁大期望,棵霧島可能係弱化斷腳,最後會溶化。

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 364 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 1819202122232425  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :