水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-18 13:47

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 364 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 19202122232425  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2008-07-25 01:06 
離線

Daniel^~^ 寫:
紫音 寫:
原來係咁... 唔該哂....^^
過幾日過去..希望仲有啦...
不過一般買返去..其實應該都唔會咁快死..
係咪因為我d設備問題哩.. 我個缸..冇co2..
之前d燈好似唔夠光..8w x 3 既 t5 ho....
會唔會話要強d光同埋一定要co2??
仲有..駛唔駛一定要插入草..
因為我返黎///懶到直接掉落缸..個d鐵片都冇拎走..
本身係想試下種唔種到先..

絕大部分嘅小穀精係水上葉嚟,未轉水係會弱啲。

T5HO最細都好似冇8W?!而我自己不嬲都唔用T5 or T5HO,因為光頻係唔適合種草。
本身幾大個缸?

草一定要插入泥度先生到,你咁樣對啲草,唔怪得會死啦!

=-=因為我見賣草d人係咁..以為冇問題..
不過見佢死...又諗下係咪唔ok..
而e家係證實左....咁我下次識做了
我係草類新手...唔知點轉水...如果可以人手整到
希望可以學下..等以後死少d草...
呀..岩岩睇左..原來係16w...
咁咪仲大火數過長d個d..=.=""
我個缸係24"的....有邊d燈岩用d呀..@@?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-26 20:12 
離線

AquariumFishing 寫:
我唔知架
不過我用黑水既原因係將自來水整酸小小
咁你地其實係點樣將自來水降酸?
唔該晒

唔知咁你又加?!

香港自來水基本上係中性,唔駛刻意增酸,你有用黑泥換完水啲水都慢慢變微酸。

岩岩test左
自來水酸鹼度大約7.幾
將弱鹼既自來水直接加入個弱酸水既缸到
我覺得可以減少換水/加水既水質振盪

三太陽草未種好,我諗我都唔會再買穀精住

唔該晒您

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-30 01:55 
離線

棵無根o既霧島.. 居...然...
出左新芽啦
依家都唔敢攪佢
等佢番生後影比大家睇

今朝比條魚整起左成棵野
發現出左d 細根... :grin:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-09-23 22:42 
離線

有無火炎穀精?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-09-29 07:05 
離線

日本大細葉穀精(寬葉版)

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-09-30 00:53 
離線
頭像

KUC 寫:

日本大細葉穀精,即朝日穀精是沒有寬葉型的。

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-09-30 06:03 
離線

KUC 寫:

日本大細葉穀精,即朝日穀精是沒有寬葉型的。

那你可知圖片上是何穀精

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-10-01 23:41 
離線
頭像

KUC 寫:
那你可知圖片上是何穀精

看葉紋表現應該是朝日穀精。

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-10-02 21:26 
離線

KUC 寫:
那你可知圖片上是何穀精

看葉紋表現應該是朝日穀精。

朝日穀精是長莖種穀精但是它不是長莖種穀精
日本大細葉精不是等於朝日穀精如圖為日本大細葉精
http://www.aquashop.idv.tw/blog//attach ... 159211.jpg

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-10-03 02:24 
離線
頭像

根本是同一種,因為當時你們台灣引進時不知是誰作了一個「日本大細葉穀精」,葉子一點都不幼細,不知怎的叫大細葉;後來我由日本將鹿兒島產的朝日穀精種子引進到香港培植,經這裡發表,再由你們台灣的仆嚕嚕大求證比較後證明,「日本大細葉穀精」和朝日穀精是同一種,學名是Eriocaulon parvum,中文學名就是朝日穀精。

看圖你那個現在仍未到成株時期,成株時一樣會長莖的。

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-10-03 06:05 
離線

根本是同一種,因為當時你們台灣引進時不知是誰作了一個「日本大細葉穀精」,葉子一點都不幼細,不知怎的叫大細葉;後來我由日本將鹿兒島產的朝日穀精種子引進到香港培植,經這裡發表,再由你們台灣的仆嚕嚕大求證比較後證明,「日本大細葉穀精」和朝日穀精是同一種,學名是Eriocaulon parvum,中文學名就是朝日穀精。

看圖你那個現在仍未到成株時期,成株時一樣會長莖的。

與日本大細葉穀精」和朝日穀精是它的葉尾較寬版和不是長莖種穀精
以下是成株照片直徑10公分以上
http://www.aquashop.idv.tw/blog//attach ... 029331.jpg
http://blog.guppytaiwan.com/batch.download.php?aid=3333

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-10-03 13:54 
離線
頭像

你的圖我很早以前已看過了,同一種植物,於不同的培植環境及條件下(例如光線、水質、溫度),會有不同的表現。

我之前也從北京友人手中得到「日本大細葉穀精」,於ADA NA 20w x4(8hrs),28度水溫,pH6.5的環境下與鹿兒島產朝日穀精一起種,成株兩者是沒分別。

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-10-03 19:32 
離線

你的圖我很早以前已看過了,同一種植物,於不同的培植環境及條件下(例如光線、水質、溫度),會有不同的表現。

我之前也從北京友人手中得到「日本大細葉穀精」,於ADA NA 20w x4(8hrs),28度水溫,pH6.5的環境下與鹿兒島產朝日穀精一起種,成株兩者是沒分別。

感謝你為小弟講解疑惑 謝謝

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-02-03 07:08 
離線
頭像

新到精蟲報到 :grin:

近期很鍾意穀精,
又靚,又方便打理,
強根的功能亦對泥底有大幫助 :cool:

真係無時間用大機,
於是問老婆大人借來 DC 仔一部,
影 d 毒下人,hehe.......

有時間再影埋其他種類 :twisted:

霧島
圖檔

朝日 & 次城
圖檔

圖檔

mini taco 在出新芽呢 :cool:
圖檔

同場加影一樣根部發達的噴泉太陽 (直徑 4吋 有多 !! ) ~
圖檔

最後由 食獸 於 2009-02-06 01:42 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-02-04 19:17 
離線
頭像

唔錯!唔錯!

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 364 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 19202122232425  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :