水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-06-17 14:48

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 6 篇文章 ] 
發表人 內容
未閱讀文章發表於 : 2006-03-05 10:13 
離線
頭像

見過最近的post話佢對水質液肥要求強
小弟唔明是每天用上20ml(六呎缸)其他前中後草都唔錯,如牛毛、矮珍珠,惟獨迷你矮珍珠頂部葉枯黃,種了一個月已有慢慢橫生動態。我水草店有茂盛期也是如此?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2006-03-05 20:20 
離線
頭像

siubox 寫:
見過最近的post話佢對水質液肥要求強
小弟唔明是每天用上20ml(六呎缸)其他前中後草都唔錯,如牛毛、矮珍珠,惟獨迷你矮珍珠頂部葉枯黃,種了一個月已有慢慢橫生動態。我水草店有茂盛期也是如此?

博士,你講呢個 post?
http://www2.aqugrass.com/phpBB2/viewtopic.php?t=63706

Lugie 無講估的底牀情況如何,和有無基肥!

我懷疑你個六呎缸的泥已老化,快D襯平入定D貨,得閒就返缸啦 :-n05 :-n05

我的 60 吋 Community Tank 紀錄
viewtopic.php?f=5&t=66429

JazZ Cafe - 水族主題的蒲點
viewtopic.php?f=9&t=56663

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-03-05 22:35 
離線

good, 我成日就係唔記得左呢樣野,都好重要
不過其實我都唔係好知係咪真係液肥好重要
只係我之前唔落時就死,而家有落就生
不過仲有其他因素會影響!例如底牀同基肥
有人話,用ADA黃泥係種唔到,因為佢冇黑泥o甘肥!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
未閱讀文章發表於 : 2006-03-07 00:13 
離線
頭像

Lugie 寫:

其實係我知博士的缸D泥用左好耐,所以才可以扮醒咋! :d :d

回頂端
 個人資料  

文章主題 : [分享] 迷你矮珍珠
未閱讀文章發表於 : 2006-03-07 23:26 
離線
頭像

Andy Kong 寫:
Lugie 寫:

其實係我知博士的缸D泥用左好耐,所以才可以扮醒咋! :d :d
­唔係呀!我換左新黑ada泥唔夠一年還有加底鐵肥,唔知點解同一種迷你矮珍珠種在別缸t5,co2無咁多無變黃,但六呎缸用鹵素,co2都幾大約一秒5-7波,日日加肥,鄰近的牛毛、迷你牛毛都ok,為甚麼十株有一株半株頂變黃呢?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2006-03-08 10:16 
離線
頭像

siubox 寫:
為甚麼十株有一株半株頂變黃呢?

博士,佢生得爬得就問題不大,小小 casualties, 無傷大雅,生定D剪左D小小黃頭佢再爆而唔變黄就由得佢啦,兩個缸點都有D分到,唔一定好食好住就全面優勝。大缸深D,迷你矮難插D,可能插草的挾得較實有小部份挾傷左 D 根都唔出奇! :-n06 :-n06

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 6 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題