水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-05-01 16:53

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 364 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 16171819202122 ... 25  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2008-06-23 19:44 
離線
頭像

AquariumFishing 寫:
新買南美細葉大穀精
入缸後一星期內所有葉枯萎
所有枯左既葉已經比我拔光
咁轉水法,正唔正常?
會唔會再生葉?
救唔救到?
點救?
唔該幫下我 :cry:

如果所有葉都溶哂,基本上棵嘢已經死咗。
棵大細葉大唔大棵?
餘下中心部份有冇軟化?
如果冇就可能有機會出得番新葉,但機會好微。

另外想問你個缸Setting如何?

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-06-23 19:52 
離線
頭像

undead777 寫:
Daniel^~^ 寫:
HARO 寫:
DANIEL兄,真係谷精大師! :grin:
DANIEL兄,請教下我在水x店買咗35元3棵D小谷精,種3次3次都瓜,只是留下長長的天綫,周圍D葉都瓜曬,水溫,肥料,光都ok!可否教下小弟? :?

可能你買三次小穀精,三次啲小穀精已經出咗天線,而出天線代表咗呢一棵穀精嘅生命即將完結,需要開花繁殖下一代。

但呢個情況都要視乎品種,有啲品種出天線後會响母株基部分裂出子株,例如澳洲穀精I、II型,宮崎等。

我尋日係草X店都買左棵...$10
又係有天線
係咪一有天線就一定會死?
係的話佢地都幾無良 :cry:

都唔一定,同埋呢個情況都要視乎品種,有啲品種出天線後會响母株基部分裂出子株。
另外本身可能佢哋返嘅草係水上葉,有時見貨賣貨,好狀態嘅都一早畀人買咗,冇得話無唔無良!

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-06-24 01:41 
離線

都唔一定,同埋呢個情況都要視乎品種,有啲品種出天線後會响母株基部分裂出子株。
另外本身可能佢哋返嘅草係水上葉,有時見貨賣貨,好狀態嘅都一早畀人買咗,冇得話無唔無良!

最普通最平果隻小穀精
我見佢差唔多全部都有果幾支天線仔
仲已為正常

仲有一樣野想請教下
D穀精要點種落泥?
我試過就咁插落泥
但太浮水
要唔要連埋佢果塊金屬片一齊種?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-06-24 20:40 
離線
頭像

undead777 寫:
最普通最平果隻小穀精
我見佢差唔多全部都有果幾支天線仔
仲已為正常

仲有一樣野想請教下
D穀精要點種落泥?
我試過就咁插落泥
但太浮水
要唔要連埋佢果塊金屬片一齊種?

本身有冇根?
有根應該唔會難插入泥。
泥底有幾厚?

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-06-24 21:24 
離線

新買南美細葉大穀精
入缸後一星期內所有葉枯萎
所有枯左既葉已經比我拔光
咁轉水法,正唔正常?
會唔會再生葉?
救唔救到?
點救?
唔該幫下我 :cry:

如果所有葉都溶哂,基本上棵嘢已經死咗。
棵大細葉大唔大棵?
餘下中心部份有冇軟化?
如果冇就可能有機會出得番新葉,但機會好微。

另外想問你個缸Setting如何?

唔大棵,直徑3"
生長點已經發黑同軟化 :cry:
相信死左 :cry: :cry:
我之前將軟水樹脂放入網袋直接放入缸
唔知關唔關事?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-06-27 22:10 
離線

gilljetcd 寫:
熊本穀精~在漁情買的 :)

請問幾錢棵?
:omg:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-08 16:31 
離線

新生报到、强帖留名。 :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-11 01:26 
離線

新生报到,神奈川榖精 :grin:
附加檔案:

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-11 01:48 
離線
頭像

歡迎歡迎!

神奈川狀態不錯!

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-15 21:34 
離線

Daniel兄:

想問點解棵細葉有d葉退綠,透明左..缺少左d咩野..其他穀精冇依個問題...

水温24c
co2一秒一個用mixer
光照8個 150w 鹵仔
每日step1同step2兩下,5ml cidex,一個星期3ml eca

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-16 01:59 
離線
頭像

kinfaing 寫:
Daniel兄:

想問點解棵細葉有d葉退綠,透明左..缺少左d咩野..其他穀精冇依個問題...

水温24c
co2一秒一個用mixer
光照8個 150w 鹵仔
每日step1同step2兩下,5ml cidex,一個星期3ml eca

好難講,睇圖好似冇乜事。
邊部份啲葉白化透明咗?

肥唔駛用Step 1,Step 2已經包含咗Step 1嘅成份。
點解每日用Cidex呢?
CO2開大啲唔得咩?

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-16 09:47 
離線

唔係白化..只係有d葉一點點好似穿洞咁..冇綠
我都知step2 包哂step1 但係買左返嚟唔用好似好浪費..所以未照落
每日加cidex只o係個人好隋唔係用嚟當co2用只能當預防咁做....因為兩星期先換一次...如果落左之後..個缸會少左好多一點點既綠班藻..之前因為整親隻手又冇落兩至三個星期..隻手好返刷個缸刷到我傻....同埋因為用mixer...個出泡好大個...如果較大d co2仲係個mixer到..會溶唔哂

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-16 19:12 
離線

想問下:
有咩品種既穀精比較易養?
穀精一般要幾光?水溫幾多?酸鹼度6.幾得唔得?洗唔洗落重肥?
我個缸水溫最高28度,平均27度,開冷氣25-26度
就水溫而言,種南美細葉大穀精岩唔岩?
穀精有無話整傷邊個部位會易死?
穀精係唔係大棵就容易適應新既水質?

仲想問埋:
假如一棵南美細葉大穀精係比我個缸酸既水生活左幾個月
轉移左去我個缸,會唔會易死?點樣避免?
其實買棵穀精返黎除左檢疫
係咪就咁放入缸?
洗唔洗好似魚咁對水?

衣家"屍水濁"有無細棵既南美細葉大穀精?
除左個間,仲有邊到有得買南美細葉大穀精(貴過"屍水濁"唔洗提供)?

我好想種南美細葉大穀精呀!!!
唔該解答下我呢個無知穀精新手
一次過問咁多....
麻煩幫幫手解答 :cry:
感激感激 :omg:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-17 03:11 
離線
頭像

kinfaing 寫:
唔係白化..只係有d葉一點點好似穿洞咁..冇綠
我都知step2 包哂step1 但係買左返嚟唔用好似好浪費..所以未照落
每日加cidex只o係個人好隋唔係用嚟當co2用只能當預防咁做....因為兩星期先換一次...如果落左之後..個缸會少左好多一點點既綠班藻..之前因為整親隻手又冇落兩至三個星期..隻手好返刷個缸刷到我傻....同埋因為用mixer...個出泡好大個...如果較大d co2仲係個mixer到..會溶唔哂

咁有可能係舊葉老化,但為咗預防白化,試吓定點加ECA。

玩水族唔懶得o架!換水係最簡單嘅水質管理功夫嚟,換密啲水,藻都冇咁容易出啦!

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-17 03:30 
離線
頭像

想問下:
有咩品種既穀精比較易養?
一般而言,有唔少穀精係好易種,例如小穀精、廣州穀精、宮崎穀精、滋賀縣穀精、茨城縣穀精、澳穀I、II型、吐血穀精等。

穀精一般要幾光?
中強光照已經可以。

水溫幾多?
平均25℃左右。

酸鹼度6.幾得唔得?
都可以。

洗唔洗落重肥?
穀精本身都好受肥吓,皇肥對佢生長有一定幫助。

可以接受,太高溫有可能刺激穀精出天線。

穀精有無話整傷邊個部位會易死?
頂部生長點。

穀精係唔係大棵就容易適應新既水質?
唔一定,但以中成株嘅Size比較好種。

仲想問埋:
假如一棵南美細葉大穀精係比我個缸酸既水生活左幾個月
轉移左去我個缸,會唔會易死?點樣避免?
有機會,但植物適應新環境嘅能力都唔強,只要你花多少少心機,留意有冇出現白化溶葉現象,基本上冇問題。

其實買棵穀精返黎除左檢疫
係咪就咁放入缸?
沖沖水已經可以種。

洗唔洗好似魚咁對水?
唔需要。

上面你自己已經問咗啦!!

衣家"屍水濁"有無細棵既南美細葉大穀精?
唔清楚!

除左個間,仲有邊到有得買南美細葉大穀精(貴過"屍水濁"唔洗提供)?
試吓睇睇「水X店」。

我好想種南美細葉大穀精呀!!!
唔該解答下我呢個無知穀精新手
一次過問咁多....
麻煩幫幫手解答 :cry:
感激感激 :omg:

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 364 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 16171819202122 ... 25  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :