水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-03-29 08:32

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 19 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2003-03-06 15:11 
離線
頭像

小弟屬於新手,開缸五星期,以下為新缸之詳細資料:
呎吋 :20"W x 7.5"D x 9.5"H 圓角缸
水量 :大約20公升
燈光 :Atman 18W PL x 2
底砂 :Power House AQUA BIO-CERAMIC (落缸前勁洗超過10次,之後水好快就清晒)3吋厚
過濾 :Wisdom S-20 (420 L/hr)
濾材 由下至上) 生物棉,白棉,Sera 草泥酸,生物環,活性碳
二氧化碳 :Dupla 500g 鋼樽+ JALECO 單錶頭 + Sera 電磁閥 (勁熱),
其他 : ph 筆,時間制,Sera暖管,電子溫度計
水溫: 25-26c
ph: 6.1-6.4
kh: 2
燈照:8小時(6:00pm-2:00am)
co2供應:每2秒1顆(光照同步)

最近發現水草追光問題十分嚴重,由於使用PL管之關係,整個缸只有中間約10'位有光照直射,兩邊位光照明顯較暗,使到兩邊的草只向中間生長,請問各位前輩有否辦法解決?如果要買過支燈,有咩好介紹呢?
另外,開缸初期,大部分草都有泡出,但最近兩星期一丁點也設有(一切冇變),是否與燈光有關呢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-06 16:44 
離線

可以改用 14W 21' T5 x 3 (三管)

三管(HKD 115) + DIY 燈箱(HKD 80)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-06 17:21 
離線
頭像

先多謝dragonken兄之回覆,但小弟對DIY並不熟悉,所以我都係打算買現成的會比較適合。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-07 00:06 
離線
頭像

18W PL淨管幾長?要減少追光又唔想diy可以考慮用FL管.....

出泡問題:可嘗試將CO2加至每秒一泡,如都無泡,可試將濾筒的入水量稍稍調細

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-07 00:23 
離線
頭像

WT兄:PL剩管只有八吋長咋,FL管有咩好介紹啊,貴少少都沒所謂,最緊要好用就得啦
當初係魚街買燈時俾人老點,佢話PL管平靚正,點知.....哎,真係慘,希望各位新手草友小心,唔好誤信奸商,同時亦多謝各位前輩的指點

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-07 00:46 
離線
頭像

FL 都有幾隻牌子O架喎.....其實DIY真係好易.......只不過你想唔想去做O架咋.........如dragonken兄所講........無理由比D 錢魚街賺O架O麻.

回頂端
 個人資料  

文章主題 : [分享]
未閱讀文章發表於 : 2003-03-07 00:52 
離線
頭像

保齡仔,搵幾個高手禮拜同你去鴨記買,教你DIY啦!
好有成功感o架!!

民6:24-26

老通Tony
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-07 01:05 
離線

diy 除0左有成功感之外仲好切合個須要....
現成未必有咁 fit 0架....
所以我都好讚成 diy....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-07 01:13 
離線
頭像

保齡仔.......而家o甘多人支持你diy.......你咪試下o羅......就算做唔到...你咪當學下o野o羅......而且好多人會幫你o架.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-07 01:13 
離線
頭像

成功感 : 當見到自己手 拿 石屎電鑽 ,木鋸, 玻璃膠槍 ........幾MAN~~~ :c :c :c F.1-F3 都話有 D&T 堂丫 ~ ~

記住 : Idea 要無聊 ! Outcome 要有料 !
Its better to regret sth that u done than sth u havent !

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2003-03-07 10:39 
離線
頭像

石屎電鑽 ,木鋸, 玻璃膠槍 ........
你唔好嚇壞保齡仔呀,DIY 燈之o痳!
保齡仔 :
重有兩日就禮拜啦,莫非你已經決定買現成燈! :-n01
如果係都唔緊要o架,各有所好,唔好介意. :-n06 :-n06

老通Tony
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-07 11:55 
離線
頭像

哇,諗唔到咁多前輩關心呢D新仔,但DIY對我真係有D難(力不從心),小弟曾整斷右手韌帶,所以做唔到粗重野,更何況對石屎電鑽 、木鋸、以及玻璃膠槍 等毫無認識,無辦法之下只好俾錢魚街賺,無論如何先多謝各前輩賜教。
我已決定買現成燈,請問各位有冇一D好介紹,貴少少到冇所謂,最緊要好用就得啦。另外,我買

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2003-03-07 12:08 
離線
頭像

你支舊燈我O岩,因公司個支壞O左.
PM ME

老通Tony
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-07 12:54 
離線
頭像

[quote="保齡仔"]哇,諗唔到咁多前輩關心呢D新仔,但DIY對我真係有D難(力不從心),小弟曾整斷右手韌帶,所以做唔到粗重野,更何況對石屎電鑽 、木鋸、以及玻璃膠槍 等毫無認識,無辦法之下只好俾錢魚街賺,無論如何先多謝各前輩賜教。
我已決定買現成燈,請問各位有冇一D好介紹,貴少少到冇所謂,最緊要好用就得啦。另外,我買

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2003-03-07 13:04 
離線
頭像

Hammerhead 寫:
喂, 保齡仔, 佢地嚇你jar, 唔使做粗重野,石屎電鑽 、木鋸、以及玻璃膠槍都唔使, 只要識用較剪, 膠紙同圭上鏍絲母就得喇, 見你甘爽, 橫掂我有件diy 啞黑燈箱多出黎, 係全新未用過, 連保護層都未拆, 免費醒你又點話呀!不過角位有小小裂, 但對光度及安全絕冇問題.size 係24"Lx6"Wx3"H, 有擋水版,裝14W T5 Fit 到痺,只花百多蚊去現代買套21吋三管, 再去文貝店買張反光紙貼上去就掂喇,你係要我幫你鑽埋2個loan, 送埋鑼絲比你又點話,見你個缸合用jar. 正如你話齋,最緊要好用就得啦,況且,萬事都有開始嗎!

haha~~~ :d 我只是說 diy 其他東西 , 唔係話diy燈 ~~~hahhaa~~~
:d diy燈箱好簡單jar~~唔使用力 ~~ :-n06

記住 : Idea 要無聊 ! Outcome 要有料 !
Its better to regret sth that u done than sth u havent !

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 19 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

前往 :