水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-20 12:52

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 364 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234567 ... 25  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-02 12:45 
離線
頭像

wlscpm 寫:
mons 寫:
New hand 寫:
Thanks!

已經用針筒將稀釋ECA近距離注射。
鰟度應該係packing時整親。

My mini Taco also has little bit 白化. How to use 針筒將稀釋ECA近距離注射 ? 打入棵草嗎? How much I should dilute the ECA ?

Thanks

叫"wlscpm"幫你種住先咪唔會白化囉 :d ~~~~

唔好再害我 :d :d :d
我己經俾你毒到插針都插唔落 :h :h :h[/quote]

種多棵"紅線椒"點都插得啦~~~~星期五記住搵我拎棵草 :e

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-02 12:56 
離線
頭像

種多棵"紅線椒"點都插得啦~~~~星期五記住搵我拎棵草 :e[/quote]
:-n05 :-n05 :-n05 .又玩吓椒先.紅線椒辣唔辣.我唔食得大 辣 :-n06 :-n06 :-n06

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-02 13:39 
離線
頭像

叫"wlscpm"幫你種住先咪唔會白化囉 :d ~~~~[/quote]

你典知我識佢嘅 ? 佢嘅殺手澗就係......." 唔X使理X佢 " :c

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-02 14:14 
離線

新兵報到,各位前輩多多指教 :-n06 :b :-n05

新加坡穀精
圖檔

茨城穀精
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-02 16:55 
離線
頭像

New hand 寫:
叫"wlscpm"幫你種住先咪唔會白化囉 :d ~~~~

你典知我識佢嘅 ? 佢嘅殺手澗就係......." 唔X使理X佢 " :c[/quote]

佢嘅殺手澗應該係係......." 唔X使理X佢 .........全部拎X晒去我到幫你種X住先" :d

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-02 17:01 
離線
頭像

zio 寫:

歡迎蝦米攏供的"仆嚕嚕"大大光臨 :-n05

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-02 18:24 
離線
頭像

zio 寫:

新加坡穀精
圖檔

茨城穀精
圖檔

歡迎啊!

我想問新加坡穀精與茨城穀精如何分別?
兩者好像差不多!

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-02 19:59 
離線

Daniel^~^ 寫:
zio 寫:

]

歡迎啊!

我想問新加坡穀精與茨城穀精如何分別?
兩者好像差不多!

最明顯的差異要由上往下看^^

可以明顯的發現,新加坡的葉數分佈較茨城密集得多

其他較不明顯的差異如下~

成長過程中的葉色,茨城比較偏由 白綠 而綠

新加坡比較偏由 黃綠 而綠,也比較趴

新加坡的成長速度遠較茨城慢得多

這是我缸子中的感覺啦,純參考 :b

最後由 zio 於 2007-05-02 20:03 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-02 20:02 
離線

mons 寫:
zio 寫:

露餡了 :m :m :m ,小的來跟大大請安啦 :oops:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-02 22:19 
離線

zio 寫:
mons 寫:
zio 寫:

露餡了 :m :m :m ,小的來跟大大請安啦 :oops:

Zio兄你好,

請問有無"神奈川" 及 "福知山"的相可大家分享呀?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-03 00:54 
離線

Tom米 寫:
zio 寫:
mons 寫:
zio 寫:

Zio兄你好,

請問有無"神奈川" 及 "福知山"的相可大家分享呀?

抱謙,兩顆都沒有相 :l

神奈川只剩下種子而已嚕 :-n06 :-n06 :-n06

福知山這個名字是我依地名隨便取的啦@@""

學名是Eriocaulon sieboldtianum

目前還在驗明正身中,暫時不會po出相片

就算是空運過來的草,也是粉容易出錯的喔^^

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-03 01:08 
離線

bike_109 寫:
咁多位師兄,有機會要交流交流
d精品穀精大部分都係我個frd度入!棵日本細葉大穀精同埋日本線葉穀精.仲話係新野.聽講仲未發表!!

黎多張日本線葉穀精,但呢張相唔係我個缸度影,係借我個frd的!!
圖檔

偶家的草怎麼跑到這邊來嚕 :m :m :m

這張比較清楚啦 :b :b :b
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-03 08:38 
離線
頭像

zio 寫:
bike_109 寫:

圖檔

偶家的草怎麼跑到這邊來嚕 :m :m :m

這張比較清楚啦 :b :b :b
圖檔

請問這棵在台灣的俗名叫什麼名稱?賣多少錢?
THX~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-03 10:21 
離線
頭像

mons 寫:
請問這棵在台灣的俗名叫什麼名稱?賣多少錢?
THX~~

都好似係叫日本線葉穀精。

zio大,請問有否玩種「夢幻宮崎」呢?
名字很吸引啊! :f

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2007-05-03 10:47 
離線
頭像

[quote="zio"]新兵報到,各位前輩多多指教 :-n06 :b :-n05

Wa !!!! a lot of 精 in your list bor .

Can I buy any of them ? please pm :e

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 364 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234567 ... 25  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google [Bot]

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :