水草情迷

綜合水族資訊討論區
留言室 | 相片分享區 | 草圖-我的相簿
現在的時間是 2024-04-20 10:18

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 13 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : 草缸有蟲,求救~
未閱讀文章發表於 : 2017-02-02 14:34 
離線

各位師兄你好!其實我係草缸新手
啱啱發現係個玻璃面發現有1,2條白色小蟲喺度爬,不過唔知係咪渦蟲?

但啱啱驚得滯冇影到相,直接捉咗 :ghost:
有咩方法可以完全殺死佢哋呀? 感謝~!!! :cry:

網圖:

您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

最後由 Felix103 於 2017-02-02 14:51 編輯,總共編輯了 2 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 草缸有蟲,求救~
未閱讀文章發表於 : 2017-02-02 14:40 
離線

草缸資料:生物:只有水草,沒有魚、蝦、蟹、螺

魚缸:16吋

過濾:掛濾

照明:t5管

co2:沒有

肥料:只有2粒魔肥(睡蓮盆)

現況:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2017-02-02 22:58 
離線

師兄是否買了新水草回去沒消毒?有虫的話可以買幾條燈魚食左佢。多D换下水先

裝備 : 17.5吋缸, Co2 Set, PL-36W 夾燈, 約10小時燈照.
魚有 : 新燈 x 8, 班馬仙 x 1, 櫻桃燈 x 1, 藍蝦 x 5

草有 : 迷你矮珍珠, 紅針葉皇冠, 迷你水榕, 迷你三角莫絲.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2017-02-03 01:54 
離線

andyhklee 寫:
師兄是否買了新水草回去沒消毒?有虫的話可以買幾條燈魚食左佢。多D换下水先

小弟我d草買返呢時只有用水沖洗,冇咩特別程序處理 :cry:

不過奇怪係個缸由上年年尾set到宜家,之前都唔覺有蟲,係今日先見有,期間冇加新草

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2017-02-03 18:41 
離線

唯有下次盡量消消毒,養返條魚會食晒D虫的,亦有可能係之前D蜉化條件吾岩,所以無虫蜉化出来。

裝備 : 17.5吋缸, Co2 Set, PL-36W 夾燈, 約10小時燈照.
魚有 : 新燈 x 8, 班馬仙 x 1, 櫻桃燈 x 1, 藍蝦 x 5

草有 : 迷你矮珍珠, 紅針葉皇冠, 迷你水榕, 迷你三角莫絲.

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2017-02-03 23:44 
離線

唯有下次盡量消消毒,養返條魚會食晒D虫的,亦有可能係之前D蜉化條件吾岩,所以無虫蜉化出来。

多謝師兄教導,但師兄你知唔知有啲咩藥係可以用嚟消毒水草呢? :geek:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2017-02-04 21:06 
離線

Felix103 寫:

多謝師兄教導,但師兄你知唔知有啲咩藥係可以用嚟消毒水草呢? :geek:

吾好咁講啦,分享下而已,我自己通常用 TDC 或者 灰錳氧消毒的,灰錳氧可以在藥房找到,好便宜,紫色晶體一粒粒,放D落水水會變紫色,我通常放4份1到3份1茶匙,消毒一小時,然后過冲水喉水,再浸佢2小時左右應該穩陣了。

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2017-02-05 03:47 
離線

Felix103 寫:

吾好咁講啦,分享下而已,我自己通常用 TDC 或者 灰錳氧消毒的,灰錳氧可以在藥房找到,好便宜,紫色晶體一粒粒,放D落水水會變紫色,我通常放4份1到3份1茶匙,消毒一小時,然后過冲水喉水,再浸佢2小時左右應該穩陣了。

但....灰錳對水草冇害嗎? :question:

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2017-02-05 15:31 
離線

應該沒什麼特別問題,因為我大部分都是这样做的, 水草沒問题呢。我自己會過多幾次水。浸多幾次先落缸

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2017-02-06 00:18 
離線

應該沒什麼特別問題,因為我大部分都是这样做的, 水草沒問题呢。我自己會過多幾次水。浸多幾次先落缸

ok,咁我明白了,唔該晒師兄!

另外想問下師兄知唔知呢條魚係咪有白點病?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2017-02-06 13:10 
離線

似係白點。是否得一粒?

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2017-02-08 23:50 
離線

似係白點。是否得一粒?

好似係,但條魚仍然周圍油,同一般健康嘅魚好似冇乜分別

回頂端
 個人資料  

未閱讀文章發表於 : 2017-02-10 08:57 
離線

有著暖管嗎?看看情況可以將牠隔離在別的魚缸,續步升溫到28 至30度,加鹽,大約一星期應該能好,好似加 TDC 都得,我自己以前試過升溫加鹽。

但注意升溫,因為天氣現在比較冷,升溫盡量分段升,一日幾度咁升會好點。

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 13 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案