水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-28 22:44

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 364 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 202122232425  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2009-02-09 10:38 
離線

新到穀精,上腦~~

想問是否發芽一定要出水面?一定會開花?
圖檔
這棵霧島外圍有D溶葉,有打ECA,請問仲有冇野可以做?
圖檔

謝謝!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-02-11 21:33 
離線
頭像

人工種植穀精繁殖有三種,第一當然係開花結籽,即所謂出天線,由種子繁殖,所有穀精都可以;
第二係自體分裂,由中心點分裂多個個體,有部份品係不能進行自體分裂繁殖,多數屬於一年生品種,例小穀精、華南大穀精、小型寬葉穀精、日本產小穀精等;
第三係由水中花芽株繁殖,穀精出天線後,待於水中係花序會有機會長出新植株,例如霧島穀精、朝日穀精、玻利維亞2004等,而小穀精、華南大穀精、小型寬葉穀精、日本產小穀精等同時亦唔會有花芽株出現。

所有穀精品種當轉換一個新環境時,係會出現部份底部溶葉現象,屬於正常,若突然極速白化溶葉,植株好大機會因不適應而受感染,若中心點依然存在,可以將受感染地方清除,定點落ECA治療。

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-02-28 15:17 
離線
頭像

新引進品種,來自越南嘉萊省(Gia Lai Province)芒楊縣(Huyện Mang Yang)產的穀精(Eriocaulon sp. "Mang Yang")

屬中小型品種,葉片幼細,呈針狀,外觀有啲似澳洲穀精,但葉片比澳洲穀精挻身。

圖檔

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-03-01 03:28 
離線

Daniel^~^ 寫:
新引進品種,來自越南嘉萊省(Gia Lai Province)芒楊縣(Huyện Mang Yang)產的穀精(Eriocaulon sp. "Mang Yang")

屬中小型品種,葉片幼細,呈針狀,外觀有啲似澳洲穀精,但葉片比澳洲穀精挻身。

圖檔

我試過買依種穀精種子...種左差唔多三個月先出芽..唉..可惜轉水其間不成功....真可惜

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-03-05 08:40 
離線

Daniel兄, 小弟的12"方缸養水晶蝦, 覺得穀精很美, 想種,
唔知邊種穀精啱呢? 謝謝

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-03-07 03:50 
離線
頭像

賓尼 寫:
Daniel兄, 小弟的12"方缸養水晶蝦, 覺得穀精很美, 想種,

基本上種種都可以,除咗玻利維亞,因為啲蝦會咬。

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-03-08 13:00 
離線

Daniel^~^ 寫:
賓尼 寫:

基本上種種都可以,除咗[b]玻利維亞,因為啲蝦會咬。[/b]

Daniel兄, 多謝回覆, 請問玻利維亞係點樣架? 有冇相睇? 點解d蝦鍾意咬?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-03-31 01:23 
離線

so green

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-04-11 00:09 
離線

简直 就是 正啊!!!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-04-18 12:38 
離線

是否一定要有CO2 的 ?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-04-19 04:16 
離線
頭像

JOE WING 寫:
是否一定要有CO2 的 ?

唔好再問有冇草唔駛CO2啦!!

答案係:冇!

所有植物都需要CO2加光進行光合作用,差在對各種草嚟講,需要多與少嘅問題。
有啲可以靠水面同空氣接觸所溶入嘅微量CO2已經足夠,而絕大部份需求多啲,單單靠水面同空氣接觸所溶入嘅微量CO2係唔足夠,而且當大量種植時,每種草會有CO2競爭問題,有啲會生得好好,有啲會出現矮化縮頭。
而充足CO2對控制藻類有非常重要作用。

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-04-20 15:45 
離線

好正 : :bigeye: :donot:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-06-03 00:23 
離線

請問初玩,搵邊隻好?小弟石景缸想加一裸玩下

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-18 15:14 
離線
頭像

又有新品種介紹,今次係來自泰國東北部沙功那空府,又叫色軍府(Sakon Nakhon)嘅Ban Ba Wa地方嘅穀精,
屬於迷你型品種,最大都係直徑4cm左右,超可愛!

圖檔

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2009-07-28 22:53 
離線

我的朋友會在8月初到台灣旅遊,他可代我帶一些水草回港.
請問有無師兄有台灣賣殼精的網站資料.
請問有無師兄試過由台灣帶殼精回港嗎?他們的包裝放便攜帶嗎?

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 364 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 202122232425  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :