水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-19 02:39

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 364 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 17181920212223 ... 25  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2008-07-17 12:58 
離線

唔該晒您既解答
不過我唔係好明點分中成株?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-18 09:44 
離線
頭像

中成株即中等size嘅植株,按每種品種唔同,size有唔同,如果澳洲穀精,成株直徑有15 - 20cm,中成株大約成株size一半左右,即8cm左右。

而大細葉穀精,中成株直徑約有6 - 8cm。

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-18 17:56 
離線

Daniel^~^ 寫:
中成株即中等size嘅植株,按每種品種唔同,size有唔同,如果澳洲穀精,成株直徑有15 - 20cm,中成株大約成株size一半左右,即8cm左右。

而大細葉穀精,中成株直徑約有6 - 8cm。

我明白晒啦
多謝晒你既解答 :love:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-19 13:32 
離線

新手問題多多,唔好意思先
我想問下:
熊本穀精賣$200算係平/一般/貴?
難唔難種?種個陣有咩要注意?
佢需要既光度強唔強(對比其他穀精黎講)?

茨城穀精賣$150算係平/一般/貴?
種個陣有咩要注意?

另外一棵穀精係一個無落黑水既缸到生活左幾個月
轉左去有落黑水既缸到
會唔會因為黑水改變左個光質而令到穀精適應唔到而比較易死?
有邊d品種既穀精需要光度比較弱?

又有一堆問題.....
唔該幫下我
唔該晒唔該晒

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-19 23:04 
離線
頭像

AquariumFishing 寫:
我想問下:

種個陣有咩要注意?

轉左去有落黑水既缸到

又有一堆問題.....
唔該幫下我
唔該晒唔該晒

價錢真係唔清楚,最重要係你鍾唔鍾意a唔afford得起。
另外你問嘅問題之前已經解答過,基本上呢兩種穀精種植條件差唔多。

點解落黑水呢?

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-19 23:30 
離線

各位師兄, 可否提供養精的條件; 例如燈光, CO2的要求.
因小弟新種的精一日比一日黃及凋謝...(現每秒一波加燈照每日五小時...温度現時平均28度)
缸Size: 18"x13"X10"
謝!!

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-20 12:50 
離線

我想問下:

種個陣有咩要注意?

轉左去有落黑水既缸到

又有一堆問題.....
唔該幫下我
唔該晒唔該晒

價錢真係唔清楚,最重要係你鍾唔鍾意a唔afford得起。
另外你問嘅問題之前已經解答過,基本上呢兩種穀精種植條件差唔多。

點解落黑水呢?

落黑水唔好架!? :o
我只係為左要令水色變黃
同埋降酸等功能

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-20 15:07 
離線
頭像

我只係為左要令水色變黃
同埋降酸等功能

唔係話唔好,只係咩原因要落啫!
你嗰個缸養緊咩呢?
降酸唔一定要用黑水。

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-20 16:10 
離線
頭像

3B3B 寫:
各位師兄, 可否提供養精的條件; 例如燈光, CO2的要求.
因小弟新種的精一日比一日黃及凋謝...(現每秒一波加燈照每日五小時...温度現時平均28度)
缸Size: 18"x13"X10"
謝!!

燈光要求之前已經答過,你可以睇返我答AquariumFishing嘅post。

另外想知道你種緊咩品種嘅穀精?
買返嚟時有冇出天線?
用緊咩燈?
五個鐘太短喇!一般都八個鐘啦!

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-20 18:03 
離線

近日pat pat 痕
將棵由種子種起o既霧島同埋兵庫
移左入個種植物果d 兜度
再吊係個魚缸邊
(d 水可以浸晒成棵野)
但兩日後開始白化
想問問有冇咩方法同佢急救呢??
已經過左兩三日個情況無咩改善..
(會唔會係唔夠鐵肥呢???)

p.s 已經將白化o既葉剪左同落左1:20 o既eca

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-20 20:30 
離線

我只係為左要令水色變黃
同埋降酸等功能

唔係話唔好,只係咩原因要落啫!
你嗰個缸養緊咩呢?
降酸唔一定要用黑水。

小弟不才
請問仲有咩降酸方法?
我養燈魚短鯛七彩

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-21 02:47 
離線
頭像

A14553 寫:
近日pat pat 痕
將棵由種子種起o既霧島同埋兵庫
移左入個種植物果d 兜度
再吊係個魚缸邊
(d 水可以浸晒成棵野)
但兩日後開始白化
想問問有冇咩方法同佢急救呢??
已經過左兩三日個情況無咩改善..
(會唔會係唔夠鐵肥呢???)

p.s 已經將白化o既葉剪左同落左1:20 o既eca

穀精由種子種起嘅難處就係呢度,啲穀精苗會受唔住突然嘅水質變化而出現急速白化溶葉,死亡率達90%,我之前都死咗唔少。

落ECA係唯一可以做到嘅方法,暫時控制白化溶葉,等啲苗慢慢適應水中環境,應該可以慢慢生返。

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-21 02:55 
離線
頭像

小弟不才
請問仲有咩降酸方法?
我養燈魚短鯛七彩

本身你缸水未落黑水時pH幾多?

你養嘅魚一般pH6.0 - 6.8都冇問題,唔駛刻意增酸。

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-21 12:04 
離線

您好, 多謝你的寶貴意見, 這是小弟的小小新手魚缸, 這是什麽精我也不清楚請指放, 另現用PL管更備有HQI64000K不過好似太強所以暫停用.
附加檔案:
附加檔案:

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2008-07-21 18:27 
離線

小弟不才
請問仲有咩降酸方法?
我養燈魚短鯛七彩

本身你缸水未落黑水時pH幾多?

你養嘅魚一般pH6.0 - 6.8都冇問題,唔駛刻意增酸。

我唔知架
不過我用黑水既原因係將自來水整酸小小
咁你地其實係點樣將自來水降酸?
唔該晒

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 364 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 17181920212223 ... 25  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google [Bot]

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :